Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:08:49

Απολογία Ρένας Δούρου για τη φονική πλημμύρα των 25 νεκρών στη Μάνδρα: «Έχω μόνο πολιτικές ευθύνες, όχι ποινικές. Δεν μπορεί να γίνω Ιφιγένεια... Δεν βρήκα κανένα έργο από τους προκατόχους μου». Κύριο

Η κατηγορούμενη πρώην περιφερειάρχης Αττική τόνισε πως το έργο για την αντιπλημμυρική προστασία της Μάνδρας δεν θα μπορούσε να γίνει με διαδικασία κατεπείγοντος, υπογραμμίζοντας πως δεν υπήρχε για αυτό ώριμη μελέτη.

-Την πεποίθηση της πως επί της διοίκησης της στην Περιφέρεια Αττικής έγινε ό,τι ήταν δυνατό για τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, με πρόγραμμα 163 έργων και για την προστασία των πολιτών, εξέφρασε στο δικαστήριο η Ρένα Δούρου, που ολοκλήρωσε την απολογία της για την φονική πλημμύρα στην Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017.

Η κατηγορούμενη πρώην περιφερειάρχης απάντησε σε ερωτήσεις της Έδρας και τόνισε πως το έργο για την αντιπλημμυρική προστασία της Μάνδρας δεν θα μπορούσε να γίνει με διαδικασία κατεπείγοντος, υπογραμμίζοντας πως δεν υπήρχε για αυτό ώριμη μελέτη.

Στην καταληκτική της φράση η κ. Δούρου τόνισε στο δικαστήριο ότι «τραγωδίες σαν αυτή που έλαβε χώρα το 2017 στην Μάνδρα, δεν προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση» συμπληρώνοντας πως ήταν επιλογή της να μην αντιλέξει με όσους θεωρούσαν την ίδια ως υπεύθυνη για την απώλεια ζωών. Μάλιστα, όπως είπε, δεν απάντησε «ακόμα και όταν ο προκάτοχος μου έβγαινε και έλεγε "έτοιμη ήταν η μελέτη, στο συρτάρι της, την άφησα". Μου έλεγαν τότε "βγες και πες πως η μελέτη ήταν έτοιμη στα τέλη 2016". Εγώ έλεγα τότε πως δεν μπορώ να βγω να το πω όσο υπάρχουν αγνοούμενοι. Σεβάστηκα τη διαδικασία» ανέφερε χαρακτηριστικά η κατηγορουμένη, η οποία τόνισε πως «στο συρτάρι μου βρήκα από τους προκατόχους μου 50 μελέτες και κανένα έργο».

Απολογούμενη η κ. Δούρου αναφέρθηκε στο θέμα της κλιματικής κρίσης η οποία όπως είπε πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, διευκρινίζοντας πως δεν αναζητά κανένα άλλοθι: «Να μην φτάσουμε στο σημείο να αρνηθούμε την κλιματική κρίση...ακόμα και ο πρωθυπουργός αναφέρεται στις συνέπειες της. Δεν την αρνιόμαστε αλλά δεν την έχουμε ως άλλοθι. Δουλέψαμε για την προστασία συμπολιτών μας. Σας λέω ότι η απόδοση ποινικών ευθυνών σε πρόσωπα, όταν δεν υπάρχουν, δεν δικαιώνει τα θύματα».

Είπε επίσης πως δεν μπορεί να καταλάβει σε τι αναφέρονται όσοι της καταλογίζουν πως έπρεπε να είχε «ακούσει το καμπανάκι από τις πλημμύρες του 2015». Όπως είπε η κ. Δούρου, «την "καμπάνα" την βαρούσαμε εμείς ήδη από την προεκλογική περίοδο και κάναμε ό, τι μπορούσαμε για να την υλοποιήσουμε. Μας έλεγαν ότι βάζουμε πολλά έργα και πως ό,τι μας ζητάνε οι δήμαρχοι το κάνουμε».

Σε ερώτηση της Έδρας εάν ισχύει ότι τον Οκτώβριο του 2014 είχε δηλώσει πως η Μάνδρα σε έξι μήνες θα έχει αντιπλημμυρικά έργα, η πρώην περιφερειάρχης απάντησε ότι δεν υφίσταται κάτι τέτοιο: «Είχα πει προεκλογικά, ότι σε έξι μήνες θα έχουμε αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, ο οποίος εν πολλοίς υλοποιήθηκε» ανέφερε και συμπλήρωσε πως «αυτό βασίζεται σε ένα δημοσίευμα της Ομάδας Αλήθειας που είναι "κομμένο και ραμμένο"...».

«Ήρθε μπροστά σας ο κ. Τζιτζικώστας σας περιέγραψε ότι όλοι οι περιφερειάρχες γνωρίζουν την εικόνα, αλλά θα ήταν αδύνατο να γνωρίζουν το κάθε έργο ξεχωριστά και τεχνικές λεπτομέρειες. Για το συγκεκριμένο έργο δε μου αναφέρθηκε ποτέ ζήτημα καθυστέρησης για το συγκεκριμένο έργο. Αυτό δε σημαίνει ότι λέω πως φταίει κάποιος άλλος από τις τεχνικές υπηρεσίες, γιατί αν πάρουμε τις ημερομηνίες δεν υπήρξε καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου» εξήγησε η πρώην περιφερειάρχης Αττικής και συμπλήρωσε ότι «ουδέποτε για το συγκεκριμένο έργο δηλώθηκε ή υπήρξε καθυστέρηση, αφού κανείς από την πυραμίδα δεν ήρθε να μου πει ότι καθυστερεί». Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα αντίστοιχο έργο στη Χαμοστέρνας που βρέθηκαν αρχαία και υπήρξε καθυστέρηση.

Η Ρένα Δούρου αναφέρθηκε και στα πεπραγμένα των προηγούμενων διοικήσεων που αφορούν στο 2014, αλλά και την περίοδο που μόλις η ίδια είχε αναλάβει το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

«Το κατηγορητήριο μιλάει για παράλειψη μου την 1/9 του 2014, δηλαδή μόλις μπήκα στο γραφείο μου και με κατηγορεί για μια μελέτη την οποία έπρεπε να ελέγξω επειδή δεν ήταν σωστά τα όρια από τον μελετητή».
Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο κάθονται συνολικά 21 πρόσωπα, που αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, της σωματικής βλάβης εξ αμελείας, της πλημμύρας εξ αμελείας και της παράβασης καθήκοντος.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline