Σάββατο 28 Μαϊου 2022  10:51:26

Δυστυχώς το άδειασμα Ελλάδος- Κύπρου- Ισραήλ με το nonpaper των ΗΠΑ είχε συνέπειες. Παγώνουν οι έρευνες στην Κρήτη για τον εντοπισμό κοιτασμάτων από τις τρείς εταιρίες. Κύριο

Η δυσάρεστη και μειωτική εξέλιξη αυτή προκαλεί αίσθηση καθώς έσκασε λίγες μέρες μετά την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.

1..Παγώνει τις σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες παραχωρήσεις Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, η κοινοπραξία Total Energies – ExxonMobil – ΕΛΠΕ. Οριστικά, παρά τιε αυταπάτες παλαιότερα από ελληνικές και κυπριακές πλευρές και τους παλαιότερους πανηγυρισμούς για πολιτικά και οικονομικά κέρδη σε βάρος της Τουρκίας και με τις ευλογίες των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Total Energies που είναι και operator της κοινοπραξίας, στην οποία παραχωρήθηκαν με νόμο του 2019 οι δύο θαλάσσιες περιοχές, στο ετήσιο work plan (πρόγραμμα εργασιών) που απέστειλε στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) γνωστοποιεί ότι δεν θα διενεργήσει το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου τις σεισμικές έρευνες για την καλύτερη αποτύπωση της γεωλογικής δομής του υπεδάφους των συγκεκριμένων εκτάσεων.
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί αίσθηση καθώς έσκασε λίγες μέρες μετά την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο του 2021 ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Αρης Στεφάτος ερωτηθείς τότε για τις προθέσεις της κοινοπραξίας, είχε σημειώσει πως οι εταιρείες σύμφωνα με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις έχουν το περιθώριο διενέργειας των σεισμικών ερευνών μέχρι τον Οκτώβριο του 2022.
Από κει και πέρα θα πρέπει οι εταιρείες να αιτηθούν χρονική παράταση στην ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος ή να επιστρέψουν στο ελληνικό Δημόσιο τις παραχωρήσεις.

«ΤΑ ΝΕΑ» απευθύνθηκαν στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥ ζητώντας του να σχολιάσει την πληροφορία πως η κοινοπραξία δεν θα πραγματοποιήσει τις σεισμικές έρευνες το 2022, χωρίς όμως να λάβουν καμία απάντηση.
Την πληροφόρηση κλήθηκαν, από «ΤΑ ΝΕΑ να σχολιάσουν και πηγές της Total Energies στην Ελλάδα. Κύκλοι της επιβεβαίωσαν την υποβολή του work plan στην ΕΔΕΥ, ωστόσο παρέπεμψαν την εφημερίδα προς σχολιασμό στην ΕΔΕΥ. Παρόμοια απάντηση έδωσαν και στο ερώτημα των «ΝΕΩΝ» αν προτίθενται να διενεργήσουν τις σεισμικές έρευνες της Κρήτης τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Οι προσφυγές

Επιπλέον, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Euro2day.gr, τρεις οικολογικές εταιρείες έχουν προσφύγει από το 2019 στο ΣτΕ κατά της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβαλλόταν διαρκώς και η επόμενη εκδίκαση έχει οριστεί για τις 2 Φεβρουαρίου 2022.

Πηγές της ΕΔΕΥ εξέφρασαν τη βεβαιότητα για την απόρριψη των προσφυγών των οικολογικών οργανώσεων.
Πηγές της Total Energies υπογράμμισαν στα «ΝΕΑ» ότι πρόκειται για μία δικαστική υπόθεση που αφορά το ελληνικό Δημόσιο και τις οικολογικές οργανώσεις.
Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι και οι εταιρείες της κοινοπραξίας έχουν ανοικτό το ραντάρ τους για το θέμα.
Πάντως, την ίδια στιγμή που τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα η αμερικανική ExxonMobil με την Qatar Petroleum εκτελούν κανονικά το ερευνητικό τους πρόγραμμα στην Κύπρο.
Το ίδιο και η Total Energies που συμμετέχει σε κοινοπραξία με την ιταλική Eni προγραμματίζει γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 6» της κυπριακής ΑΟΖ.

2...9.1.2021.Αμερικανικό non paper «παγώνει» την κατασκευή του αγωγού EastMed Η παρέμβαση της Ουάσιγκτον για εγκατάλειψη του σχεδίου μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ελλάδα και την Ευρώπη με επιχείρημα το υψηλό οικονομικό κόστος και την αμφίβολη, όπως περιγράφεται, βιωσιμότητα του έργου και οι ανησυχίες σε Αθήνα και Λευκωσία

Κάθε παρέμβαση της Ουάσιγκτον για οποιοδήποτε ζήτημα, διά της επίσημης οδού ή με non paper, είναι εξ ορισμού σημαντική και συνήθως διαμορφώνει τις εξελίξεις. Υπό αυτό το πρίσμα οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν για τη σκοπιμότητα υλοποίησης του αγωγού EastMed που θα έφερνε μέσω Κύπρου το ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, προκαλούν σειρά ερωτημάτων. Τι προκάλεσε αυτήν την αμερικανική μεταστροφή και κυρίως, γιατί τώρα; Η Ουάσιγκτον προτείνει την εγκατάλειψη του έργου προβάλλοντας τα οικονομικά δεδομένα ως ασύμφορα σε σημείο που να καθίσταται αμφίβολη η βιωσιμότητα του έργου, δεν παραλείπει ωστόσο να αναφερθεί στις εντάσεις που το συγκεκριμένο έργο μπορεί να προκαλέσει στην περιοχή. Δεδομένου ότι όλα αυτά δεν είναι καινούργια (η Αγκυρα από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει τη δυσφορία της), τόσο η Αθήνα, όσο και η Λευκωσία καλούνται να αποκωδικοποιήσουν το μήνυμα που εμπεριέχεται στην επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής. Όπως γράφει Το Βήμα της Κυριακής, «το τελευταίο διάστημα είχε καταστεί απολύτως σαφές ότι το μεγαλεπήβολο έργο του αγωγού EastMed έπνεε τα λοίσθια». «

Ο αγωγός αυτός», αναφέρει το ρεπορτάζ του Αγγελου Αθανασόπουλου, «υπήρξε κατά βάση ένα πολιτικό εγχείρημα που προωθήθηκε από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου». Χαρακτηρίζει, δε, τον αγωγό ως χρήσιμο πολιτικό εργαλείο με πεπερασμένες όμως δυνατότητες... Οι δυσκολίες για την προώθηση του έργου είχαν διαφανεί. Πηγή: Protagon.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline