Σάββατο 28 Μαϊου 2022  09:45:28

Χθες έκανε υποκριτικές δηλώσεις για «καλή φιλία» με την Ελλάδα, αλλά τα γερμανικά ΜΜΕ (μετά τα γαλλικά και των ΗΠΑ) τον θεωρούν τελειωμένο.... Γερμανικός Τύπος – Ο πληθωρισμός θα φέρει το τέλος για τον Ερντογάν. Κύριο

Σέρνεται πλέον στην εξουσία, παντού αποτυχημένος και απομονωμένος διεθνώς μια στο εσωτερικό της χώρας..Η μειωμένη δημοτικότητα του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία σχολιάζεται στον γερμανικό Τύπο.

Αποτυχίες διαπιστώνουν όλα σχεδόν τα ΜΜΕ στη Γερμανία μετά της Γαλλίας και άλλων χωρών στην οικονομική πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν με την οικονομία της χώρας σε βαθιά κρίση, την ακρίβεια και την ανεργία να καλπάζουν και με την δική του πολιτική καριέρα μετά 20 χρόνια να κλείνει, να λήγει σύντομα και άδοξα. Πολλά τα ρεπορτάζ και τα σχόλια για τις εξελίξεις στην Τουρκία. Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit θέτει το ερώτημα, εάν η συνεχής αύξηση των τιμών θα προκαλέσει την ανατροπή του προέδρου Ερντογάν.

Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Πολλοί Τούρκοι έχουν εγκλωβιστεί, εδώ και καιρό, στην παγίδα του χρέους. Κάποιοι δεν βάζουν θέρμανση στο σπίτι, για να εξοικονομήσουν χρήματα. Άλλοι δεν αγοράζουν φάρμακα, τα οποία έτσι κι αλλιώς είναι σπάνιο είδος, καθώς οι απρόβλεπτες διακυμάνσεις του νομίσματος δυσχεραίνουν τις εισαγωγές.

»Ο Ερντογάν ελπίζει σε ένα οικονομικό θαύμα μέσω αύξησης των εξαγωγών, οι οποίες πράγματι καταγράφουν ιστορικό ρεκόρ τον Νοέμβριο. Μόνο που αυτό δεν μεταφράζεται σε συγκεκριμένο όφελος για τους πολίτες. Ακόμη και η πρόσφατη απόφαση για αύξηση του κατώτερου μισθού κατά 50% μπορεί να τους γεμίζει το πορτοφόλι, αλλά πυροδοτεί τον πληθωρισμό. Η έκρηξη τιμών έχει άμεσο αντίκτυπο στη δημοτικότητα του Ερντογάν. Ακόμη και ινστιτούτα δημοσκοπήσεων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, δεν του δίνουν ποσοστά άνω του 30%.

»Ποτέ δεν είχε χαμηλότερα ποσοστά στα είκοσι χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία. Ακόμη και οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του, άνθρωποι φτωχοί και ευσεβείς, του γυρνούν την πλάτη. Υποφέρουν από την οικονομική πολιτική περισσότερο από κάθε άλλον. Σε αυτή την κρίση κρίνεται η πολιτική επιβίωση του Ερντογάν και του άμεσου περιβάλλοντός του. Μέχρι στιγμής πάντως, όλα δείχνουν ότι ο πρόεδρος δεν καταθέτει τα όπλα».

Η ΤΑΖ

«Αποτυχία της νέας πολιτικής επιτοκίων του Ερντογάν» βλέπει η Tageszeitung (TAZ) σε ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη. Η εφημερίδα του Βερολίνου αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση του Ερντογάν να καθιερώσει τραπεζικούς λογαριασμούς «θωρακισμένους» απέναντι σε συναλλαγματικές διακυμάνσεις, με εγγύηση αποζημίωσης για τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας. Όλα αυτά με στόχο να μετατρέψουν οι καταθέτες σε λίρες τις αποταμιεύσεις σε συνάλλαγμα και χρυσό.

»Στην αρχή το μέτρο φάνηκε να αποδίδει, αλλά, όπως γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας «τα οφέλη από την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας στις 20 Δεκεμβρίου έχουν σχεδόν εξανεμιστεί. Ένα ευρώ στοιχίζει πάλι 16 αντί για 12 λίρες. Αντιστοίχως το δολάριο τιμάται και πάλι 14 αντί για 11 λίρες. Και ο πληθωρισμός συνεχίζει την ανοδική του πορεία. Στις αρχές Ιανουαρίου η στατιστική υπηρεσία παραδέχθηκε ότι το 2021 η άνοδος των τιμών έφτασε το 36% και όχι το 20%, όπως η ίδια υποστήριζε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ανεξάρτητη ομάδα οικονομικών ερευνών ENAK δημοσίευσε τα δικά της συμπεράσματα στις αρχές της εβδομάδας, επισημαίνοντας ότι στην πραγματικότητα ο πληθωρισμός το 2021 ανήλθε στο 82%».
Πηγή: DW

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline