Δευτέρα 29 Μαϊου 2023  04:41:31

Άγ. Συρίγος υφυπουργός Παιδείας καταγγελτικός για τα ΑΕΙ: «Αναρχικοί κι άλλοι οπαδοί της βίας θέλουν να γυρίσουν σαν νοικοκύρηδες στις καταλήψεις τους...». Ηττημένοι στις πρώτες δράσεις τους δηλώνουν κινητοποιήσεις και προκλήσεις Σάββατο και Δευτέρα. Κύριο

1.- Ισες αποστάσεις και καταδίκες από τον ταλαντευόμενο και οπισθοδρομικό στα θέματα Παιδείας-νομιμότητας-αναρχικών, ΣΥΡΙΖΑ για τις ομάδες βίας και την Αστυνομία, και πάντα αντικυβερνητικός.

-Σε αντεπίθεση σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα ομάδες τραμπούκων και οπαδών τη σύγκρουσης με τον Κράτος και τη Δημοκρατία, με ελάχιστη συμμετοχή πραγματικών φοιτητών.

Ως προσπάθεια των μειοψηφιών να επανέλθουν «σαν νοικοκύρηδες» στον πανεπιστημιακό χώρο, ερμηνεύει τα επεισόδια των τελευταίων ημερών ο υφυπουργός Παιδείας, Αγγελος Συρίγος. Θύμα ανάλογων κύκλων τραμπούκων στην Πάντειο, με σκληρή την αντίδραση τους για τη νομιμότητα και το κλίμα ελευθερίας στα πανεπιστήμια.

Μιλώντας στο «Ράδιο Κ» και τον Μιχάλη Τσιντσίνη, ο κ. Συρίγος εκτιμά ότι, μετά από ένα διάστημα αναγκαστικής αδράνειας λόγω καραντίνας, οι ομάδες που χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο κατειλημμένους χώρους των ΑΕΙ επιχειρούν να δοκιμάσουν τα αντανακλαστικά της Πολιτείας. «Η λογική ότι μπαίνεις μέσα με τρυπάνι και με κομπρεσέρ δείχνει λογική νοικοκύρη στο μαγαζί του. Δηλαδή θεωρούν ότι ο χώρος τους ανήκει και μπαίνουν μέσα», λέει και επισημαίνει ότι η προχθεσινή επιχείρηση της Αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο είναι «ιστορική», καθώς για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση η δημόσια δύναμη επεμβαίνει για πλημμεληματική πράξη -τη φθορά δημόσιας περιουσίας.

Απαντώντας για την καθυστέρηση στην ενεργοποίηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, την αποδίδει σε γραφειοκρατικά εμπόδια και εξαγγέλλει ότι το «αμέσως επόμενο διάστημα» θα εγκατασταθούν στα μεγάλα πανεπιστήμια και τα συστήματα ελεγχόμενης εισόδου, τα οποία το υπουργείο προμηθεύτηκε γρήγορα χάρη σε ιδιωτική δωρεά.

Ο κ. Συρίγος επιμένει ότι η κυβέρνηση δεν έχει μετακινηθεί από τη στρατηγική της για την εξάλειψη της βίας στα ΑΕΙ. «Για ενάμιση χρόνο, οι καταλήψεις δεν λειτουργούσαν. Ηταν εντελώς κλειστές και το πανεπιστήμιο όλο κλειστό. Οπότε για ενάμιση χρόνο δεν είδαμε πώς θα λειτουργούσε νέος νόμος». Παρ' όλα αυτά, από το 2019, οπότε καταργήθηκε το «άβατο», έχουν γίνει, σύμφωνα με τον υφυπουργό, στρατηγικές κινήσεις, με τη διάλυση «τριών εμβληματικών καταλήψεων που έχουν διαλυθεί, μία πίσω από το κτίριο του οικονομικού πανεπιστημίου, η δεύτερη του κτιρίου Γκίνη στο Πολυτεχνείο και τώρα η κατάληψη του Βιολογικού στη Θεσσαλονίκη». Η κυβέρνηση θα επιμείνει σε αυτή την τακτική, ενώ, κρίσιμος παράγοντας για την αλλαγή της κατάστασης είναι, λέει ο υφυπουργός, και η μεταστροφή της φοιτητικής κοινής γνώμης, που πια εναντιώνεται ανοιχτά στις μειοψηφίες.

Στη στάση της πλειονότητας των φοιτητών εναποθέτει τις ελπίδες του και για την επιτυχία της πανεπιστημιακής αστυνομίας, καθώς παραδέχεται ότι υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιοι να δοκιμάσουν να εκμεταλλευτούν την παρουσία ενστόλων στις σχολές για να προκαλέσουν ένταση και επεισόδια.
Προβλέπει πάντως ότι οι αστυνομικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, «διότι αυτές οι ομάδες αισθάνονται ότι χάνουν τα προνόμιά τους και αντιδρούν. Αλλά η απόφαση της κυβέρνησης είναι να τελειώσουμε με αυτή την ιστορία».

Υπό κατάληψη από τα ξημερώματα η ΑΣΟΕΕ

Υπό κατάληψη τελεί από τα ξημερώματα της Παρασκευής το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ).
Σε κατάληψη προχώρησαν οι φοιτητές, ύστερα από γενική συνέλευση που πραγματοποίησε χθες ο φοιτητικός σύλλογος της ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας» με αφορμή τις καταγγελίες σε βάρος καθηγητή του Πανεπιστημίου, ο οποίος ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για οικονομικές και άλλες υποθέσεις.

Οι φοιτητές ζητούν ο συγκεκριμένος καθηγητής να απομακρυνθεί και η υπόθεση να διερευνηθεί άμεσα από τη Δικαιοσύνη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους.
«Να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της Συγκλήτου από τη συνεδρίαση που αφορούσε το συγκεκριμένο θέμα και να παραιτηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη συγκάλυψη, και ο πρύτανης, Δημήτρης Μπουραντώνης», αναφέρουν, ζητώντας «η ιδιότητα του καθηγητή να είναι ασυμβίβαστη με την επιχειρηματική δραστηριότητα».

Μεταξύ άλλων, διεκδικούν δωρεάν επαναλαμβανόμενα rapid test για όλους τους φοιτητές, μέτρα προστασίας της υγείας των φοιτητών, ισότιμης πρόσβασης στην επερχόμενη εξεταστική, ενώ απορρίπτουν την προοπτική πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Για την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, έχουν προγραμματίσει κινητοποίηση στην Πρυτανεία στις 13:00 και διοργανώνουν κεντρικό συλλαλητήριο την επόμενη εβδομάδα μαζί με τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους της Αθήνας.

-Για την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, έχουν προγραμματίσει κινητοποίηση στην Πρυτανεία στις 13:00 και διοργανώνουν κεντρικό συλλαλητήριο την επόμενη εβδομάδα μαζί με τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους της Αθήνας.
Ανάμεσα σε άλλοι, όπως αναφέρεται στην απόφαση, οι φοιτητές διεκδικούν:
• Έξω η αστυνομία από τη σχολή μας! Καμία σκέψη για ένταση της καταστολής ενάντια στους φοιτητές. Καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία.

• Όχι στην εγκατάσταση τουρνικέ και καμερών στην ΑΣΟΕΕ. Κατάργηση του νόμου Κεραμέως Χρυσοχοϊδη. Καμία σκέψη για νέο νόμο-πλαίσιο. Όχι στις διαγραφές φοιτητών.

• Ο συγκεκριμένος καθηγητής να απομακρυνθεί και η υπόθεση να διερευνηθεί άμεσα από τη δικαιοσύνη. Να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της Συγκλήτου από τη συνεδρίαση που αφορούσε το συγκεκριμένο θέμα και να παραιτηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην συγκάλυψη.

• Να παραιτηθεί ο πρύτανης Μπουραντώνης.

• Διακοπή μαθημάτων στην επόμενη Γενική Συνέλευση.

• Άμεση διαδικασία Συγκλήτου ανοιχτή και σε παρέμβαση προς όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες.

• Η ιδιότητα του καθηγητή να είναι ασυμβίβαστη με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

• Για τα μέτρα προστασίας της υγείας μας και την εξεταστική: 1) Δωρεάν επαναλαμβανόμενα rapidtest για όλους τους φοιτητές. 2) Να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από την εξεταστική! Να οριστεί ισότιμη εξεταστική για όλους τους φοιτητές με δυνατότητα αξιοποίησης όλων των μεθόδων εξέτασης. Εμβόλιμη εξεταστική για τους επί πτυχίω. 3) Όχι στις αλυσίδες μαθημάτων, τα όρια δήλωσης μαθημάτων και τα διάφορα φίλτρα για την εξεταστική.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline