Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  11:15:26

Μακρά φαίνεται η δοκιμασία-μηνών ή και ετών. Η Αγγλία κλείνει εμβόλια και για το 2023. Η Γερμανία επιβάλλει lockdown σε ανεμβολίαστους - Υποχρεωτικό εμβολιασμό από τον Φεβρουάριο για πολύμηνη νέα προστασία απαίτησε η Μέρκελ. Κύριο

1.Η κατάσταση «είναι πολύ σοβαρή» και χρειάζεται «δράση εθνικής αλληλεγγύης» - «Δεν έχουμε αρκετούς εμβολιασμένους και αυτό έχει συνέπειες» είπε ο νέος Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Προς υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού από τον Φεβρουάριο, οδεύει η Γερμανία, όπως πρότεινε η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και χρειάζεται δράση εθνικής αλληλεγγύης, καθώς η δοκιμασία από τον κορωνοιό προβλέπεται να είναι πολύμηνη μέσα στο 2022, απόδειξη η νέα επικίνδυνη μετάλλαξη από την Αφρική..

Η Bundestag θα κληθεί να ψηφίσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ το Συμβούλιο Δεοντολογίας θα αποφανθεί επί του ζητήματος μέχρι το τέλος του χρόνου. Το μέτρο, εάν ψηφιστεί, θα τεθεί σε ισχύ από τον Φεβρουάριο, είπε η Μέρκελ.

Επίσης, η Γερμανία θα επιβάλλει επιπλέον περιορισμούς σε εθνικό επίπεδο στις κοινωνικές επαφές για τους μη εμβολιασμένους, που μπαίνουν σε ιδιότυπο καθεστώς lockdown.

Οι ανεμβολίαστοι και μη νοσήσαντες, δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε μπαρ, εστιατόρια, θέατρα, κινηματογράφους και άλλους χώρους διασκέδασης. Σε περιοχές όπου εντοπίζονται 350 κρούσματα ανά 100.000 πολίτες, οι ντίσκο και τα νυχτερινά κλαμπ θα κλείνουν και οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε 50 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 200 σε εξωτερικούς, υπό την προϋπθεση ότι όλοι είναι είτε εμβολιασμένοι ήταν αναρρώσαντες.

Εάν σε συγκεντρώσεις υπάρχουν ανεμβολίαστοι, τα νοικοκυριά θα μπορούν να προσκαλούν έως δύο άτομα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται παιδιά κάτω των 14 ετών. Οι μάσκες θα γίνουν υποχρεωτικές στα σχολεία.

Οι ανακοινώσεις έγιναν μετά τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ και του νέου καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τους περιφερειακούς ηγέτες, με στόχο να υπάρξει οδικός χάρτης για τη χώρα. «Ναι» στον καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό έχει ήδη πει ο εν αναμονή καγκελάριος Όλαφ Σολτς, με Αριστερά και Φιλελεύθερους να συμφωνούν με την πρότασή του. Επίσης, έχει ταχθεί υπέρ των απαγορεύσεων για τους ανεμβολίαστους, καθώς είπε ότι η είσοδος στο λιανεμπόριο πρέπει να επιτρέπεται μόνο στους εμβολιασμένους και τους νοσήσαντες. Ξένα ειδησεογραφικά μέσα σχολιάζουν ότι η Γερμανία ακολουθεί το παράδειγμα της γειτονικής της Αυστρίας, που σχεδιάζει επίσης υποχρεωτικούς εμβολιασμούς από τον Φεβρουάριο και της Ελλάδας, που έχει ανακοινώσει υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 και πρόστιμο για όσους δεν συμμορφωθούν.

Η Γερμανία βλέπει καθημερινά κρούσματα ρεκόρ. Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 73.209 νέες μολύνσεις. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για το τέταρτο κύμα ευθύνεται το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, που κυμαίνεται στο 68%.

Κατά την προηγούμενη περίοδο, η κυβέρνηση της Μέρκελ είχε αποκλείσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ωστόσο το μέτρο γνωρίζει ευρεία πολιτική στήριξη.

2.Βρετανία: Ενισχυτικές δόσεις για δύο ακόμα χρόνια χρόνια και προετοιμασία για τα αναγκαία εμβόλια έως τότε.

Εμβόλια αρκετά για να εμβολιαστεί έξι φορές ολόκληρος ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση της χώρας, κινούμενη προληπτικά με δεδομένο τον κίνδυνο που αποτελούν σταθερά οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού.
Σε όλους τους ενήλικες στην Αγγλία πρόκειται να προσφερθεί αναμνηστική δόση έως τα τέλη Ιανουαρίου, με την κυβέρνηση να έχει επαρκείς προμήθειες για να «τρέξει» την εκστρατεία ενισχυτικού εμβολιασμού.

Όμως, όπως ανακοίνωσε ο βρετανός υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, το Ηνωμένο Βασίλειο εξασφάλισε 114 εκατ. επιπλέον δόσεις, που προβλέπεται να παραδοθούν τα επόμενα δύο χρόνια, δηλαδή το 2022 και 2023.. Πρόκειται για 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna και 54 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.
Οι συμφωνίες θα βοηθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο να «εξασφαλίσει χρόνο» με τη νέα παραλλαγή, είπε ο Τζάβιντ, προσθέτοντας ότι οι επιπλέον δόσεις θα διασφαλίσουν ότι η χώρα έχει αρκετές προμήθειες για να καλυφθούν οι ανάγκες μακροπρόθεσμα.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση είχε ήδη κλείσει συμφωνίες για 100 εκατ. επιπλέον δόσεις από την Pfizer, τη Novavax και τη Sanofi.

Συνολικά, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλέον εξασφαλίσει έγκαιρη πρόσβαση σε 453,5 εκατ. δόσεις, μέσω των συμφωνιών με έξι φαρμακοβιομηχανίες.
Η απόφαση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει συμφωνίες για προμήθεια εκατομμυρίων τροποποιήσιμων δόσεων για «μελλοντική αντίσταση» της χώρας έναντι των νέων παραλλαγών υποδηλώνει ότι οι νέες δόσεις που προμηθεύονται προορίζονται για τη χορήγηση τέταρτης και πιθανώς περαιτέρω ενισχυτικές δόσεις το 2022 και το 2023 για την πλήρη κάλυψη ατόμων ηλικίας κάτω των 18 ετών.

«Χάρη στην Taskforce για τα εμβόλια, έχουμε ένα εξαιρετικό ιστορικό όσον αφορά την εξασφάλιση των εμβολίων που χρειάζεται η χώρα για να κρατήσει μακριά αυτόν τον ιό. Αυτές οι νέες συμφωνίες θα αποδείξουν στο μέλλον τη μεγάλη βρετανική προσπάθεια εμβολιασμού - η οποία μέχρι στιγμής έχει παραδώσει περισσότερα από 115 εκατομμύρια πρώτες, δεύτερες και ενισχυτικές δόσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. - και θα διασφαλίσει ότι μπορούμε να προστατεύσουμε ακόμη περισσότερους ανθρώπους τα επόμενα χρόνια», είπε σήμερα ο Τζάβιντ.

Το υπουργείο Υγείας προσθέτει: «Αυτές οι μελλοντικές συμφωνίες προμηθειών περιλαμβάνουν πρόσβαση σε τροποποιημένα εμβόλια, εφόσον χρεισαστούν για την καταπολέμηση της Όμικρον και μελλοντικές παραλλαγές ανησυχίας, για να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα».
Με τις φτωχότερες χώρες να έχουν εμβολιάσει μόνο το 3% του πληθυσμού τους και την παραλλαγή Όμικρον να εξαπλώνεται σε χώρες της Νότιας Αφρικής εν μέρει λόγω της αποτυχίας να διανεμηθούν επαρκώς τα εμβόλια, οι συμφωνίες θα ρίξουν θα επαναφέρουν στο δημόσιο διάλογο το χάσμα στην πρόσβασης στην προστασία από του ιού σε όλο τον κόσμο, σχολιάζει το Politico.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline