Τρίτη 23 Απριλίου 2024  23:03:29

Βλέποντας και κάνοντας.. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει στο καλό σενάριο για όλες τις εξελίξεις, δεν ανησυχεί ακόμα για την Αφρικανική μετάλλαξη και το Μαξίμου ξορκίζει κάθε ιδέα περί lockdown. Κύριο

Εγκλωβισμένο στα θετικά σενάρια κατηγορείται ότι παραμένει το Μαξίμου, με την πεποίθηση να ακολουθεί πάντα τις τελικές αποφάσεις-επιλογές από τις Βρυξέλλες, χωρίς δικά της «σπασμωδικά» μέτρα, όπως ήδη συμβαίνει και πάλι, σε πολλές χώρες.

1.Εγκλωβισμένη Κυβέρνηση και κατά βάση το Μαξίμου, με τους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας και της Επιτροπής κατά του Κορονοιού να αρκούνται σε εισηγητική-επικουρική ρόλο, σε μόνη ομαδική συνεδρίαση κάθε Τετάρτη. Με την λεγόμενη ηγεσία της Πολιτεία και του Κράτους δηλαδή να αρκούνται σε ένα – αδιόρατο προς το παρόν – θετικό σενάριο ως προς την εξέλιξη της πανδημίας με αποτέλεσμα τις διαρκείς και αγωνιώδεις διαβεβαιώσεις περί της μη επιβολής ενός νέου lockdown. Ωστόσο, πυκνώνουν τα μηνύματα και οι ανησυχίες για τη πορεία τις επόμενες εβδομάδες από τη μειωμένη προσέλευση των ηλικιωμένων πάνω από τα 60 χρόνια στον πρώτο εμβολιασμό και από την αγωνία σε ΗΠΑ, Αγγλία, Ιταλία, Ολλανδία και άλλες χώρες της Ευρώπης για την αφρικανική του μετάλλαξη.

2.Παρά ταύτα, οι «σκληροί δείκτες» των νοσηλειών και των θανάτων παραμένουν υψηλοί, η ανησυχία λόγω και της νέας μετάλλαξης εξαπλώνεται και μοναδική ελπίδα για την αναστροφή της κατάστασης παραμένει η επίδραση των περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους και ο φόβος, παράμετροι οι οποίες συνδυαστικά φαίνεται ότι επιδρούν θετικά στην ένταση του ρυθμού των εμβολιασμών. Σύμφωνα πάντως με τα υπάρχοντα στοιχεία, η τάση που διαπιστώνεται αφορά κυρίως χαμηλότερες ηλικιακές ομάδες, οι οποίες κατά κανόνα δεν επιβαρύνουν το σύστημα υγείας.

3.Την ίδια στιγμή, το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι αρμόδιοι υπουργοί επικρίνονται ότι επιμένουν να υποβαθμίζουν την κοινωνική και πολιτική επίπτωση του κύματος ανατιμήσεων, το οποίο ωστόσο δεν περιορίζεται στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, αλλά εξαπλώνεται πλέον και στα αγαθά πρώτης ανάγκης.
Tο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι αρμόδιοι υπουργοί επιμένουν να υποβαθμίζουν την κοινωνική και πολιτική επίπτωση του κύματος ανατιμήσεων

Οι διαβεβαιώσεις και το στοίχημα

Υπό αυτήν την έννοια, η πολιτική διαχείριση των πρώτων σοβαρών στοιχείων αποτύπωσης ενός κύματος ανησυχίας σε μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας μετατρέπεται σε ένα μεγάλο πολιτικό στοίχημα για την κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης προσδιορίζουν χρονικά την κορύφωση της νέας πανδημικής έξαρσης στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Την ίδια στιγμή δε επιμένουν ότι οι ανατιμήσεις στην ενέργεια και σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης θα είναι παροδικές. Παρ' όλα αυτά, ειδικοί και στα δύο πεδία επιμένουν ότι οι βεβαιότητες αυτές είναι παρακινδυνευμένες.
4.Σε ό,τι αφορά την υγειονομική κρίση, η κυρίαρχη κριτική προς την κυβέρνηση εστιάζει στη διστακτικότητα και την καθυστέρηση ως προς τη λήψη μέτρων, έστω για τη συμπαγή όπως φαίνεται πληθυσμιακή ομάδα των ανεμβολίαστων, αλλά και στη διατύπωση συγκεχυμένων μηνυμάτων.

Πέραν της ούτως ή άλλως μονίμως επαμφοτερίζουσας στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, επικριτές αυτής της κυβερνητικής τακτικής, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνουν το θέμα το οποίο προκαλείται από τη διαχείριση του προβλήματος: «Νομίζω ότι αυτή η νοοτροπία η οποία καλλιεργείται λειτουργεί αρνητικά. Υπάρχει μια διάθεση πρόωρου εφησυχασμού, διακηρύσσουμε πρόωρα και πανηγυρικά το τέλος κρίσιμων καταστάσεων και την επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ βλέπουμε μπροστά μας να εξελίσσεται μία νέα φάση της πανδημίας, μία νέα κρίση ας το πούμε έτσι. Υπό την έννοια αυτή δεν πρέπει να αποκλείεται η λήψη μέτρων, γιατί αυτό στέλνει ένα λανθασμένο μήνυμα, ότι μπορούμε πια να εφησυχάσουμε» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ) την προηγούμενη εβδομάδα.

Από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού πάντως διαμηνύεται με επιμονή ότι νέα, γενικά περιοριστικά μέτρα δεν πρόκειται να υπάρξουν (με επίγνωση ότι θα είναι και δύσκολο να εφαρμοστούν) και ότι οι όποιες αποφάσεις θα αφορούν μόνον ανεμβολίαστους πολίτες. Ταυτόχρονα, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επιμένουν στο τρίπτυχο: αύξηση εμβολιασμών – τήρηση και έλεγχος μέτρων – ενίσχυση του ΕΣΥ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline