Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλμπερτ Μπουρλά: «Αγνώμων παγκοσμίως... χωρίς ίχνος ευαισθησίας για τους ανθρώπους... Μόνο ενδιαφέρον του τα κέρδη του..». Διπλή αυστηρή κριτική χθες από το «Κυρ.Βήμα». Κύριο

Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «η Κυβέρνηση ...επιβάλλεται να πιέσει τους ηλεκτροπαραγωγούς ώστε να ελέγχουν τις τιμές του ρεύματος, καθώς υποχωρούν οι αντίστοιχες του φυσικού αερίου, όπως και τις μεγάλες φαρμακευτικές, του Αλμπερτ Μπουρλά συμπεριλαμβανομένου, που αξιοποιούν τον μέγιστο βαθμό την υγειονομική κρίση προκειμένου να εξασφαλίσουν υπερκέρδη. Η ευαίσθητη αγορά των φαρμάκων επίσης θέλει έλεγχο προτού τα πράγματα λάβουν επικίνδυνες διαστάσεις».

-1.Διπλή αυστηρή κριτική, εικονοκλαστική κατά Α. Μπουρλά όχι προσωπικά αλλά ως γενικού διευθυντή της Pfizer χθες από το « Κυρ.Βήμα» Ελληνοεβραίου από τη Θεσσαλονίκη , για πρώτη φορά με επιχειρήματα κριτικής, που έχουν ως βάση τη αντίληψη για τον χαρακτήρα και διαρκές κοινωνικό χρέος παρόμοιων επιχειρήσεων.

Με αιχμηρές, ελάχιστα κολακευτικές διατυπώσεις για το επιχειρηματικό προφίλ του Αλμπερτ Μπουρλά ως κλασσικού καπιταλιστή και ως κερδοσκόπου επιχειρηματία στον χώρο των φαρμάκων, χωρίς την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη.
-Σύμφωνα με εκτιμήσεις δημοσιογραφικών κύκλων και οι χθεσινές αναφορές στον κ. Μπουρλάς κόντρα στη γενική μονόπλευρη δοξολογία από ομάδες πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων και στην Ελλάδα, φανερώνει (και στην περίπτωση αυτή, όπως και σε πολλές άλλες προηγουμένως) την ανεξαρτησία και δημοσιογραφική αξιοπιστία του «Βήματος» υπό τη διεύθυνση του Α. Καρακούση.

2-Στο ευρύ και αναλυτικό πάντα κύριο άρθρο της εφημερίδας τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι « η Κυβέρνηση ...επιβάλλεται να πιέσει τους ηλεκτροπαραγωγούς ώστε να ελέγχουν τις τιμές του ρεύματος, καθώς υποχωρούν οι αντίστοιχες του φυσικού αερίου, όπως και τις μεγάλες φαρμακευτικές, του Αλμπερτ Μπουρλά συμπεριλαμβανομένου, που αξιοποιούν τον μέγιστο βαθμό την υγειονομική κρίση προκειμένου να εξασφαλίσουν υπερκέρδη. Η ευαίσθητη αγορά των φαρμάκων επίσης θέλει έλεγχο προτού τα πράγματα λάβουν επικίνδυνες διαστάσεις».

3. Για να υπάρξει ένα καλογραμμένο, αιχμηρό μονόστηλο στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας , στη μεγάλης αναγνωσιμότητας στήλη «Βηματοδότης», όπου αναφέρονται τα εξής, τα οποία προκάλεσαν γενική προσοχή, συζητήσεις και πολλά θετικά σχόλια.

Το εκτενές μονόστηλο στον ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ για τον Άμπερτ Μπουρλά

«Ο Άλμπερτ Μπουρλά αντιμετωπίζεται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ως " ο μάνατζερ της πανδημίας". Το CNN τον ανακήρυξε " επιχειρηματία της χρονιάς" επειδή κατάφερε να εκτινάξει τα κέρδη της Pfizer στα 36 δις. δολάρια και να εκτοπίσει τους ανταγωνιστές της. Το 2021 ο πολυεθνικός φαρμακευτικός όμολος που διευθύνει πούλησε κοντά στα 2,5 δις. εμβόλια εφέτος. Ο ίδιος απολαμβάνει τη διεθνή δημοσιότητα που εξασφάλισε, υπερπροβάλλοντας τις επιλογές ρίσκου που ανέλαβε όταν εγκαίρως εμπιστεύθηκε την έρευνα της BionTech επί της τεχνολογίας του mRNA. Και μαζί κομπάζει για τις συμφωνίες που επέτυχε απευθείας με ηγέτες ισχυρών χωρών του δυτικού κόσμου. Παραλείπει ωστόσο να αποδεχθεί ότι αξιοποίησε στον μέγιστο βαθμό την ανάγκη ολόκληρου του πλανήτη, εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο ένα επιστημονικό πλεονέκτημα που άλλοι διαμόρφωσαν και δεν επέστρεψε ούτε ψήγματα ευγνωμοσύνης στις πληττόμενες χώρες και στις δοκιμαζόμενες κοινωνίες.

Γενικώς έδρασε σε συνθήκες μεγίστης υγειονομικής κρίσης χωρίς ίχνος ευαισθησίας για τους ανθρώπους και την εξέλιξη της πανδημία. Έτσι όλοι μπορούν να κερδοφορήσουν. Ακόμη και τώρα προπαρασκευάζει την πώληση των εμβολίων για μία δεκαετία, αρνείται τη διάθεση των πατεντών στις φτωχότερες χώρες, κατηγορώντας τους υπευθύνους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι διέπονται από "συναισθηματισμό".

Ασυναισθηματικός ο ίδιος, απολαμβάνει τα κέρδη της κρίσης και εργάζεται μόνο για αυτά, αποποιούμενος οιαδήποτε άλλη ευθύνη, που χωρίς δεύτερες σκέψεις αποδέχθηκαν στο παρελθόν πραγματικοί υπηρέτες της δημόσιας υγείας. Γι ´αυτό ας γνωρίζει ότι η ιστορία θα τον αγνοήσει και θα μετρήσει τα θύματα που αφήνει πίσω του για τα εταιρικά και προσωπικά του κέρδη....»

Πολυμέσα