Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  13:20:58

Από Απρίλιο όχι νωρίτερα, οι αποφάσεις του υπουργού Κ. Σκρέκα... Επιδοτήσεις 40 εκ. ευρώ για αγορά νέων κλιματιστικών και ψυγείων με δύο όρους. Η δωρεάν ενίσχυση μέχρι 30-40% και με εισοδηματικά κριτήρια. Κύριο

Τα υπόλοιπο ποσόν θα εξοφλείται με δόσεις από τους ιδιοκτήτες. Τα κριτήρια του προγράμματος του ΥΠΕΝ για την αντικατάσταση παλιών ενεργοβόρων συσκευών.

1.. Δύο οι βασικοί, φιλόδοξοι στόχοι , η ανανέωση των παλαιών και ενεργοβόρων συσκευών και η εξοικονόμηση ενέργειας, η μεί ση της κατανάλωσης,.Στις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος επιδότησης των νοικοκυριών για την αγορά νέων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης καταλήγει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ο.Τ., η δράση που εξήγγειλαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Κώστας Σκρέκας θα έχει προϋπολογισμό πάνω από 40 εκ. ευρώ και θα είναι έτοιμη να προκηρυχθεί μετά τον Απρίλιο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στον Ο.Τ. ότι θα αφορά την ενίσχυση οικιακών καταναλωτών προκειμένου να αποκτήσουν ψυγείο ή καταψύκτη ή κλιματιστικό, ανάλογα με τις ανάγκες τους, αντικαθιστώντας τις παλιές συσκευές που καίνε πολλές ποσότητες ρεύματος και «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς. Οι τρεις αυτές κατηγορίες θεωρούνται από τις πλέον ενεργοβόρες για ένα σπίτι αλλά οι νέες τεχνολογίες τις καθιστούν ενεργειακά αποδοτικές και με χαμηλή κατανάλωση ρεύματος.

Συνεπώς, νοικοκυριά που διαθέτουν παλιές τέτοιες συσκευές θα πριμοδοτηθούν προκειμένου να τις αντικαταστήσουν. Πληροφορίες του Ο.Τ. θέλουν το ποσοστό επιδότησης επί της δαπάνης να κινείται στο 30% με 40%, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει και ανώτατο ποσό χρηματοδότησης.

Τα κριτήρια

Προϋπόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα θα είναι η παλαιότητα της συσκευής. Όσο πιο μακριά στο βάθος των προηγούμενων ετών έχει αγοραστεί και όσο πιο ενεργοβόρα είναι τόσο ο καταναλωτής που τη διαθέτει θα αποκτά προτεραιότητα στην επιχορήγηση.
Βέβαια, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει το ενδεχόμενο και καθιέρωσης και εισοδηματικών κριτηρίων προκειμένου να ενισχυθούν πρωτίστως οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και έχουν μεγαλύτερη ανάγκη έναντι των υπολοίπων για να ενισχυθούν αποκτώντας σύγχρονη οικιακή ηλεκτρική συσκευή.

Για τη συμμετοχή στη δράση, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, το ΥΠΕΝ ετοιμάζει και τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσα από την οποία τα νοικοκυριά θα υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής. Ουσιαστικά, σύμφωνα με πληροφορίες του Ο.Τ., θα δηλώνουν στοιχεία της παλιάς τους συσκευής που θέλουν να αντικαταστήσουν και εφόσον η δαπάνη είναι επιλέξιμη θα δίνεται η έγκριση.

Το ποσό της επιδότησης δεν θα δίνεται στους καταναλωτές, λένε οι πληροφορίες. Οι τελευταίοι με τη βεβαίωση από την πλατφόρμα θα επισκέπτονται ένα κατάστημα ηλεκτρικών ειδών και θα αποκτούν την συσκευή υψηλής ενεργειακής κλάσης με μειωμένη τιμή. Η ενίσχυση θα καταβάλλεται στην επιχείρηση και με τον τρόπο αυτό τα νοικοκυριά θα διευκολύνονται στη γρήγορη αντικατάσταση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline