Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  01:18:44

Λιγοστεύουν μεν τα κρούσματα, αλλά με περισσότερους θανάτους και εισαγωγές (κατά ... 40%) στα νοσοκομεία. Πολλές οι νέες μολύνσεις σε πόλεις, νησιά και μέσες ηλικίες. Κύριο

Τα ενεργά κρούσματα φτάνουν το 2,5% του ελληνικού πληθυσμού, πάνω από 230.000 πολίτες.

1.Στην καρδιά της δοκιμασίας για 2-3 εβδομάδες ακόμα, όπως ελπίζουν κυβερνητικοί παράγοντες και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με μικρές βελτιώσεις και απειλητικούς τους σκληρούς δείκτες μόλυνσης. Πάνω από 230.000 πολίτες αποτελούν ενεργά κρούσματα κορωνοϊού, δηλαδή το 2,5% του πληθυσμού, όπως τονίστηκε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στο υπουργείο Υγείας.
Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, πάνω από το 1/3 των νέων μολύνσεων εντοπίζεται στην Αθήνα, ενώ πρόσθεσε πως «παρατηρείται μία σταθερή πορεία, με πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων».
Η ίδια ανέφερε πως το 2,5% του πληθυσμού της Ελλάδας αποτελούν ενεργά κρούσματα. Όπως εξήγησε, ο μέσος όρος είναι 31.000 κρούσματα ανά ημέρα.
«Την ίδια ώρα, με βάση τον μεγάλο όγκο κρουσμάτων έχουμε σταθεροποίηση της θετικότητας με πτωτικές τάσεις», σημείωσε.

2.Σύμφωνα με την καθηγήτρια -εκπρόσωπο, δύο είναι τα χαρακτηριστικά της πανδημίας στη χώρα το τελευταίο διάστημα. Το πρώτο αφορά τη μετακίνηση των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες (με διάμεση ηλικία τα 49 έτη) και το δεύτερο χαρακτηριστικό έχει να κάνει με τη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες και συγκεκριμένα στα νησιά, την Κρήτη, την Ξάνθη, τη Φωκίδα, τον Έβρο, την Καστοριά και τη Φθιώτιδα.
Όπως ανέφερε, η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική με περισσότερους από 5.000 νοσηλευόμενους. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσιάζει σταθεροποίηση και για περίπου δύο εβδομάδες θα παραμείνει περίπου στους 600 ασθενείς.
Η κ. Παπαευαγγέλου, τόνισε πως δεν απασχολεί μόνο η μετάλλαξη Όμικρον γιατί «η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει φύγει από τη χώρα μας και εξακολουθεί να δίνει κρούσματα».

Επιπλέον, την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση κατά 40% στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Επτά στους δέκα που εισήχθησαν στα νοσοκομεία ήταν άνω των 55 ετών και έξι στους δέκα ανεμβολίαστοι».
Όπως τονίστηκε «η κάλυψη κλινών ΜΕΘ Covid είναι στο 88%, ο αριθμός των διασωληνώσεων παραμένει σταθερός, ενώ πάνω από το 85% των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη είναι ανεμβολίαστοι».

3. Οι διάφορες μελέτες για την Όμικρον

Αναφερόμενη σε μελέτες για τη νοσηρότητα της Όμικρον, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως επιβεβαιώνονται οι αρχικές προβλέψεις για ηπιότερη νόσο. Παράλληλα, ανέφερε πως είναι σημαντικό το εύρημα ότι η Όμικρον σχετίζεται και με εξαιρετικά βραχύτερη περίοδο νοσηλείας, ενώ πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής καθόλου δεδομένα σχετικά με τη long Covid.
Στο σημείο αυτό, η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός και καμία αναβολή εμβολιασμού δεν δικαιολογείται.

Για τα σχολεία, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ανέφερε πως λόγω του αυξημένου τέστινγκ είναι αναμενόμενη και η αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων. Ωστόσο, -όπως είπε- ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά είναι στο 1,4%, χαρακτηρίζοντάς τον «εξαιρετικά χαμηλό».
Με τη σειρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως «είχαμε αύξηση 21% στις διαγνώσεις και μείωση 7% στους θανάτους. Η διασπορά είναι μαζική, αν και ελαφρώς μειωμένη από την προηγούμενη εβδομάδα. Στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε βελτίωση 20%, αν και οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 10% και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ κατά 5%. Βλέπουμε επιτάχυνση 30% στα εξιτήρια λόγω της Όμικρον».

Αναφερόμενος στους εργαστηριακούς ελέγχους, ο καθηγητής δήλωσε πως μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 94 εκατ. self – test και έχουν γίνει 70 εκατ., ενώ για τα εργαστηριακά τεστ, ο Μαγιορκίνης τόνισε πως «πρέπει να πούμε πως κανένα δεν μπορεί να αποκλείσει πως κάποιος δεν έχει κολλήσει τον ιό. Ανιχνεύουν πάντως τον ιό στη μολυσματική του μορφή».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline