Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  16:09:46

Η δύσκολη Cosco και οι προβληματικές σχέσεις με τα ναυπηγεία

Οι σχέσεις της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας με την Cosco που ελέγχει τον ΟΛΠ και διαχειρίζεται τη ΝΕΖ είναι ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο. Η απαίτηση των Κινέζων να ιδρύσουν ναυπηγείο, το οποίο δεν ήταν μέρος της σύμβασης παραχώρησης, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των ναυπηγοεπισκευαστών.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Κανακάκης, οι Κινέζοι έχουν εγκαταλείψει τη ζώνη στη μοίρα της, με αποτέλεσμα να καταγράφονται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της.

Καθυστερούν έργα, κλείνουν προβλήτες, με αποτέλεσμα να μην έχουν πού να δέσουν τα πλοία για επισκευή κ.λπ.
Ενώ παλαιότερα υπήρχαν διαθέσιμες 100 θέσεις για να δέσουν πλοία προς επισκευή, τώρα έχουν μείνει μόνο δώδεκα.
Από την πλευρά του ο κ. Κατσουλάκης επισημαίνει ότι οι σχέσεις των ναυπηγείων με την Cosco δεν είναι «εχθρικές, αλλά ούτε και αρμονικές». Το θέμα των «αυθαίρετων» και «υπέρμετρων», όπως τις χαρακτηρίζει, χρεώσεων «από τον ΟΛΠ/COSCO προς τα πλοία αποτελεί σημείο τριβής και επιδρά αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα των Ναυπηγείων Περάματος.

Το θέμα των χρεώσεων από τον ΟΛΠ/COSCO προς τα πλοία αποτελεί σημείο τριβής και επιδρά αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα των Ναυπηγείων Περάματος
Ο ΟΛΠ/COSCO πέραν των μισθωμάτων που εισπράττει από τα Ιδιωτικά Ναυπηγεία Περάματος (σύμφωνα με τη Σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ ΟΛΠ/COSCO και Ναυπηγείων Περάματος για την αποκλειστική χρήση από τα ναυπηγεία του έμπροσθεν θαλασσίου χώρου των εγκαταστάσεών τους), επιβάλλει την εν λόγω καταχρηστική και αυθαίρετη χρέωση και προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία των πλοίων που βρίσκονται πρυμνοδετημένα στις εγκαταστάσεις των Ιδιωτικών Ναυπηγείων Περάματος, αναφέρει και καταλήγει ότι «τα Ναυπηγεία Περάματος ελπίζουν και επιδιώκουν την ειλικρινή βελτίωση των σχέσεών τους με τον ΟΛΠ/COSCO και αναμένουν την αλλαγή του τρόπου σκέψης και πλεύσης του».
ή του σκάφους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline