Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022  07:28:29

Αλλάζουν προς το καλύτερο για νέες δουλειές (και ποιές..) τα Ναυπηγεία σε Πέραμα, Σκαραμαγκά, Ελευσίνα και Σύρο. Ναυπηγεία Περάματος – Από τα ξύλινα σκαριά στα mega yachts. Κύριο

Γενικότερα, δεν υπάρχουν ακόμα ή πλέον οι μεγάλες δεξαμενές με σύγχρονη τεχνολογία, τα φθηνά κόστη ,όπως σε άλλες χώρες και επιπλέον οι τραπεζικές διευκολύνσεις και μεγάλα δάνεια.

1.Από τα ξύλινα σκαριά στα mega yachts και στα οχηματαγωγά – Ξυπνά ο ναυπηγικός κλάδος της χώρας και με υψηλή τεχνογνωσία και σύγχρονες υποδομές εισέρχεται σε περίοδο ανάκαμψης
Καραγεώργος Λάμπρος

Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης τα ιδιωτικά ναυπηγεία του Περάματος αντιστάθηκαν και επιβίωσαν. Μάλιστα όσοι στράφηκαν στο yachting αναπτύχθηκαν προσφέροντας εργασία σε χιλιάδες εργαζoμένους 50 ειδικοτήτων. Παράδειγμα τα Ναυπηγεία Χαλκίτη, τα οποία ολοκλήρωσαν τη ναυπήγηση ενός mega yacht μήκους 86 μέτρων, του «O'Ptasia», ύστερα από σειρά ναυπηγήσεων πολυτελών γιοτ. Πλέον με τον κατάλληλο εξοπλισμό στρέφονται στη ναυπήγηση γιοτ νέας τεχνολογίας.

Μπροστά σε τεκτονικές αλλαγές βρίσκεται σήμερα ο ναυπηγοεπισκευαστικός τομέας της χώρας και ιδιαίτερα η ευρεία ναυπηγική και επισκευαστική περιοχή που απαρτίζεται από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη (ΝΕΖ) και τα Ναυπηγεία Περάματος, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Ένα μοναδικό στην Ευρώπη ναυπηγικό cluster που δείχνει έτοιμο να περάσει σε μια νέα αναπτυξιακή περίοδο, καθώς για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες νέα φρέσκα κεφάλαια είναι έτοιμα να τοποθετηθούν στα δύο μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας, δημιουργώντας καλύτερες προϋποθέσεις και για τη ζώνη στο Πέραμα.

- 2..Μεγάλες οι γενικότερες ελλείψεις υποδομών, χρόνου και όρων παράδοσης, καλής και ταχείας εκτέλεσης δεν υπάρχουν ακόμα ή πλέον οι μεγάλες δεξαμενές με σύγχρονη τεχνολογία, τα φθηνά κόστη ,όπως σε άλλες χώρες και επιπλέον οι τραπεζικές διευκολύνσεις και μεγάλα δάνεια.

O ρόλος του «κινεζικού δράκου»

Από την άλλη όμως κρίσιμος είναι ο ρόλος του «κινεζικού δράκου» της Cosco/ΟΛΠ που με βάση τη σύμβαση παραχώρησης έχει τη διαχείριση των χώρων στη ΝΕΖ ενώ επιδιώκει τη δημιουργία ναυπηγείου, κάτι που δεν προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο ναυπηγικός κλάδος στη χώρα μας φαίνεται να βγαίνει από το «κώμα» και να εισέρχεται σε περίοδο ανάνηψης, όπως αναφέρει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης εκφράζοντας την αισιόδοξη άποψη ότι κάτι καλύτερο θα έρθει στην πολύπαθη περιοχή του Περάματος, εν όψει και των διευρυμένων αναγκών για τη μετατροπή και ναυπήγηση νέων πιο «πράσινων» πλοίων, ειδικά στην ακτοπλοΐα.

Ανάκαμψη για πέντε λόγους

Σύμφωνα και με το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΝΕΕ) η ανάκαμψη του τομέα οφείλεται σε πέντε λόγους:
1. Στην κινητικότητα ως προς τη λειτουργία των μεγάλων ναυπηγείων.
2. Στη δρομολόγηση της απλοποίησης διαδικασιών και της σταδιακής εξάλειψης δυσλειτουργιών.
3. Στη διατήρηση της τεχνογνωσίας που διαθέτουν οι έλληνες τεχνικοί, αναλαμβάνοντας εργασίες επισκευών και συντήρησης σε πλοία που βρίσκονται στα λιμάνια του εξωτερικού.
4. Σε νεοφυείς επιχειρήσεις ναυτιλιακού εξοπλισμού, όπως αυτοματισμών, λογισμικού, τηλεπικοινωνιών, καβοδεσίας, καινοτόμων συστημάτων φωτισμού κ.ά.
5. Στην έφεση των ελλήνων ναυτιλιακών επιχειρηματιών να ενισχύουν την ελληνική παραγωγή και οικονομία.
Ο ετήσιος τζίρος των ναυπηγείων Περάματος και των δορυφορικών επιχειρήσεων που απασχολούνται σε αυτά ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 80% του κύκλου εργασιών προέρχεται από συνάλλαγμα

83 νέες κατασκευές πλοίων

Τα τελευταία πέντε χρόνια στα 24 Ιδιωτικά Ναυπηγεία Περάματος σύμφωνα με τον κ. Θεολόγο Κατσουλάκη, πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ναυπηγείων Περάματος, έχουν υλοποιηθεί 83 νέες κατασκευές πλοίων ολικής χωρητικότητας άνω των 165.000 κόρων, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί ανελκύσεις, συντηρήσεις ή επισκευές σε 8.300 πλοία.
Μεταξύ άλλων, έχουν κατασκευασθεί στα Ναυπηγεία Περάματος το mega yacht «O'Pari» (96 μέτρα, 2020), το επιβατηγό οχηματαγωγό «ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ IXV» (100 μέτρα, 2021) αλλά και το παραδοσιακό και από τα πιο ονομαστά σκάφη στον κόσμο, το «Μ/Υ ΑΕΤΟΣ», που είναι 35 μέτρα και ναυπηγήθηκε το 1960!

100 χρόνια συνεχούς λειτουργίας

Σημειώνεται ότι τα ναυπηγεία έχουν συμπληρώσει 100 χρόνια συνεχούς λειτουργίας. Ξεκίνησαν ως μικρά ναυπηγεία ξύλινων σκαφών και με την πάροδο των χρόνων εξελίχθηκαν σε σύγχρονα ναυπηγεία και αυτόνομες τεχνικοοικονομικές μονάδες, απολύτως υγιείς, νόμιμα αδειοδοτημένες κατά τη βιομηχανική, περιβαλλοντική και πυροσβεστική νομοθεσία, επισημαίνει ο κ. Κατσουλάκης, προσθέτοντας ότι απασχολούνται σήμερα περίπου 15.000-20.000 εργαζόμενοι.
Ο ετήσιος τζίρος των ναυπηγείων και των δορυφορικών επιχειρήσεων που απασχολούνται σε αυτά ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ του οποίου το 80% του κύκλου εργασιών προέρχεται από συνάλλαγμα.
Η υψηλή τεχνογνωσία τους και οι σύγχρονες υποδομές τους προσελκύουν μεγάλο αριθμό πλοίων του εξωτερικού και είναι αξιοσημείωτο ότι δεν χρωστάνε στα δημόσια ταμεία, αλλά και κατόρθωσαν να εκσυγχρονιστούν με ίδια κεφάλαια και να γίνουν ένας από τους σημαντικότερους πόλους έλξης της διεθνούς Ναυτιλίας.

H επισκευαστική βιομηχανία

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Κατσουλάκης, τα ναυπηγεία έχουν μέλλον και θα έχουν ακόμη περισσότερο από τη θετική εξέλιξη της επαναλειτουργίας, όπως φαίνεται, των δύο μεγάλων ναυπηγείων, του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας. Πιστεύουμε, σημειώνει, ότι θα αποτελέσει θετική εξέλιξη για την ανάπτυξη της επισκευαστικής βιομηχανίας στη χώρα μας καθώς θα μπορεί να εξυπηρετεί πλοία μεγάλου τονάζ. Η λειτουργία των δύο μεγάλων ναυπηγείων δεν είναι ανταγωνιστική των Ναυπηγείων Περάματος, τόσο λόγω του μεγέθους των πλοίων, αλλά και λόγω τις ιδιαίτερης τεχνογνωσίας που κατέχουν τα Ναυπηγεία Περάματος, ιδιαίτερα για πλοία μέχρι 120 μέτρα.

Ενισχύσεις και ελαφρύνσεις

Στο ίδιο μήκος κύματος από την πλευρά του ο Βασίλειος Κανακάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας (ΣΕΝΑΒΙ), σημειώνει ότι τώρα που ανοίγουν και τα δύο μεγάλα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας θα αυξηθούν πάρα πολύ οι ανάγκες επισκευών στο Πέραμα, καθώς θα υπάρχουν αρκετές συνέργειες. Ηδη πολλοί συνάδελφοί μας πηγαίνουν και απασχολούνται σε εργασίες στα ναυπηγεία της Σύρου, προσθέτει.
Πάντως τα Ναυπηγεία Περάματος αναπτύχθηκαν χωρίς τη φροντίδα και τη μέριμνα της πολιτείας, αναφέρει ο κ. Κατσουλάκης, και συμπληρώνει ότι ζητούν επιτέλους ενισχύσεις κεφαλαίων και εγγυοδοσίας, αλλά και φορολογικές ελαφρύνσεις, ανάλογες των ευρωπαίων ανταγωνιστών μας, όπως είναι για παράδειγμα η Μάλτα, η Κροατία και η Κύπρος.

Νέα επένδυση 7,5 εκατ. ευρώ σε νέο ναυπηγείο

Στο μεταξύ, σε μια νέα επένδυση ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, κατασκευής νέου ναυπηγείου, του GOLDENYACHTS SHIPYARD στην περιοχή του Περάματος, προχωρεί η GOLDENYACHTS, του Ομίλου Δράγνη, ο οποίος έχει ήδη επενδύσει από το 2009 στο Ναυπηγείο Χαλκίτη.

Η νέα μονάδα θα βρίσκεται επί της οδού Λεωφόρου ∆ηµοκρατίας 122 στον ∆ήµο Περάµατος, και θα αφορά τη δυνατότητα κατασκευής και επισκευής σκαφών αναψυχής, μήκους μέχρι και 120 μέτρων. Προβλέπεται η εγκατάσταση/δημιουργία νέας προβλήτας καθώς και η προμήθεια νέου και σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού με στόχο την επισκευή και συντήρηση σκαφών αναψυχής.
Ο κλάδος της επισκευής και συντήρησης σκαφών αναψυχής είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον ναυτικό τουρισμό και ειδικότερα με τον διαθέσιμο ελληνικό στόλο σκαφών αναψυχής που εντάσσονται στην κατηγορία yachting.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ICOMIA (International Council of Marine Industry Associations) υπάρχουν 170.052 σκάφη αναψυχής στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 125.137 ανήκουν στην κατηγορία των πλαστικών σκαφών, περιλαμβανομένων και των σκαφών με εξωλέμβια μηχανή, ήτοι 74%. Η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία είναι τα φουσκωτά σκάφη τα οποία ανέρχονται σε 21.400, αντιπροσωπεύοντας το 13% των σκαφών της Ελλάδας. Όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές, τη σημαντικότερη θέση κατέχουν τα ιστιοπλοϊκά σκάφη που ανέρχονται σε 4.060 και τα 13.445 μηχανοκίνητα σκάφη με εσωτερική μηχανή, δηλαδή συνολικά 17.505 σκάφη αναψυχής.
Τα σχέδια για Σκαραμαγκά και Ελευσίνα

Σε κομβικό σημείο βρίσκονται οι εξελίξεις στα δύο μεγάλα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας. Από την πλευρά της η ONEX, που λειτουργεί ήδη τα ναυπηγεία της Σύρου που απασχολεί 650 εργαζομένους, και διεκδικεί και της Ελευσίνας, αναφέρει ότι στη Σύρο έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις περί τα 30 εκατομμύρια ευρώ που έχουν θέσει το ναυπηγείο σε δυνατότητες πλήρους λειτουργίας, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται επισκευές σε περίπου 100 πλοία τον χρόνο, όλων των κατηγοριών και μεγέθους μέχρι και panamax. Στα μελλοντικά σχέδια για το ναυπηγείο της Σύρου είναι τόσο η προσθήκη άλλης μιας δεξαμενής για να αυξήσει τη χωρητικότητα όσο και η πλήρης λειτουργία του synchrolift, όπου εκεί θα επικεντρωθεί τόσο σε νέες κατασκευές όσο και σε συντηρήσεις yachting και σκαφών του λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού, μιας και το Νεώριο είναι στο κέντρο του Αιγαίου.
Στην Ελευσίνα τα σχέδια αφορούν ένα πλάνο όπου θα αναπτυχθούν δύο οργανισμοί, ένας εμπορικός και ένας αμυντικός

Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ

Στην Ελευσίνα τα σχέδια αφορούν ένα πλάνο στο οποίο η ανάληψη χρεών και οι επενδύσεις θα αγγίξουν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Θα αναπτυχθούν δύο οργανισμοί, ένας εμπορικός και ένας αμυντικός. Ο εμπορικός θα επισκευάζει πλοία μέχρι κατηγορίας Suez, aframax και suezmax και ο αριθμός θα είναι 150-180 πλοία τον χρόνο.

Παράλληλα, θα γίνονται οι εργασίες που θα αφορούν τόσο την «πράσινη» μετάβαση των πλοίων όσο και επισκευές που σχετίζονται άμεσα με τα περιβαλλοντικά θέματα.
Επιπλέον, θα επικεντρωθεί σε επισκευές, σε μετασκευές και στο κομμάτι του offshore εξοπλισμού που αφορά πράσινες τεχνολογίες, όπως ανεμογεννήτριες κ.λπ., ενώ θα αναπτυχθεί κέντρο καινοτομίας και νέων τεχνολογιών και νέων υλικών, σε συνεργασία με αρμόδια εγχώρια ακαδημαϊκά ιδρύματα και σε συνεργασία με startups κ.λπ.

Κάλυψη όλων των αναγκών

Ο αμυντικός οργανισμός θα επικεντρωθεί στις κατασκευές νέων πολεμικών πλοίων όλων των κατηγοριών, όπου η συνεργασία/σύμπραξη με τον ιταλικό όμιλο Fincantieri δίνει δυνατότητες ούτως ώστε το ναυπηγείο να καλύψει οποιεσδήποτε ανάγκες έχει το Πολεμικό Ναυτικό και να επικεντρωθεί στην αγορά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Επιπλέον, θα μπορούν να γίνονται μετασκευές και αναβαθμίσεις σε κομμάτια που αφορούν αμυντικό εξοπλισμό. Οσον αφορά τις θέσεις εργασίας στο ναυπηγείο Ελευσίνας, τόσο στο εμπορικό όσο και στο αμυντικό κομμάτι του οργανισμού υπολογίζονται ότι θα ξεπεράσουν τις 2.500-3.000 σε 3-5 χρόνια.
Στον Σκαραμαγκά προς το παρόν ακόμη εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης της μονάδας στον πλειοδότη, τον έλληνα εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου.

Ενώ η απόφαση του δικαστηρίου που κατακυρώνει την ανάδειξη του κ. Προκοπίου ως πλειοδότη έχει εκδοθεί, ωστόσο δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία της μεταβίβασης καθώς υπάρχει ένα «νομικό αγκάθι». Πρέπει πριν από τη μεταβίβαση να εκδοθεί απόφαση επί της αίτησης αναστολής της διαδικασίας που έχει καταθέσει στο ΣτΕ ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί τις προσεχείς ημέρες, ενώ στις 18 Ιανουαρίου συζητείται στο ΣτΕ η αίτηση του δημάρχου για ακύρωση του διαγωνισμού. Πριν προχωρήσει η μεταβίβαση των ναυπηγείων θα πρέπει να κλείσουν οι δύο νομικές εκκρεμότητες.

Συμφωνίες με το Πολεμικό Ναυτικό

Πάντως στα σχέδια του κ. Προκοπίου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι να προχωρήσουν οι συμφωνίες με το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ το ναυπηγείο θα ασχοληθεί και με τη ναυπήγηση πολυτελών yacht, πέρα από την επισκευή πλοίων. Να σημειωθεί ότι ο όμιλος Προκοπίου ελέγχει την Olympic Marine στο Λαύριο η οποία είναι η μοναδική μαρίνα στην Αττική που προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες συντήρησης, επισκευής και αναβάθμισης του σκάφους σας.
Με μόνιμο προσωπικό 30 ειδικευμένων εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων, μια σειρά από εξειδικευμένους εξωτερικούς συνεργάτες και μια βραβευμένη ομάδα ναυπηγών και μηχανικών σκαφών, η Olympic Marine μπορεί να αναλάβει και να διεκπεραιώσει όλες τις εργασίες που μπορεί να χρειαστεί ένας ιδιοκτήτης σκάφους, από μικροεπισκευές ως την πλήρη επισκευή ή μετασκευές

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline