Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022  21:20:20

Με τακτική πονηράς Αλβιόνος το Βρετανικό Μουσείο μας δανείζει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα με δύο όρους: 1. Να παραδεχθούμε ότι είναι... νόμιμη δική τους ιδιοκτησία 2. Να δώσουμε ως εγγύηση σπουδαία αγάλματα και εκθέματα από Μυκήνες -Βεργίνα. Κύριο

«Θα δανείσουμε τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα» λέει ο νέος πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και είναι εξίσου κυνικός Άγγλος αποικιοκράτης και κλεπταποδόχος σε νοοτροπία.

1.Παρά τα πολύχρονα αιτήματα από την εποχή του λόρδου Βύρωνα και του Κ. Καβάφη, τις νεώτερες προσπάθειες της Μελίνας Μερκούρη στο πλαίσιο όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από τον Κ,.Σημιτη μέχρι σήμερα τον Κυρ. Μητσοτάκη, δεν έχει αλλάξει τίποτα στην νοοτροπία των Βρετανών.
Με τακτική πονηράς Αλβιόνος το Βρετανικό Μουσείο, αντιμέτωπο με διεθνή πίεση και απαξίωση, με αιτήματα επιστροφής από την πλειοψηφία των Βρετανών δήλωσε μας δανείζει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα με δύο όρους : 1. Να παραδεχθούμε ότι είναι... νόμιμη δική τους ιδιοκτησία 2. Να δώσουμε ως εγγύηση σπουδαία αγάλματα και εκθέματα από Μυκήνες -Βεργίνα.

– «Θα δανείσουμε τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα» λέει ο νέος πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και είναι εξίσου κυνικός Άγγλος αποικιοκράτης και κλεπταποδόχος σε νοοτροπία
2.Σε άρθρο του στους Τάιμς του Λονδίνου, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο νέος πρόεδρος του βρετανικού μουσείου λέει ότι είναι ανοιχτοί να δανείσουν τα "Ελγίνεια Μάρμαρα" στην Ελλάδα.

Ο Τζορτζ Όσμπορν πρώην υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Κάμερον, ανέλαβε πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου τον προηγούμενο μήνα.
Το σημερινό άρθρο του με τίτλο «Είναι δίκαιο να είμαστε περήφανοι για το Βρετανικό Μουσείο», είναι η πρώτη δημόσια παρέμβαση του για τον ρόλο του Μουσείου στη σύγχρονη εποχή.
«Εκείνοι που αμφισβητούν το δικαίωμα μας να υπάρχουμε»
Αφού αναφέρεται μακροσκελώς στα επίκαιρα θέματα της «αφύπνισης» και της αφαίρεσης μνημείων που σχετίζονται με το εμπόριο σκλάβων στη Βρετανία, ο πρώην υπουργός οικονομικών υπερασπίζεται το Βρετανικό Μουσείο ως χώρο σύνδεσης των παγκόσμιων πολιτισμών.

«Σίγουρα, υπάρχουν και εκείνοι που αμφισβητούν το δικαίωμα μας να υπάρχουμε», γράφει ο Όσμπορν «—το έκαναν το 1753 και το κάνουν ξανά το 2021».
«Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που απαιτούν την επιστροφή αντικειμένων που πιστεύουν ότι δεν έχουμε δικαίωμα να κρατήσουμε. Ούτε αυτό είναι καινούργιο. Ο Λόρδος Μπάιρον σκέφτηκε ότι τα Ελγίνεια μάρμαρα έπρεπε να επιστρέψουν στον Παρθενώνα. Η απάντηση μας δεν είναι απορριπτική».

Ο νέος πρόεδρος του Μουσείου προτείνει τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα με τις ανάλογες εγγυήσεις για την ασφαλή διαφύλαξη τους και την επιστροφή τους.
«Είμαστε ανοιχτοί στο δανεισμό των αντικειμένων μας οπουδήποτε μπορεί να τα φροντίσει και να εξασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή τους — κάτι που κάνουμε κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

3.Ο προκλητικός κ. Όσμπορν

O κ. Όσμπορν ούτε καν μιλάει για «Γλυπτά του Παρθενώνα», αλλά χρησιμοποιεί τον όρο με τον οποίο έγιναν γνωστά όταν ο Λόρδος Έλγιν τα απέσπασε με βίαιο τρόπο από τον Παρθενώνα, και τα πούλησε στη Βρετανία για να ξεπληρώσει τα χρέη του.
Ωστόσο ο κ. Όσμπορν γράφει στο τέλος ότι δεν πρέπει να «ντρέπονται ούτε να αμύνονται», και ολοκληρώνει την επιχειρηματολογία του με το ξεπερασμένο επιχείρημα: «παραμένουμε ένα από τα πολύ λίγα μέρη στη γη όπου μπορείτε να δείτε τους μεγάλους πολιτισμούς του κόσμου δίπλα δίπλα».
Η παρέμβαση του Τζόρτζ Όσμπορν έρχεται μετά από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο τον προηγούμενο μήνα, όπου ζήτησε τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Μπόρις Τζόνσον.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline