Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:11:34

Καθηγητής Αντ. Μανιτάκης: «Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και το συναφές πρόστιμο...». Νέος Γερμανός Καγκελάριος: «Ναι, στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως στην Αυστρία». Κύριο

Ο πρύτανης του Συνταγματικού, καταξιωμένος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου σημειώνει ότι η προστασία της ζωής είναι υπέρτατο αγαθό και ως εκ τούτου, δικαιολογείται η προσβολή κάποιου άλλου αγαθού – Οι απόψεις του για το πρόστιμο των 100 ευρώ σε όποιον δεν κάνει το εμβόλιο.

1.Συνταγματικά θεμιτό και δικαιολογημένο, κοινωνικά αναγκαίο χαρακτηρίζει ο συνταγματολόγος και Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τους πολίτες άνω των 60 ετών.

«Χωρίς αμφιβολία, με βάση αυτά που έχει νομολογήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων για τους οποίους έχει γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, με βάση αυτά που έχουν νομολογήσει τα περισσότερα δικαστήρια της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η απάντησή μου είναι ότι δεν τίθεται θέμα συνταγματικότητας» τόνισε ο κ. Μανιτάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε, η ελευθερία των πολιτών δεν θίγεται ανεπίτρεπτα και αδικαιολόγητα όταν με τον τρόπο αυτό μπορούν να σωθούν εκατοντάδες ζωές, κι ενώ οι επιστήμονες έχουν κρίνει ότι θα πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό ανοσίας. «Η προστασία της ζωής στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι υπέρτατο αγαθό. Δικαιολογείται η προσβολή κάποιου άλλου αγαθού, όταν πρόκειται να σωθούν οι ζωές ανθρώπων», πρόσθεσε.

Για το πρόστιμο των 100 ευρώ

Ο κ. Μανιτάκης ρωτήθηκε και για την κύρωση των 100 ευρώ μηνιαίως, για όσους δεν εμβολιαστούν, εξηγώντας ότι δεν είναι θέμα συνταγματολόγου ή δικαστηρίου, που καλείται να κρίνει μόνον αν το μέτρο της υποχρεωτικότητας είναι αναγκαίο και κατάλληλο. Μάλιστα σημείωσε ότι σε άλλες χώρες επιβάλλονται πολύ μεγαλύτερα πρόστιμα για όσους δεν εμβολιάζονται, καθώς στόχος είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα μέτρα και τη στρατηγική της πειθούς, για να οδηγήσει τους πολίτες στα εμβολιαστικά κέντρα. Απέφυγε δε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όταν η αντιπολίτευση τον ζητούσε, ήδη από τον Απρίλιο. Ως εκ τούτου, δεν κρίνει προβληματική την απόφαση, όταν έχουν εξαντληθεί όλα τα μέσα, έχουμε φτάσει σε ακραία όρια και το μέτρο κρίθηκε απαραίτητο από τους ειδικούς για την αύξηση του ποσοστού ανοσίας.

2.Γερμανία: Ο Ολαφ Σολτς υποστηρίζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19
Η Γερμανία έχει αποκλείσει μέχρι τώρα τη ριζοσπαστική επιλογή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, την οποία υιοθέτησε η γειτονική της Αυστρία

Ο μελλοντικός καγκελάριος της Γερμανίας 'Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid-19 για την αναχαίτιση της έξαρσης των μολύνσεων στη χώρα του.

Ο Σολτς «είπε ότι αντιλαμβανόταν πως γίνονταν συζητήσεις για το θέμα αυτό στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας (Μπούντεσταγκ), από όλα τα κόμματα», έκανε γνωστό το περιβάλλον του μελλοντικού σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου.
Ο διάδοχος της Αγγελα Μέρκελ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας ρύθμισης» σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μεταξύ της Μέρκελ και των επικεφαλής των 16 γερμανικών κρατιδίων, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην αυστηροποίηση των περιορισμών κατά της Covid.

Εξετάζεται κυρίως το κλείσιμο των μπαρ και των νυχτερινών κέντρων, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Η Γερμανία έχει αποκλείσει μέχρι τώρα τη ριζοσπαστική επιλογή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, την οποία υιοθέτησε η γειτονική της Αυστρία.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αποφασίστηκε πρόσφατα για το προσωπικό των οίκων ευγηρίας και των νοσοκομείων, όπως και για τους στρατιώτες του γερμανικού ομοσπονδιακού στρατού (Μπούντεσβερ) και αναμένεται σύντομα να τεθεί σε ισχύ.

Ωστόσο η υγειονομική κατάσταση παραμένει πολύ τεταμένη, με το ποσοστό συχνότητας εμφάνισης των κρουσμάτων να είναι σήμερα 452,2 ανά 100.000 κατοίκους.
Η εκστρατεία εμβολιασμού επέτρεψε μέχρι σήμερα τον πλήρη εμβολιασμό σχεδόν 57 εκατομμυρίων ανθρώπων (68,5%).
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, τον οποίο απέρριπτε επί μακρόν η πλειοψηφία των Γερμανών, στο εξής ζητείται από σχεδόν τα δύο τρίτα αυτών (64%), σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση των μέσων ενημέρωσης RTL και ntv.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline