Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  16:34:23

Μητσοτάκης – Πούτιν: Συνάντηση χρήσιμη, υψηλού συμβολισμού αλλά και περιορισμένων σημαντικών αποφάσεων. Από τη μια χώρα του ΝΑΤΟ, της ΕΟΚ, με βάσεις των ΗΠΑ από την άλλη η στενή συνεργασία Ρωσίας- Τουρκίας. Κύριο

Ολα τα διμερή θέματα στην ατζέντα, στην κορυφή το ενεργειακό και συμφωνίες για χαμηλής έντασης ζητήματα οικονομικά, τουριστικά, πολιτιστικά κα.

1.Το σύνολο των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι. Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Ρωσία σε μια περίοδο κατά την οποία η ουκρανική κρίση απειλεί να οδηγήσει τις σχέσεις Μόσχας και Δύσης σε περαιτέρω δοκιμασίες, εμπεριέχει αρκετούς κινδύνους, ωστόσο από την πλευρά της Αθήνας θα επιχειρήσουν να κρατηθεί η συνάντηση σε αμιγώς διμερές επίπεδο, με την ενέργεια στη κορυφή. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν επ' αυτού ότι «η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, που αποτελούν τη βάση της εξωτερικής της πολιτικής. Στηρίζει και σέβεται τις αποφάσεις των οργανισμών αυτών.

Αυτό, όμως, δεν αποκλείει τη διεύρυνση των σχέσεων με τη Ρωσία».
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι δεσμοί της Ελλάδας με μια χώρα-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προσηλωμένη στο διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, όπως η Ρωσία, είναι ιστορικοί. Επί τούτω, υπενθύμιζαν τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ από την Αθήνα, μεσούσης της κλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία, αλλά και τη σταθερή στάση της Μόσχας στο Κυπριακό.

Ως σημαντικά χρονικά σημεία πριν από την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Σότσι, από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρονται, φυσικά, στη συνάντησή του με τον κ. Πούτιν το 2016, όταν ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν ακόμη αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και στο τετ α τετ με τον Ρώσο ομόλογό του Μιχαήλ Μισούστιν τον περασμένο Ιανουάριο. Ιδιαιτέρως επιτυχής κρίνεται και η μετάβαση στη Μόσχα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος μαζί με τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών Βιτάλι Σαβέλιεφ προήδρευσαν από κοινού της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής των δύο χωρών και προχώρησαν σε σειρά συμφωνιών στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών, του πολιτισμού, της φορολογικής συνεργασίας και της ναυσιπλοΐας.
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα είναι μέλος Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, αλλά αυτό «δεν αποκλείει τη διεύρυνση των σχέσεων με τη Ρωσία».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline