Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν διαφωνούν μόνο οι υπουργοί για τα θέματα υγείας αλλά και οι αρμόδιοι γιατροί. Θεοδωρίδου σε αντίθεση με την Μίνα Γκάγκα – «Αργεί το τέλος της πανδημίας...» Κύριο

10.1.2022...Μίνα Γκάγκα με λυρισμό, βιασύνη και αισιοδοξία: Πολύ γρήγορα θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω. Καλύτερα τα πράγματα σε 2-3 εβδομάδες. Χωρίς φόβους πλέον θα γιορτάσουμε το φετινό Πάσχα.

1. Στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναφέρθηκαν στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα. Εμφανίσθηκε ιδιαίτερα συγκρατημένη, χωρίς εύκολες υποσχέσεις και αισιόδοξες διαβεβαιώσεις , καθώς η νέα, τέταρτη μετάλλαξη δεν έχει φτάσει ακόμα στη κορύφωσή της για να ακολουθήσει και μάλιστα τόσο σύντομα η μείωση, δηλαδή από τέλος Ιανουαρίου Αλλωστε ανάλογες. Συγκρατημένες δηλώσεις έκσνε ο κυβερνητικός 'εκπρόσωπος..

Αρχικά η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας αλλά και στα δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας. Η αρχική προσδοκία που δεν επαληθεύθηκε είναι η πρόληψη της λοίμωξης, όπως ανέφερε. Αυτό επεσήμανε και ο Φάουτσι, όταν ανέφερε ότι όλοι θα μολυνθούν από την Όμικρον ανεξαρτήτως αν είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι, αν και οι ανεμβολίαστοι έχουν δέκα φορές παραπάνω πιθανότητες να νοσήσουν.

Η ανοσία των παιδιών

Η παραλλαγή Όμικρον αύξησε και τον αριθμό των εισαγωγών των παιδιών στο νοσοκομείο όπως καταγράφεται στις ΗΠΑ, στο ΗΒ και σε ένα βαθμό και στη χώρα μας. Ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε ότι τις περισσότερες φορές η εισαγωγή σε βρέφη κάτω του ενός έτους γίνεται για προληπτικούς λόγους.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε επίσης ότι πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων στα παιδιά ήταν ίδια με των ενηλίκων, ενώ η κυτταρική ήταν διπλάσια από αυτήν των ανηλίκων.

«Ενδιαφέρον είναι πως σε κάποια παιδιά διαπιστώθηκε διασταυρούμενη ανοσία από προϋπάρχουσα ανοσία σε εποχιακούς κορωνοϊούς», σημείωσε, για να προσθέσει ότι «τα αντισώματα στα παιδιά φαίνεται ότι διαρκούν πέραν των 6 μηνών»
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι συμβαίνει εάν κάποιος εμβολιαστεί και νοσήσει μετά από τρεις μέρες η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι σε αυτήν την περίπτωση το εμβόλιο δεν προλαβαίνει να οικοδομήσει ανοσία.

Για τις εγκύους

Ο κυριότερος λόγος μη αποδοχής του εμβολιασμού παραμένει ο φόβος για το κύημα από εγκύους αλλά και από γιατρούς. Σύμφωνα με μελέτη που συγκεντρώνει δεδομένα από εμβολιασμούς στην περίοδο της κύησης. Η μελέτη αυτή αφορά στην προωρότητα των νεογνών και στο χαμηλό βάρος γέννησης. Σύμφωνα με τα δεδομένα ο εμβολιασμός κατά την κύηση δεν αυξάνει την προωρότητα ούτε επιδρά διαφορετικά στο βάρος γέννησης.
Διαφορετικά είναι τα στοιχεία από έγκυες που νόσησαν κατά τη διάρκεια της κύησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις περιπτώσεις παρατηρήθηκε αύξηση της προωρότητας.

Πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας

Η κόπωση και η επιθυμία για να επανέλθουμε στην κανονικότητα της ζωής μας δεν πρέπει να μας παρασύρει, ανέφερε. Η ανεπαρκής ανοσίας λόγω πλημμελής εμβολιασμού θα οδηγήσει σε παρατεταμένη παρουσία του ιού και αυξάνει την πιθανότητα αύξησης των μεταλλάξεων. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ασφαλείς προβλέψεις.

2. Μίνα Γκάγκα με λυρισμό, βιασύνη και αισιοδοξία: Πολύ γρήγορα θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω. Καλύτερα τα πράγματα σε 2-3 εβδομάδες. Χωρίς φόβους πλέον θα γιορτάσουμε το φετινό Πάσχα. 

Δεν υπάρχουν ελλείψεις σε self test, διαβεβαίωνε προχθές αλλά τελικά υπήρξαν. Αναφορικά με την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, διευκρίνισε απλώς ότι αυτή παρατηρείται σε απλές κλίνες και όχι στις ΜΕΘ, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία από τις νέες εισαγωγές δεν υπάρχουν περιστατικά με τη μετάλλαξη "Όμικρον".

1. Σε αλλεπάλληλες τηλεοπτικές εμφανίσεις της, η αρμόδια αναπληρωτής υπουργός Υγείας καθηγήτρια κ. Μ. Γκάγκα θέλησε να μεταδώσει μπροστά στο νέο κύμα μετάλλαξης, ένα κλίμα αισιοδοξίας για την δοκιμασία αυτή ( χωρίς , δηλαδή να αναφερθεί ιδιαίτερα στα πολλά νέα κρούσματα, στα προβλήματα πίεσης και στελεχών στα νοσοκομεία, τις επιπτώσεις από την έναρξη μαθημάτων στα σχολεία, στην παραλυτική τηλεργασία στο Δημόσιο τομέα κ.α).

Ειδικότερα, αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, λαμβάνοντας υπόψιν την ανάγκη διενέργειας τεστ από τους μαθητές ενόψει της επανέναρξης της σχολικής χρονιάς, ωστόσο δεν θέλησε να κάνει πρόβλεψη για τον αριθμό που μπορεί να φτάσουν τα κρούσματα.

"Μπορεί να φτάσουμε ή να ξεπεράσουμε τις 50.000", σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι και στην έναρξη της σχολικής χρονιάς υπήρχαν αυξημένα κρούσματα λόγω του ελέγχου των μαθητών, τα οποία ομαλοποιήθηκαν στην πορεία.

Η Μίνα Γκάγκα επανέλαβε ότι το "50% + 1" για το κλείσιμο ενός τμήματος μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων ήταν πρόταση της επιτροπής των ειδικών και όχι κυβερνητική απόφαση. "Το 50%+1 είναι πιο εύκολο τώρα με τη μετάλλαξη Όμικρον και πλέον τα πρωτόκολλα ελέγχου είναι πιο αυστηρά. Είναι πιο εύκολο να κλείσουν τμήματα τώρα", συμπλήρωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Για το πενθήμερο της καραντίνας η αναπληρώτρια υπουργός υπογράμμισε ότι η παραλλαγή Όμικρον περνάει πολύ γρήγορα. "Δεν λέμε να γυρίσει κανείς με συμπτώματα ή κάποιος που δεν αισθάνεται καλά ή κάποιος που έχει θετικό τεστ. Κάποιος που θα το περάσει για δύο μέρες και μετά θα αισθάνεται καλά, μπορεί να γυρίσει με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, όπως η μάσκα υψηλής προστασίας", τόνισε η Μίνα Γκάγκα.
"Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή μια, δυο, τρεις εβδομάδες και θα δούμε τα κρούσματα να κατεβαίνουν και θα δούμε τα πράγματα να είναι καλύτερα. Νομίζω θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω πολύ γρήγορα", κατέληξε η Μίνα Γκάγκα.

2.Μega εμβολιαστικό κέντρο για τον εμβολιασμό παιδιών κατά της covid-19 σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε μιλώντας στην ΕΡΤ1 η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Κάλεσε μάλιστα τους παιδιάτρους να βοηθήσουν ώστε να αυξηθούν οι εμβολιαστικές γραμμές για τα παιδιά.

Εκτίμησε ότι σε δύο με τρεις εβδομάδες τα πράγματα θα είναι καλύτερα αλλά πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να κρατήσουμε τις μάσκες και όλα τα μέτρα προστασίας, και να σπεύσουμε να κάνουμε την τρίτη δόση», καθώς, όπως είπε η κυρία Γκάγκα, φαίνεται ότι η αναμνηστική δόση προστατεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό από την παραλλαγή "Όμικρον".

Αναφορικά με την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, διευκρίνισε ότι αυτή παρατηρείται σε απλές κλίνες και όχι στις ΜΕΘ, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία από τις νέες εισαγωγές δεν υπάρχουν περιστατικά με τη μετάλλαξη "Όμικρον". Επανάλαβε ότι σχεδόν το 90% των ασθενών σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.
Σχετικά με τα self test, είπε ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις, τονίζοντας ότι χθες υπήρχαν σε φαρμακαποθήκες 2 εκατ.

Εκτίμησε ότι με τα self test των παιδιών για να πάνε σχολείο, θα βρεθούν περισσότερα θετικά κρούσματα, «πιθανότατα όμως η θετικότητα δεν θα είναι μεγαλύτερη». Εξήγησε ότι η θετικότητα είναι μεγάλη τις ημέρες των αργιών, καθώς οι περισσότεροι που κάνουν test έχουν συμπτώματα. Έφτασε στο 20% και 24%, ενώ τις άλλες μέρες η θετικότητα είναι στο 10%, «και πάλι υψηλή όμως», είπε η Μ. Γκάγκα. Χωρίς καμία αλλαγή στο όριο « 50 συν ένα» των ασθενών μαθητών σε μια τάξη-αίθουσα για να ληφθούν γενικά απαγορευτικά μέτρα, ενώ διαβεβαίωσε πως το φετινό Πάσχα τις 24 Απριλίου θα το γιορτάσουμε χωρίς κινδύνους και απαγορεύσεις,.

Πολυμέσα