Σάββατο 20 Απριλίου 2024  02:37:30

Νέες επικρίσεις κατά του Αλμπερτ Μπουρλά, μετά τις πολυζητημένες του ΒΗΜΑΤΟΣ, για την ακραία «κερδοσκοπική» του τακτική με τα εμβόλια και την επιχειρηματική του «απληστία». Κύριο

Πέρα από διάφορα σχόλια στο Διαδίκτυο, όσα υποστήριξαν-επέκριναν ο καθηγητής και συγγραφέας Γιώργος Βέλτσος και ο γνωστός δημοσιογράφος-σχολιαστής Ηλίας Κανέλλης.

1. Η πατέντα, η πολιομυελίτιδα και ο Μπουρλά – ΒΗΜΑ 16.1.2022.
Αιχμές από τον Γιώργο Βέλτσο.

«Δεν είμαι ικανοποιημένος αν συγκρίνω τις ετήσιες απολαβές των 25 εκατομμυρίων δολαρίων του Αμερικανο-ελληνο-εβραίου Αλμπερτ Μπουρλά με τον αριθμό των θανάτων (5,4 εκατ.) από κορωνοϊό: οι θάνατοι θα έπρεπε να είναι λιγότεροι.

Είμαι όμως ευγνώμων – αν και παθών – στον δόκτορα Τζόνας Σολκ, που ανακάλυψε, το 1955, το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας χωρίς κανένα κέρδος – όπως εκ των υστέρων είχα εγώ, το 1949, που δεν το πρόφτασα.
Οταν ρωτήθηκε λοιπόν για το ποιος έχει την πατέντα του εμβολίου του, απάντησε: «Δεν υπάρχει πατέντα. Μπορείς να πατεντάρεις τον ήλιο;».

Ο Σολκ όμως δεν έκλεινε βιαστικά το τηλέφωνο στους αφρικανούς ηγέτες, ούτε «ξεβρακώθηκε» μιλώντας με τον Νετανιάχου, ούτε διαπραγματεύτηκε σκληρά με την Ούρσουλα. Επιπλέον, οι θαμώνες των ακριβότερων εστιατορίων δεν τον χειροκρότησαν όρθιοι όταν έμπαινε, ούτε οι δύο πιλότοι του ιδιωτικού του τζετ στέκονταν σε στάση προσοχής όταν κατέβαινε στο J.F.K.

Ο Σολκ όμως γιόρτασε με όλους τους Αμερικανούς τη 12η Απριλίου 1955 ως εθνική τους γιορτή.
Και επειδή καμία διαθήκη δεν προηγείται της κληρονομιάς, όπως λέει ο Ρενέ Σαρ, ο Σολκ άφησε την ανιδιοτέλεια ως «κληρονομιά», αφήνοντας για τον Μπουρλά τη «διαθήκη».

Ο Φίλιπ Ροθ σε ένα σπουδαίο μυθιστόρημα πάνω στον ιό της πολιομυελίτιδας, τη «Νέμεση» (εκδόσεις Πόλις), δίνει στον Μπουρλά – και σε κάθε ιδιοτελή ευεργέτη επιχειρηματικής όσο και φοροτεχνικής προελεύσεως – την απάντηση μέσω του ήρωά του Μπακ Κάντορ: «Πόσο αδύναμοι είμαστε όλοι μπροστά στη δύναμη των περιστάσεων». Καμιά φορά, και πόσο κερδισμένοι βγαίνουμε...»

2. Η απληστία, κακός σύμβουλος
άρθρο του Ηλία Κανέλλη (ΝΕΑ 12.1.2Ο22)

Η ανθρωπότητα ευγνωμονεί την Pfizer. Το Xanax, το Βιάγκρα, το πιό δημοφιλές εμβόλιο για τον κορωνοϊό και πολλά ακόμα φάρμακα συνέβαλαν στην ποιότητα και στην επιμήκυνση της ζωής μας. Ορθώς, η φαρμακοβιομηχανία ανταμείφθηκε για την επινοητικότητά της. Μόνο φέτος, τα κέρδη της θα ανέλθουν σε 36 δις δολάρια.

Πολλά λεφτά. Θα περίμενε κανείς ένα μέρισμα απ´ αυτά για τις αδύνατες κοινωνικές ομάδες και για τις πιό αδύναμες χώρες, που δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα-αλλά, τουλάχιστον, θα έπρεπε να μπορούν να βάλουν φρένο στην έξαρση της πανδημία. Δεν είναι απλώς πράξη φιλανθρωπίας, είναι και πράξη αυτοσυντήρησης. Στην παγκοσμιοποίηση, οι φτωχές χώρες της Αφρικής, της Ασίας, ή οι κοινωνικά αποκλεισμένοι πληθυσμοί στον ανεπτυγμένο κόσμο επηρεάζουν καθοριστικά και όσους βρίσκονται στην αναπαυτική μεριά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο Θεσσαλονικιός Αλμπερτ Μπουρλά, παραδέχεται το πρόβλημα, αλλά δεν είναι διατεθειμένος όπως φαίνεται να επιδιώξει η εταιρεία του, με ένα μέρισμα από τα κέρδη, να συμβάλει στον εκδημοκρατισμό των εμβολίων και των φαρμάκων. Αντίθετα, επενδύει μακροπρόθεσμα σε ανακύκλωση των εμβολιασμών - σε πείσμα μάλιστα των εισηγήσεων και του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Πως μπορεί να υπονομευθεί η προσφορά ενός ομίλου όπως ο όμιλος της Pfizer στην ανθρωπότητα; Μέσω της πλειοδοσίας στην απληστία.

3,Αλμπερτ Μπουρλά: «Αγνώμων παγκοσμίως... χωρίς ίχνος ευαισθησίας για τους ανθρώπους... Μόνο ενδιαφέρον του τα κέρδη του..». Διπλή αυστηρή κριτική χθες από το «Κυρ.Βήμα». Κύριο

Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «η Κυβέρνηση ...επιβάλλεται να πιέσει τους ηλεκτροπαραγωγούς ώστε να ελέγχουν τις τιμές του ρεύματος, καθώς υποχωρούν οι αντίστοιχες του φυσικού αερίου, όπως και τις μεγάλες φαρμακευτικές, του Αλμπερτ Μπουρλά συμπεριλαμβανομένου, που αξιοποιούν τον μέγιστο βαθμό την υγειονομική κρίση προκειμένου να εξασφαλίσουν υπερκέρδη. Η ευαίσθητη αγορά των φαρμάκων επίσης θέλει έλεγχο προτού τα πράγματα λάβουν επικίνδυνες διαστάσεις».

-1.Διπλή αυστηρή κριτική, εικονοκλαστική κατά Α. Μπουρλά όχι προσωπικά αλλά ως γενικού διευθυντή της Pfizer χθες από το « Κυρ.Βήμα» Ελληνοεβραίου από τη Θεσσαλονίκη , για πρώτη φορά με επιχειρήματα κριτικής, που έχουν ως βάση τη αντίληψη για τον χαρακτήρα και διαρκές κοινωνικό χρέος παρόμοιων επιχειρήσεων.

Με αιχμηρές, ελάχιστα κολακευτικές διατυπώσεις για το επιχειρηματικό προφίλ του Αλμπερτ Μπουρλά ως κλασσικού καπιταλιστή και ως κερδοσκόπου επιχειρηματία στον χώρο των φαρμάκων, χωρίς την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη.

-Σύμφωνα με εκτιμήσεις δημοσιογραφικών κύκλων και οι χθεσινές αναφορές στον κ. Μπουρλάς κόντρα στη γενική μονόπλευρη δοξολογία από ομάδες πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων και στην Ελλάδα, φανερώνει (και στην περίπτωση αυτή, όπως και σε πολλές άλλες προηγουμένως) την ανεξαρτησία και δημοσιογραφική αξιοπιστία του «Βήματος» υπό τη διεύθυνση του Α. Καρακούση.

2-Στο ευρύ και αναλυτικό πάντα κύριο άρθρο της εφημερίδας τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι « η Κυβέρνηση ...επιβάλλεται να πιέσει τους ηλεκτροπαραγωγούς ώστε να ελέγχουν τις τιμές του ρεύματος, καθώς υποχωρούν οι αντίστοιχες του φυσικού αερίου, όπως και τις μεγάλες φαρμακευτικές, του Αλμπερτ Μπουρλά συμπεριλαμβανομένου, που αξιοποιούν τον μέγιστο βαθμό την υγειονομική κρίση προκειμένου να εξασφαλίσουν υπερκέρδη. Η ευαίσθητη αγορά των φαρμάκων επίσης θέλει έλεγχο προτού τα πράγματα λάβουν επικίνδυνες διαστάσεις».

3. Για να υπάρξει ένα καλογραμμένο, αιχμηρό μονόστηλο στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας , στη μεγάλης αναγνωσιμότητας στήλη «Βηματοδότης», όπου αναφέρονται τα εξής, τα οποία προκάλεσαν γενική προσοχή, συζητήσεις και πολλά θετικά σχόλια.

Το εκτενές μονόστηλο στον ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ για τον Άμπερτ Μπουρλά

«Ο Άλμπερτ Μπουρλά αντιμετωπίζεται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ως " ο μάνατζερ της πανδημίας". Το CNN τον ανακήρυξε " επιχειρηματία της χρονιάς" επειδή κατάφερε να εκτινάξει τα κέρδη της Pfizer στα 36 δις. δολάρια και να εκτοπίσει τους ανταγωνιστές της. Το 2021 ο πολυεθνικός φαρμακευτικός όμολος που διευθύνει πούλησε κοντά στα 2,5 δις. εμβόλια εφέτος. Ο ίδιος απολαμβάνει τη διεθνή δημοσιότητα που εξασφάλισε, υπερπροβάλλοντας τις επιλογές ρίσκου που ανέλαβε όταν εγκαίρως εμπιστεύθηκε την έρευνα της BionTech επί της τεχνολογίας του mRNA. Και μαζί κομπάζει για τις συμφωνίες που επέτυχε απευθείας με ηγέτες ισχυρών χωρών του δυτικού κόσμου. Παραλείπει ωστόσο να αποδεχθεί ότι αξιοποίησε στον μέγιστο βαθμό την ανάγκη ολόκληρου του πλανήτη, εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο ένα επιστημονικό πλεονέκτημα που άλλοι διαμόρφωσαν και δεν επέστρεψε ούτε ψήγματα ευγνωμοσύνης στις πληττόμενες χώρες και στις δοκιμαζόμενες κοινωνίες.

Γενικώς έδρασε σε συνθήκες μεγίστης υγειονομικής κρίσης χωρίς ίχνος ευαισθησίας για τους ανθρώπους και την εξέλιξη της πανδημία. Έτσι όλοι μπορούν να κερδοφορήσουν. Ακόμη και τώρα προπαρασκευάζει την πώληση των εμβολίων για μία δεκαετία, αρνείται τη διάθεση των πατεντών στις φτωχότερες χώρες, κατηγορώντας τους υπευθύνους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι διέπονται από "συναισθηματισμό".
Ασυναισθηματικός ο ίδιος, απολαμβάνει τα κέρδη της κρίσης και εργάζεται μόνο για αυτά, αποποιούμενος οιαδήποτε άλλη ευθύνη, που χωρίς δεύτερες σκέψεις αποδέχθηκαν στο παρελθόν πραγματικοί υπηρέτες της δημόσιας υγείας. Γι ´αυτό ας γνωρίζει ότι η ιστορία θα τον αγνοήσει και θα μετρήσει τα θύματα που αφήνει πίσω του για τα εταιρικά και προσωπικά του κέρδη....»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline