Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  16:55:24

«Θα φτάσουμε στην κορύφωση για κρούσματα-ΜΕΘ- θανάτους, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.... Οι δυσκολίες όμως θα συνεχισθούν». Τα πρώτα αισιόδοξα, που προβλέπουν οι καθηγητές Χαρ. Γώγος και Δημ. Σαρηγιάννης. Κύριο

«Χριστούγεννα και Γιορτές με μέτρα προστασίας - Μέχρι πότε θα είναι πιεσμένο το ΕΣΥ από την τριπλή κορύφωση».

1.Με τη διασπορά που έχει προηγηθεί θα έχουμε αυξημένους θανάτους, διασωληνώσεις νοσηλεία σε ΜΕΘ, τουλάχιστον για 2 εβδομάδες ακόμα, άρα θα έχουμε πολύ μεγάλη πίεση, τόνισε χθες, πρωί της Κυριακής ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, κάνοντας λόγο για «Χριστούγεννα με περιορισμούς». Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις των υπόλοιπων επιστημόνων, εκτός από τους απόλυτα αισιόδοξους, που προβλέπουν παράταση και κινδύνους της πανδημίας κατά τους επόμενους μήνες ακόμα και μέχρι το Πάσχα και τον Μάιο. .

2.Είναι προφανής, σημείωσε ο καθηγητής Γώγος, η αναγκαιότητα για εμβολιασμούς ειδικά στους άνω των 60 με μεγάλη νόσηση και θάνατο, το σύστημα υγείας πιέζεται, αλλά και στις μικρότερες ηλικίες για να πετυχούμε το ανοσιακό τείχος.
«Κάνοντας και την 3η δόση δημιουργούμε τέτοιο ανοσιακό τείχος που μπορεί να παρακάμψει τις δυσκολίες του ιού, και να παρακάμψουμε όχι τόσο τη μετάδοση, όσο τη σοβαρή νόσηση και τη διασπορά του» εξήγησε στον ΣΚΑΪ. Η γρήγορη πρόσβαση στο νοσοκομείο είναι πολύ κρίσιμη υπογράμμισε ακόμα ο Χαράλαμπος Γώγος, με αφορμή και τον τραγικό θάνατο 14χρονου κοριτσιού στη Λαμία.

Το στέλεχος Όμικρον αποτελεί παραλλαγή ανησυχίας, καθώς έχει δυνατότητα μεγαλύτερης πρόσβασης στα κύτταρα, άρα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και πιθανής ανοσιακής διαφυγής, δηλαδή να μην αναγνωρίζει αντισώματα από προηγούμενη λοίμωξη η από εμβολιασμό εξήγησε ο καθηγητής.
Εξήγησε πάντως ότι παρόμοια χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής είχαν και το στέλεχος Βήτα και το Δέλτα, αλλά υπήρχε πάρα πολύ καλή κάλυψη από τα εμβόλια. «Το ίδιο πιστεύουμε να συμβεί και για την Όμικρον» τόνισε.

3.Θα συνεχιστεί η αύξηση των θανάτων

Την ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες για την προστασία από τον κορονοϊό αλλά και τη μετάλλαξη Όμικρον τονίζουν οι ειδικοί με κάθε ευκαιρία και ενώ τα κρούσματα, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι εξαιτίας της πανδημίας κινούνται καθημερινά σε υψηλά επίπεδα. Οι επιστήμονες εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για τη νέα παραλλαγή, σημειώνοντας σε κάθε περίπτωση πως οι έρευνες για τη δράση της είναι ακόμα σε εξέλιξη.

4.«Το ερώτημα είναι αν υπάρχει προηγούμενη διασπορά της Όμικρον»

«Είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, αρχής αποκλιμάκωσης, σε ό,τι αφορά τα κρούσματα πανελλαδικά» σημείωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Νομίζω ότι τις επόμενες μέρες θα φανεί πολύ πιο έντονα στους αριθμούς των κρουσμάτων» συνέχισε.

«Η διασωλήνωση δεν έχει φτάσει ακόμα στην πλήρη κορύφωση. Γύρω στις 15 του μήνα περιμένουμε κορύφωση της αυξητικής πορείας των θανάτων. Από εκεί και έπειτα περιμένουμε και εκεί αποκλιμάκωση. Είναι πτωτική η καμπύλη».

«Το ερώτημα είναι αν υπάρχει προηγούμενη διασπορά της Όμικρον, που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διασπορά» τόνισε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline