Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  17:15:19

Εκλογές για πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ με τρείς αστάθμητους παράγοντες: Η προσέλευση πάνω από 200.000 ψηφοφόρων και ποιών τελικά- Οι επιπτώσεις της επιδημίας- Οι τοπικές κακοκαιρίες. Κύριο

Πολλαπλό προβάδισμα εντυπώσεων για τον Α, Λοβέρδος. Μαύρος (MRB) – «Οι μηχανισμοί θα μετρήσουν περισσότερο στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ». Ερμηνεία ότι μπορεί να ευνοηθούν σχετικά Παπανδρέουκαι Ανδρουλάκης.

1.Στην τελική ευθεία για τις εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής έχουν εισέλθει μέχρι την Κυριακή οι έξι διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος. Μετά από μια περιορισμένη χρονικά προεκλογική περίοδο και ένα γενικά καλό κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης, χωρίς ακρότητες, εμπάθειες και προσβολές,

Ο Δημήτρης Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της MRB και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, γραμματέας της του ΚΙΝΑΛ, μίλησαν στην ΕΡΤ για το πώς αναμένουν να εξελιχθεί η σημαντική εκλογική διαδικασία την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου.
«Οι μηχανισμοί θα μετρήσουν σε αυτή την εκλογική διαδικασία, πολύ περισσότερο από ό,τι η ευρεία επικοινωνία που κάνουν τα κόμματα στις γενικές εκλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαύρος, θέτοντας επίσης το θέμα του καιρού και της εξέλιξης της πανδημίας.
Πρόκειται για δύο αστάθμητους παράγοντες που, όπως εξήγησε ο υπεύθυνος της γνωστής εταιρείας δημοσκοπήσεων, «δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσουν στο μυαλό των ψηφοφόρων».

2.Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το ΚΙΝΑΛ είναι ελκυστικό στους νέους, ο Δημήτρης Μαύρος ανέφερε ότι «δεν είναι μόνο θέμα ελκυστικότητας του ΚΙΝΑΛ, είναι θέμα ελκυστικότητας των εκλογικών διαδικασιών για τους νέους», τόνισε προσθέτοντας ότι, παραδοσιακά, «το μεγαλύτερο κομμάτι αποχής από τις εκλογές έρχεται κυρίως από τις νεότερες ηλικίες. Αυτό έχει πάντα αντίκτυπο και στις εσωκομματικές εκλογές».
Όπως τόνισε ο κ. Μαύρος, από τις έρευνες που έχουν γίνει, «φαίνεται ότι αυτοί που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν και ταυτοχρόνως δηλώνουν και πρόθεση ψήφου ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ, είναι ένας αριθμός εκλογικού σώματος περίπου 250.000. Αριθμός που αν επαληθευτεί, θα είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα».
Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του ΚΙΝΑΛ, το Νοέμβριο του 2017, με τη συμμετοχή τότε... εννέα υποψηφίων, στις κάλπες προσήλθαν 211.191 ψηφοφόροι.

3.Κάλεσμα συμμετοχής από τον Μ. Χριστοδουλάκη

«Την Κυριακή ψηφίζουμε. Ξεκινάμε εφτά το πρωί μέχρι της εφτά το απόγευμα», δήλωσε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, επισημαίνοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να αισθάνεται ο κόσμος που θα πάει να ψηφίσει υγειονομικά ασφαλής.
«Οι εφορευτικές και όσοι θα είναι μόνιμα μέσα στην αίθουσα της εκλογικής διαδικασίας θα είναι με πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης ή με αρνητικό rapid test 48 ωρών. Επειδή ο καιρός θα είναι καλός, θα φροντίσουμε όλες οι ουρές να είναι σε ανοιχτούς χώρους και θα μπαίνουν οι ψηφοφόροι ένας-ένας στην αίθουσα. Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα της ασφάλειας».

«Στοίχημα η μεγάλη συμμετοχή»

Αναφορικά με τις εκλογές και το αν οι ψηφοφόροι πρέπει να είναι εμβολιασμένοι, ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι έχει τεθεί ένα θέμα καθολικότητας της ψήφου και ότι θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην υπάρξει καμία απολύτως εστία διασποράς.
«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς – και το βάζουμε ως πρώτο στόχο και ως πρώτη προτεραιότητα – η υψηλή συμμετοχή και η μαζικότητα στη διαδικασία. Οι εκλογές δεν είναι αυτοσκοπός. Την επόμενη ημέρα, πρέπει να βγούμε και ενωμένοι και ισχυροποιημένοι», τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης.

4.Πώς θα διεξαχθούν οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

Από τις 07.00 έως τις 19.00 θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ την Κυριακή, με την αρμόδια κομματική επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ) να δίνει χθες τις τελικές διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία.

Από τις 07.00 έως τις 19.00 θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ την Κυριακή, με την αρμόδια κομματική επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ) να δίνει χθες τις τελικές διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία. Oπως είναι γνωστό, δικαίωμα ψήφου έχουν τα εν ενεργεία μέλη και οι φίλοι της παράταξης και όσοι εγγραφούν την ημέρα των εκλογών. Για την αποφυγή συνωστισμού και καθυστερήσεων η Χαρ. Τρικούπη έχει απευθύνει σύσταση προς όσους δεν είναι μέλη, να προσέλθουν με εκτυπωμένη και συμπληρωμένη τη σχετική αίτηση εγγραφής. Οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν οποιοδήποτε από τα 840 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Η σχετική λίστα, αλλά και η αίτηση εγγραφής έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της παράταξης. Όλοι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό των 3 ευρώ (μόνο στον πρώτο γύρο). Δικαίωμα ψήφου στον δεύτερο γύρο, εφόσον χρειαστεί, θα έχουν μόνον όσοι ψήφισαν την πρώτη Κυριακή.
Όσοι έχουν γεννηθεί έως 31/12/2004, είναι εγγεγραμμένοι στους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους και ο χειριστής του τάμπλετ, πληκτρολογώντας τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτεί το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών, αναζητά τον εκλογικό αριθμό με τον οποίο και πιστοποιείται ο ψηφοφόρος. Για την ταυτοποίησή του, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν οποιοδήποτε από τα 840 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα.
Όσοι έχουν γεννηθεί το 2005, για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου θα πρέπει εκτός από ταυτότητα ή διαβατήριο, να καταθέσουν υποχρεωτικά και εκτυπωμένο από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ πιστοποιημένο ΑΜΚΑ. Το ίδιο ισχύει και για πολίτες χωρών της Ε.Ε. που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Οι αλλοδαποί που διαμένουν στη χώρα μας υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν διαβατήριο, άδεια παραμονής σε ισχύ και επίσης πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ.

Στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού, δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι απόδημοι είναι εγγεγραμμένοι στον εθνικό εκλογικό κατάλογο, οι οποίοι θα πιστοποιούνται με την ίδια διαδικασία που θα ακολουθείται εντός συνόρων. Ως προς το υγειονομικό πλαίσιο, υπενθυμίζεται ότι η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, ενώ οι ψηφοφόροι θα εισέρχονται ένας ένας στα εκλογικά κέντρα. Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test 48ώρου απαιτείται μόνο για τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία (εφορευτικές επιτροπές, υπεύθυνοι εκλογικών κέντρων και εκπρόσωποι υποψηφίων).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline