Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022  07:36:22

Επίμονος και συνεπής ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας έθεσε τη μείωση-προσβολή του χριστιανικού Μνημείου της Αγιά Σοφιάς και κατά την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου. Κύριο

Και επίσης κατήγγειλε- σε δήλωση του και σε συζητήσεις του με παράγοντες του Βατικανού_ το παράνομο διαρκές κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

- 1. Σταθερή επιδίωξη παραμένει η καταγγελία της συμπεριφοράς της Τουρκίας εις βάρος σπουδαίων μνημείων από της Χριστιανοσύνης και αυθαιρεσιών εις βάρος του Πατριαρχείου . Με επιπλέον παραμένει επείγουσα η ανάγκη για προστασία όλων των χριστιανικών μνημείων στην Τουρκία. Έτσι, με αφορμή την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θέτει «μετ'επιτάσεως το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς και το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης», σε δήλωσή του στο «Βήμα της Κυριακής».

Ο Νίκος Δένδιας τονίζει, μετά και την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα, και αναδεικνύει τις κοινές αξίες που βασίζονται οι σχέσεις Ελλάδας και Βατικανού, όπως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, η προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των λαών και των θρησκειών και παράλληλα σημειώνει ότι «αμφότεροι επιδεικνύουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της θρησκευτικής ελευθερίας».

2. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εξωτερικών υποδέχθηκε εγκάρδια χθες στο αεροδρόμιο τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και είχε σύντομη συνομιλία μαζί του. Είναι η δεύτερη συνάντησή τους ύστερα από την ακρόαση του Νίκου Δένδια τον Οκτώβριο του 2019 στο Βατικανό. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δεσμών, ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε πρόσφατα το Βατικανό, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν.

«Η επίσκεψη στην Ελλάδα, μετά από την εμβληματική επίσκεψη στην Κύπρο, του Προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας και Αρχηγού του Κράτους του Βατικανού Πάπα Φραγκίσκου έρχεται σε μια συμβολική συγκυρία. Η Ελλάδα εορτάζει τα 200 χρόνια ελευθερίας και παράλληλα την συνομολόγηση 40 και πλέον ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών» υπογραμμίζει ο Ν. Δένδιας.
Επιπροσθέτως, υπογραμμίζει πως «οι κοινές προκλήσεις που μας απασχολούν είναι πολλές». Ειδικότερα, τονίζει ότι στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η πρόθεση «να συνεργαστούμε περαιτέρω για την προστασία των Χριστιανικών πληθυσμών στην Μέση Ανατολή, οι οποίοι δυστυχώς βρίσκονται υπό καθημερινή απειλή, καθώς και για την ειρηνική συνύπαρξη τους με το πλειοψηφικό Μουσουλμανικό πληθυσμό».

Περαιτέρω, αναφέρει ότι «έχουμε συμφωνήσει να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας, με ορισμένες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της αντιμετώπισης ακραίων Ισλαμιστικών ιδεολογιών, καθώς και του εθνικισμού, που έχουν κάνει την επανεμφάνιση τους στην Γειτονία μας».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline