Τετάρτη 17 Απριλίου 2024  01:31:46

Καλύτερα νέα για δώδεκα βασανισμένες περιοχές, από την επιδημία. Ανάμεσα τους: Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ρέθυμνο, Πάτρα, Ξάνθη, Ιωάννινα, Άγιος Νικόλαος, Βόλος... Εκτός Κέρκυρας. Κύριο

Στις 13 περιοχές που βρίσκονται στο μικροσκόπιο για την εβδομάδα 29 Νοεμβρίου - 5 Δεκεμβρίου 2021, καταγράφηκε μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα, και ανάλογων κινδύνων μόλυνσης με μοναδική εξαίρεση την Κέρκυρα.

Ευχάριστα, παρηγορητικά είναι τα νέα από τα λύματα για την τρέχουσα εβδομάδα, όπως ανακοινώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Στις 13 περιοχές που βρίσκονται στο μικροσκόπιο για την εβδομάδα 29 Νοεμβρίου – 5 Δεκεμβρίου 2021, καταγράφηκε μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα, με μοναδική εξαίρεση την Κέρκυρα.
Ειδικότερα, η μεγαλύτερη αισθητή πτώση καταγράφηκε στον Άγιο Νικόλαο κατά 73%, στην Πάτρα κατά 69% και στα Ιωάννινα κατά 68%.

Παράλληλα, μείωση υπάρχει και σε Αττική (10%) αλλά και Θεσσαλονίκη (19%), ενώ μόνο στην Κέρκυρα υπήρξε μια άνοδος της τάξεως του 9%.

Αναλυτικά οι περιοχές:
• Αττική -10%
• Θεσσαλονίκη -19%
• Λάρισα -44%
• Βόλος -7%
• Ηράκλειο -4%
• Χανιά -8%
• Ρέθυμνο -42%
• Άγιος Νικόλαος -73%
• Πάτρα -69%
• Ξάνθη -27%
• Αλεξανδρούπολη -30%
• Ιωάννινα -68%
• Κέρκυρα +9%

2.Παραλλαγή Όμικρον – Σε στενή επιτήρηση για νέα κρούσματα 3 περιοχές της Ελλάδας

Εκτιμώ πως θα υπάρχει καλή προστασία από τη βαριά νόσηση, αλλά μικρή προστασία από τη νόσηση αυτή κάθε αυτή αλλά και με την εμφάνιση νοσημάτων, ανέφερε ο διευθυντής του ΙΙΒΕΑΑ.

Σε στενή επιτήρηση βρίσκονται τρεις ευρύτερες περιοχές της χώρας εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον, η οποία έχει φτάσει και επισήμως στην πρωτεύουσα.

Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα όλα τα κρούσματα από την Κρήτη, την Δυτική Ελλάδα και την Αθήνα θα εξετάζονται άμεσα από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) ώστε σε περίπτωση που βρεθεί ένα νέο κρούσμα με την παραλλαγή Όμικρον να ξεκινήσει αμέσως ιχνηλάτηση.

Άλλωστε τα τρία κρούσματα που έχουν βρεθεί στη χώρα μας με την παραλλαγή Όμικρον εντοπίστηκαν σε Αττική και Κρήτη και γι΄αυτό οι έλεγχοι στις δύο αυτές περιφέρειες είναι αυξημένοι.

Μάλιστα όπως σημείωσε στην ΕΡΤ και ο επιστημονικός διευθυντής του ελληνικού κέντρου γονιδιωματικής, Δ. Θάνος, υπάρχει ένα συγκεκριμένο ύποπτο μοριακό χαρακτηριστικό στην παραλλαγή Όμικρον που δεν υπάρχει στην Δέλτα και γι΄αυτό ελέγχονται πρώτα τα κρούσματα με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Θάνος ακόμη δεν υπάρχει κάποιο «πολύ ύποπτο κρούσμα».

Εκτίμηση πως τα εμβόλια θα μας προστατεύσουν και από την παραλλαγή Όμικρον
«Το θέμα πως μέχρι την παραλλαγή Όμικρον είναι πως δεν είχαμε ανιχνεύσει ποτέ στο παρελθόν κάποια παραλλαγή του ιού με τόσες πολλές μεταλλάξεις. Μάλιστα κάποιες από αυτές τις μεταλλάξεις της παραλλαγής Όμικρον είχαν βρεθεί και σε άλλες μεταλλάξεις όπως στο στέλεχος Β όπου και σε αυτό το στάδιο οι συγκεκριμένες μεταλλάξεις είχαν συνδεθεί με ανοσολογική διαφυγή, δηλαδή τα αντισώματα που είχαμε δεν εξουδετέρωναν τόσο εύκολα τον ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θάνος.

Όπως τόνισε ο ίδιος οι μέχρι στιγμής ενδείξεις δείχνουν πως τα εμβόλια τα οποία έχουμε προστατεύουν από την βαριά νόσηση.
«Εκτιμώ πως θα υπάρχει καλή προστασία από τη βαριά νόσηση, αλλά μικρή προστασία από τη νόσηση αυτή κάθε αυτή αλλά και με την εμφάνιση νοσημάτων. Άλλωστε το ίδιο πράγμα συνέβη και με την Δέλτα. Δεν αναμένονται, λοιπόν, σημαντικές διαφορές σε σχέση τη Δέλτα, αλλά πιθανώς να υπάρχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα», τόνισε ο κ. Θάνος συμπληρώνοντας πως όπως η Δέλτα αντικατέστησε την Ά, έτσι και η Όμικρον θα αντικατασταθεί από την Δέλτα, καθώς είχε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Την μεταδοτικότητα.

Μάσκες και εμβολιασμός τα βασικά μας όπλα
Ο διευθυντής του ΙΙΒΕΑΑ, ανέφερε πως το ρεπερτόριο που έχει ο κοροναϊός για μεταλλάξεις δεν μπορεί να είναι αέναο, ενώ επισήμανε πως ο εμβολιασμός και οι μάσκες είναι τα βασικά μας όπλα.
«Μειώνοντας τη μεταδοτικότητά του ιού, μειώνουμε και το δυναμικό της μεταλλαγής τους», ανέφερε.

Πως «ξεφύτρωσε» η Όμικρον
Στην περίπτωση της παραλλαγής Όμικρον, ο κ. Θάνος τόνισε πως η τρέχουσα άποψη είναι πως επειδή φέρνει έναν μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, κατά πιθανότητα «σχηματίστηκε» κατά τη διάρκεια μίας χρόνιας λοίμωξης με τον κοροναϊό σε ασθενή που το ανοσολογικό σύστημα ήταν κατεσταλμένο. Αυτό συνήθως συμβαίνει σε ασθενείς με HIV ή σε ασθενή με καρκίνο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline