Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φτάνει η ανατροπή στους ουρανούς του Αιγαίου, από μεθαύριο Τετάρτη. Τα πρώτα έξι από τα 24 από τα σπουδαία γαλλικά Rafale στην Τανάγρα. Κύριο

Πανηγυρική υποδοχή στα υπερσύγχρονα μαχητικά.

1.Μεθαύριο, την προσεχή Τετάρτη 16 Ιανουαρίου το μεσημέρι έρχονται στην Τανάγρα για να ενταχθούν στην 332 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας με χαρακτηριστικό κλήσης «γεράκι», τα πρώτα υπερσύγχρονα αεροσκάφη Rafale.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης, τα Rafale θα προσγειωθούν με έλληνες πιλότους στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας, σε μια πανηγυρική τελετή στην οποία θα παραστεί και θα ομιλήσει ο Πρωθυπουργός, βουλευτές από όλα τα κόμματα και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, και άλλοι,

Τα Rafale έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια, μεγάλη χωρητικότητα σε καύσιμα, δύο κινητήρες που εισάγονται για πρώτη φορά ως σύστημα σε μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης και δυνατότητα να μεταφέρουν δύο πυραύλους Exocet. Έπειτα από δυόμιση ώρες πτήσης από την Γαλλία, τα έξι Rafale αναμένεται να προσγειωθούν στην Τανάγρα περίπου στις 12:30 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Τα δύο πρώτα Rafale θα είναι διθέσια, ενώ άλλα 4 αεροσκάφη θα είναι μονοθέσια. Το κόστος για την αγορά των 24 Rafale μαζί με τα όπλα, ανταλλακτικά και άλλα υλικά τους φτάνει τα 3,3 δισ. ευρώ.

Η υποδοχή από τα Mirage 2000-5

Πάντως η τελετή της άφιξης των αεροσκαφών θα είναι εντυπωσιακή. Τα Rafael με τους Έλληνες πιλότους πρόκειται να απογειωθούν από την βάση στο Merignac, να μετασταθμεύσουν στην αεροπορική βάση του Istras στην Νότια Γαλλία για ανεφοδιασμό, προτού αρχίσουν το ταξίδι τους προς την πατρίδα. Θα υπάρξει υποδοχή, μόλις εισέλθουν στον εθνικό εναέριο χώρο από ζεύγη Mirage 2000-5 τα οποία θα τα συνοδεύσουν σε εντυπωσιακούς σχηματισμούς έως την προσγείωσή τους, το ένα μετά το άλλο στην αεροπορική βάση της Τανάγρας. Η 114 Πτέρυγα Μάχης είναι έτοιμη να υποδεχθεί το νέο απόκτημα της Πολεμικής Αεροπορίας, αφού το τελευταίο διάστημα υπήρξαν σε αυτήν πυρετώδεις εργασίες υποδοχής (υπόστεγα, αποθήκες οπλισμού κτλ.) για τα Rafale.

Ποιοι θα κάθονται στα back seats των Rafale

Από τα πρώτα έξι (μεταχειρισμένα) Rafale που θα έρθουν στην Ελλάδα, τα δύο θα είναι διθέσια. Στα back seats, όπως μου είπαν από το ΓΕΕΘΑ, θα κάθονται Γάλλοι πιλότοι- εκπαιδευτές. Είναι οι ίδιοι εκπαιδευτές που εκπαίδευαν τους Έλληνες πιλότους στην Γαλλία. Όταν οι Γάλλοι προσγειωθούν στην Τανάγρα, θα παραμείνουν για πολλούς μήνες στην χώρα μας για τις ανάγκες της εκπαίδευσης και άλλων πιλότων. Να σημειώσω και τούτο: Τα πρώτα Rafale θα είναι άμεσα επιχειρησιακά, αλλά δεν σημαίνει ότι με την πρώτη παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου θα βγουν στο Αιγαίο για να αναχαιτίσουν τα τουρκικά F-16. Υπάρχουν ελληνικά F-16, Mirage 2000-5 και Phantoms, που κάνουν (με εξαιρετικό τρόπο μάλιστα) αυτή τη δουλειά. Τα Rafale είναι ένα υπερόπλο στα χέρια της Πολεμικής Αεροπορίας, με τρομακτική δύναμη πυρός και με εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα που θα χρησιμοποιηθεί για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας.

Για τον λόγο αυτό ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη, είχαν μεταβεί την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022, στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας.

Τα γαλλικά δικινητήρια αεροσκάφη θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας με χαρακτηριστικό κλήσης «γεράκι».

Πολυμέσα