Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022  15:23:31

Περίπατος για τον Ν. Ανδρουλάκη οι εκλογές της Κυριακής, μετά την υποστήριξη του Ανδρέα Λοβέρδου. Θα είναι η δεύτερη νίκη του μετά εκείνη στις Ευρωεκλογές κατά του Νίκου Παπανδρέου, που απέτυχε να εκλεγεί. Κύριο

Οι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν νίκη στον Ανδρουλάκη, με δέκα προς ένα του ΓΑΠ.

1.Τη στήριξή του στο Νίκο Ανδρουλάκη για το β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε και επισήμως ο Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου με την αιφνιδιαστική του επιλογή να είναι υποψήφιος του στέρησε τη βέβαιη πρωτιά μέχρι τότε..

«Δηλώνω ότι αυτονόητα σέβομαι την πλειοψηφία της 5ης Δεκεμβρίου και πως στις εκλογές της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου θα ψηφίσω τον Νίκο Ανδρουλάκη, με την επισήμανση ότι έως την ανακοίνωση της παρούσας δήλωσης δεν είχα την παραμικρή επικοινωνία μαζί του» τονίζει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο κ. Λοβέρδος.

Η στήριξη του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος πήρε την πρώτη Κυριακή ποσοστό 26.11% και περισσότερους από 67 χιλιάδες σταυρούς, ουσιαστικά «κλειδώνει» τη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη.

Παρά το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι δεν περιμένουν κάποια εντολή για να ψηφίσουν και η επιλογή του Α. Λοβέρδου να ψηφίσει Ανδρουλάκη είναι προσωπική, είναι δεδομένο πλέον ότι οι 9 μονάδες διαφορά που είχε με τον Γ. Παπανδρέου όχι μόνο δεν ανατρέπονται αλλά μπορεί και να διευρυνθούν σημαντικά.
Να καταγράψει δηλαδή ο Νίκος Ανδρουλάκης μια πολύ μεγάλη νίκη έναντι του πρώην πρωθυπουργού.

Αναλυτικά η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου έχει ως εξής:

«Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τους 270.000 πολίτες, που με ανεξάντλητη υπομονή κατάφεραν να ψηφίσουν και μετέβαλαν την 5η Δεκεμβρίου σε γιορτή της Δημοκρατίας. Εκφράζω την κατανόησή μου σε όσους δεν μπόρεσαν να υπομείνουν την πολύωρη αναμονή στις ουρές κι έτσι δεν ψήφισαν, με ευθύνη εκείνων που δεν ήθελαν περισσότερες κάλπες.

»Τους 70.000 πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους δεν πρόκειται να τους ξεχάσω ποτέ. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να ανταποκριθώ στην επιλογή τους, καθώς και στο περιεχόμενο και τα μηνύματά της. Κατά την προεκλογική περίοδο η υποψηφιότητά μου και οι υποστηρικτές της κερδίσαμε σε πολλά σημεία της μάχης των ιδεών που δώσαμε. Την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ και των συμβόλων του, το στόχο του υπερδιπλασιασμού των δυνάμεων, την επαναφορά του πατριωτικού χαρακτήρα της Δημοκρατικής Παράταξης κ.α. Επιχειρήσαμε ακόμη με όλες μας τις δυνάμεις να φέρουμε στο επίκεντρο της προεκλογικής συζήτησης την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την οικονομία και το κοινωνικό κράτος. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας δυναμικά με σεμνότητα και ενότητα, πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας, όπως τις εκθέσαμε κατά την προεκλογική περίοδο.

»Η διαδικασία ανάδειξης του νέου Προέδρου οδηγείται σε δεύτερο γύρο. Προσπάθησα τόσο ιδιωτικώς όσο και δημοσίως αυτό να αποτραπεί, αλλά δεν έπεισα. Οι δύο υποψήφιοι έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, όπως άλλωστε όλοι μας. Ο ένας από τους υποψηφίους έχει δοκιμαστεί και οι ελπίδες που γεννά το εγχείρημά του είναι συνεπώς περιορισμένες. Ο έτερος υποψήφιος δεν είναι Βουλευτής στο ελληνικό Κοινοβούλιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

»Ούτε στο χαρακτήρα μου είναι, ούτε θεωρώ σωστό ένας πολιτικός όπως εγώ να επιχειρεί να «καθοδηγήσει» τις δεκάδες χιλιάδες πολιτών που τον ψήφισαν. Οι συμπολίτισσες και οι συμπολίτες μου, όμως, θα γνωρίζουν πάντοτε τί σκέφτομαι και τί αποφασίζω. Και επειδή είμαι πολιτικός θέσεων και ουδέποτε έκρυψα τις απόψεις μου, δηλώνω ότι αυτονόητα σέβομαι την πλειοψηφία της 5ης Δεκεμβρίου και πως στις εκλογές της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου θα ψηφίσω τον Νίκο Ανδρουλάκη, με την επισήμανση ότι έως την ανακοίνωση της παρούσας δήλωσης δεν είχα την παραμικρή επικοινωνία μαζί του».

Δεξαμενή δεκάδων χιλιάδων ψήφων

Η σαφής και καθαρή δήλωση στήριξης του Ανδρέα Λοβέρδου στο Νίκο Ανδρουλάκη για το β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ ουσιαστικά δίνει διαδικαστικό χαρακτήρα στις κάλπες της 12ης Δεκεμβρίου καθώς καθιστά αδιαφιλονίκητο φαβορί τον κ. Ανδρουλάκη και ελαχιστοποιεί αν δεν μηδενίζει τις όποιες ελπίδες του Γιώργου Παπανδρέου για ανατροπή του αποτελέσματος της πρώτης Κυριακής.

Μπορεί ο Ανδρέας Λοβέρδος να δηλώνει ότι είναι προσωπική η ψήφος του στο Νίκο Ανδρουλάκη και πως ο ίδιος δεν μπορεί να καθοδηγήσει τις δεκάδες χιλιάδες των ψηφοφόρων του στις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου, ωστόσο είναι βέβαιο ότι με τη δήλωσή του ο κ. Λοβέρδος διευκολύνει την πρόσβαση του κ. Ανδρουλάκη σε μια δεξαμενή ψήφων που ξεπερνάει τους 69.000 ψηφοφόρους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ανδρουλάκης έχοντας λάβει πάνω από 97.000 ψήφους στον πρώτο γύρο έναντι 74.000 του κ. Παπανδρέου, διευκολύνεται στο να επιχειρήσει μια θεαματική διεύρυνση της διαφοράς των εννέα περίπου μονάδων (25.000 ψήφοι) και να καταγράψει όχι απλώς μια καθαρή νίκη αλλά έναν εκλογικό θρίαμβο.

Το κλειδί

Βέβαια το κλειδί που θα καθορίσει την τελική εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος της 12ης Δεκεμβρίου ανάμεσα στους δύο μονομάχους Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Παπανδρέου είναι κατά πόσο και σε ποιο βαθμό οι ψηφοφόροι του Ανδρέα Λοβέρδου θα πάνε αυτή την Κυριακή στις κάλπες.
Ήδη τα στελέχη και οι βουλευτές που στήριξαν στον πρώτο γύρο τον κ. Λοβέρδο θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Για παράδειγμα η Νάντια Γιαννακοπούλου εκφράστηκε υπέρ του κ. Ανδρουλάκη και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν και άλλοι βουλευτές που στήριξαν στον πρώτο γύρο την υποψηφιότητα Λοβέρδου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline