Σάββατο 28 Μαϊου 2022  09:32:48

«Είμαστε κόμμα του προοδευτικού, μετριοπαθούς κέντρου». Ξεκάθαρη επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη, προχθές, ως κύριο ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ. Χωρίς έμφαση σε «Δεξιά», «φιλελεύθερη παράταξη» και «κεντροδεξιά». Κύριο

Πρώτη κριτική για αοριστία θέσεων και προτάσεων στο ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος αυτοτοποθετείται στην κεντροαριστερά και όι στην κεντροδεξιά, άρα με περιορισμένες δυνατότητες προσέγγισης και συνεργασίας ΚΙΝΑΛ και ΝΔ.

1.Ενδιαφέρουσα η συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου στον ΑΝΤΕΝΝΑ, με αρκετές ειδήσεις και αποσαφηνίσεις πάνω σε θέματα της επικαιρότητας, πολιτικής-κοινωνικής-οικονομικής. Στην επόμενη ημέρα εστιάζει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να παρουσιάζει ένα «κοινωνικό πακέτο», να επαναφέρει στο προσκήνιο τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και να κλείνει τη συζήτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες (μετά 17 μήνες) και για νέο ανασχηματισμό.

Στο «μέτωπο» της οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως επισπεύδεται η διαδικασία για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα μπει σε εφαρμογή τον Μάιο και όχι από τον Ιούλιο.

Προανήγγειλε μέτρα στήριξης, τονίζοντας πως θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, που ήταν και βασικές «γαλάζιες» δεσμεύσεις την προεκλογική περίοδο. Στο πεδίο της υγείας είπε πως όταν τελειώσει η πανδημία θα προχωρήσει η υλοποίηση ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας, με την κυβέρνηση «να σπάει αυγά» και να κάνει αλλαγές.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα πανεπιστήμια, λέγοντας ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας απαιτεί να είναι χώροι γνώσης και όχι χώροι τραμπουκισμού και ανομίας. Για να σημειώσει χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση στο ζήτημα αυτό η κυβέρνηση να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω».

Στο φλέγον θέμα της πανδημίας ο πρωθυπουργός είπε εκ νέου «όχι» σε ένα lockdown, ενώ στον «πάγο» μένει η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

2.Οι εκλογές, η κεντροαριστερή πολυκατοικία και το ... πολυπόθητο κέντρο

«Έχω δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία διότι αυτό θεωρώ ότι είναι θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έκλεισε τη συζήτηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ παράλληλα έβαλε τέλος και στα σενάρια περί εκλογικού ανασχηματισμού

Για την επόμενη ημέρα ο Κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, λέγοντας παράλληλα πως «η αυτοδυναμία δεν μας εγκλωβίζει στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε μόνο στελέχη τα οποία προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία». Παράλληλα με αφορμή και τη συζήτηση που υπάρχει για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση - που θα γίνει με απλή αναλογική - έβαλε σαφείς διαχωριστικές γραμμές από το ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «μας χωρίζει άβυσσος. Άβυσσος πολιτική, άβυσσος πολιτιστική, άβυσσος αξιακή..».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η αναφορά στο Νίκο Ανδρουλάκη, για τον οποίο σημείωσε πως «δεν έχω να σας πω πολλά γιατί δεν έχω ακούσει πολλά». Προσέθεσε δε πως «έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, αυτό κατάλαβα από αυτά τα οποία είπε».

Στη συνέντευξη του ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο «προφίλ» της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «σήμερα εκφράζει αυτό το οποίο πολλοί θα αποκαλούσαν προοδευτικό, μετριοπαθές κέντρο. Και το εκφράζει με εφαρμοσμένες πολιτικές. Και δεν πιστεύω ότι η κυριαρχία μας σε αυτόν τον χώρο θα αμφισβητηθεί ουσιαστικά». Ουσιαστικά έστειλε σαφές μήνυμα πως δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει το χώρο του κέντρου, στον οποίο σε σημαντικό βαθμό στηρίχθηκε για την εκλογική νίκη του 2019, χωρίς ισότιμες αναφορές σε Δεξιά, φιλελεύθερη παράταξη, κεντροδεξιά και άλλα ανάλογα και πολύχρονα γνώριμα.
επόμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline