Σάββατο 20 Απριλίου 2024  02:08:00

Μέτωπο πλατιάς υποστήριξης στις απειλές για «κηδεία του πρύτανη» από την αναρχική αλητεία στο ΑΠΘ. Τζιτζικώστας, Ζέρβας, Θεοδωρικάκος, πανεπιστημιακοί, φορείς κ.α. Κύριο

Ζέρβας: Απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη η στήριξη στον Πρύτανη του ΑΠΘ.

-Τα απειλητικά μηνύματα κατά του πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Νίκου Παπαϊωάννου καταδικάζει, με δήλωσή του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Η καταδίκη των απειλητικών μηνυμάτων προς το πρόσωπο του Πρύτανη του Α.Π.Θ. Νίκου Παπαϊωάννου είναι αυτονόητη και καθολική. Τα μηνύματα αυτά και το υλικό που διακινείται είναι απολύτως απαράδεκτα και δεν χωρούν σε μια δημοκρατική Πολιτεία, πόσο δε μάλλον όταν υποκρύπτουν εκβιασμό και ευθεία απειλή κατά της ζωής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

«Ο Πρύτανης του Α.Π.Θ», τονίζει, «συμβολίζει για την πόλη της Θεσσαλονίκης έναν θεσμό, συμβολίζει το ίδιο το Πανεπιστήμιο και ως εκ τούτου η συμπαράστασή μας είναι απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη».

Ο κ. Ζέρβας υπογραμμίζει ακόμη πως «είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε το κύρος των Ανώτατων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, καθηγητές και σπουδαστές καθώς και το ίδιο το πρόσωπο του Πρύτανη του Α.Π.Θ.» και προσθέτει πως «η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει να απομονώσει και να εξοβελίσει τους εμπνευστές αυτών των ενεργειών και οι Αρχές να τους εντοπίσουν, ώστε να λογοδοτήσουν».

Θυμίζουμε ότι σε ανάλογες δηλώσεις έχει προχωρήσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Αντιδράσεις για τις απειλές κατά του Πρύτανη του ΑΠΘ
Κόλλησαν κηδειόχαρτα με τη φωτογραφία του στη Θεσσαλονίκη

Απειλές δέχθηκε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, καθώς άγνωστοι κόλλησαν κηδειόχαρτα με τη φωτογραφία του στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επέμβαση της αστυνομίας στην παράνομη κατάληψη αντιεξουσιαστών σε αίθουσα του Τμήματος Βιολογίας, ύστερα από 34 χρόνια.

Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι τα κηδειόχαρτα έχουν κολληθεί στην περιοχή της Καμάρας.
Το περιστατικό αυτό έρχεται λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι ο Πρύτανης δέχεται απειλές για τη ζωή του, μετά την πρόσφατη λήξη κατάληψης του πανεπιστημιακού χώρου που διήρκεσε 34 ολόκληρα χρόνια.

Πολιτικές αντιδράσεις

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε: «Κάτω από τα μπάζα της τελειωμένης πλέον ψευτοκατάληψης κάποιων στο ΑΠΘ βρίσκονται η αλαζονεία τους, ο αυταρχισμός τους, η αθλιότητά τους, ο φασισμός τους και η παράνοιά τους. Είμαστε στην πράξη και με αποφασιστικότητα με τον Πρύτανη, με τους φοιτητές, με τους καθηγητές, με τη λογική, με την ελευθερία, με την ασφάλεια και την εφαρμογή των Νόμων στα πανεπιστήμια. Ασφάλεια παντού, ασφάλεια για όλους».
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Οικονόμου, σημείωσε: «Ένας χώρος εντός του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου που βρισκόταν επί δεκαετίες υπό κατάληψη, αποδόθηκε στην ακαδημαϊκή κοινότητα και θα αξιοποιηθεί προς όφελος των φοιτητών».

«Το γεγονός αυτό οδήγησε τους γνωστούς τραμπούκους να απειλούν τη ζωή του πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου και να φαντασιώνονται ότι θα συνεχίσουν το έργο τους, όπως είχαν συνηθίσει. Είναι μακριά νυχτωμένοι. Η Ελλάδα αλλάζει και στα ελληνικά πανεπιστήμια η νομιμότητα και η ακαδημαϊκή τάξη είναι πια αδιαπραγμάτευτες. Όποιος δεν το αποδεχτεί και συνεχίζει να μηρυκάζει αθλιότητες, θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου. Φυσικά η καταδίκη τέτοιων φασιστικών συμπεριφορών είναι αυτονόητη και θα πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα να πάψουν να κρύβονται και να πάρουν καθαρή θέση».

Τάκης Θεοδωρικάκος – Οι απειλές δεν περνάνε – Ασφάλεια για όλους στα πανεπιστήμια

Τις απειλές που δέχτηκε ο πρύτανης του ΑΠΘ, μετά από τη λήξη της κατάληψης, σχολίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, με αφορμή τις απειλές που δέχτηκε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, μετά από τη λήξη κατάληψης χώρου του πανεπιστημίου, προέβη στην ακόλουθη ανάρτηση στα social media:
«Κάτω από τα μπάζα της τελειωμένης πλέον ψευτοκατάληψης κάποιων στο ΑΠΘ βρίσκονται η αλαζονεία τους, ο αυταρχισμός τους, η αθλιότητά τους, ο φασισμός τους και η παράνοιά τους. Είμαστε στην πράξη και με αποφασιστικότητα με τον Πρύτανη, με τους φοιτητές, με τους καθηγητές, με τη λογική, με την ελευθερία, με την ασφάλεια και την εφαρμογή των Νόμων στα πανεπιστήμια. #Ασφάλειαπαντού, ασφάλεια για όλους!».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline