Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φρούδες οι ελπίδες ομάδας ΓΑΠ ότι μπορεί να επαναληφθεί το προηγούμενο Μητσοτάκη- Μειμαράκη, με ανατροπή στον δεύτερο γύρο. Οι στοιχηματικές παίζουν τις προβλέψεις ένα προς δέκα υπέρ Ανδρουλάκη. Κύριο

Πικρά παράπονα του Α. Λοβέρδου ότι η σπασμωδική απόφαση του ΓΑΠ ΝΔ του στέρησε τη βέβαιη πρώτη θέση.

1.Με το βλέμμα στραμμένο στην ερχόμενη Κυριακή, οι δύο μονομάχοι στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου, ετοιμάζονται για την τελική αναμέτρηση. Οι συνεργάτες του ΓΑΠ αποκλείουν τη παραίτηση του υπέρ του Ανδρουλάκη.

Στο στρατόπεδο Ανδρουλάκη, του μεγάλου νικητή του πρώτου γύρου με σχεδόν 9 μονάδες διαφορά από τον δεύτερο Γ. Παπανδρέου, επικρατεί ευφορία, αλλά όχι εφησυχασμός. Εκτιμούν ότι η διαφορά δεν ανατρέπεται, πολλώ δε μάλλον όταν έχουμε το ίδιο εκλογικό σώμα (αν και μειωμένο, όπως αναμένεται, στον β' γύρο), το οποίο έστειλε καθαρό μήνυμα ανανέωσης.

Επιπλέον, από το επιτελείο του θεωρούν ότι οι δεξαμενές του Ν. Ανδρουλάκη «μόνο να γεμίζουν έχουν», τόσο από τα αντανακλαστικά αντισυσπείρωσης που προκαλεί η υποψηφιότητα Παπανδρέου, όσο και από το ρεύμα του νικητή. Παρά ταύτα, δίνουν το σύνθημα για ευρεία συμμετοχή, για να ολοκληρωθεί η αλλαγή σκηνικού. «Πάμε κανονικά β' γύρο, πρέπει να σεβαστούμε το καταστατικό, ο αγώνας συνεχίζεται δεν έχει κριθεί τίποτα» λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του και καλούν τον κόσμο να προσέλθει μαζικά στις κάλπες. «Εμείς ξεκινάμε από το μηδέν» λένε με νόημα.

2.Κομματικά στελέχη με μακρά εμπειρία σε εκλογές, προβλέπουν ότι ο ευρωβουλευτής θα επικρατήσει με άνεση του πρώην πρωθυπουργού και τα ποσοστά θα «έχουν ως αφετηρία το 60%-40%, αν όχι παραπάνω».

Στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου, μετά το αρχικό σοκ, επικρατεί δυσθυμία, αλλά σημειώνουν ότι θα δώσει τη μάχη του, δηλώνοντας αισιόδοξος για την ανατροπή. Μάλιστα, κάποιοι θυμίζουν ότι υπάρχει ιστορικό προηγούμενο ακόμη μεγαλύτερης ανατροπής, παραπέμποντας στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ: Στον πρώτο γύρο, τον Δεκέμβριο του 2015, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε δεύτερος, 11 μονάδες πίσω από τον Ευ. Μεϊμαράκη, στον β' γύρο, ωστόσο, κέρδισε την προεδρία του κόμματος, με διαφορά περίπου 5 μονάδων.

Παρά τις εισηγήσεις -εκτός στενού επιτελείου- που δέχθηκε ο Γ. Παπανδρέου να μην κατέλθει στο β' γύρο, ώστε να μην υποστεί την ήττα από τον Ν. Ανδρουλάκη, ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε να δώσει τη μάχη για το ενδεχόμενο ανατροπής, αλλά και για να καταγραφεί -ενόψει και συνεδρίου- η τάση στο κόμμα.

«Από πότε στους πρώην πρωθυπουργούς δεν υπάρχει η ήττα ως ενδεχόμενο;», διερωτώντο όσοι εκτιμούσαν ότι θα έπρεπε να κατέβει έτσι κι αλλιώς. Σημείωναν δε ότι εάν είχαν αποσύρει την υποψηφιότητά τους οι κ. Καστανίδης και Γερουλάνος κυρίως (συγκέντρωσαν άθροισμα περίπου 6%), η διαφορά Παπανδρέου-Ανδρουλάκη θα ήταν οριακή.

Για τον Γ. Παπανδρέου, πάντως, τα περιθώρια άντλησης ψήφων από συνυποψηφίους του είναι οριακά. Ο πρώην πρωθυπουργός τηλεφώνησε στις 3 τα χαράματα στον Ανδρέα Λοβέρδο, ζητώντας να συναντηθούν, για να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις του ενόψει του δεύτερου γύρου. Ωστόσο, λόγω του προχωρημένου της ώρας, ο κ. Λοβέρδος δεν άνοιξε τα χαρτιά του και απέφυγε να εμπλακεί στη συγκεκριμένη συζήτηση. Όλα δείχνουν, πάντως, ότι ο βουλευτής βρίσκεται μακριά από τις θέσεις του πρώην πρωθυπουργού, και δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν στήριζε τον Νίκο Ανδρουλάκη. Επίσης, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, πρέπει να γίνει σεβαστό το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι της πρώτης Κυριακής, που άφησαν τον κ. Παπανδρέου πολύ πίσω από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Οι ίδιοι συνεργάτες εκτιμούν ότι η διαφορά που απέκτησε ο ευρωβουλευτής από τον πρώην πρωθυπουργό δεν καλύπτεται στο β' γύρο.

Ήδη, χθες το πρωί, ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε την πρόθεσή του να ανακοινώσει έως αύριο τον υποψήφιο πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής που θα στηρίξει στο δεύτερο γύρο αλλά όλες οι εκτιμήσεις τον φέρουν να ταχθεί με την πλευρά του κ.Ανδρουλάκη, όπως άλλωστε ερμηνευόταν και η δήλωση του ότι ο πρώτος γύρος έδειξε τη απαίτηση των εκλογέων για ανανέωση.

Πολυμέσα