Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άννα Φρανκ, θύμα προδοσίας, που πέθανε 15 ετών σε στρατόπεδο των Ναζί: Έρευνα αποκαλύπτει ποιος την πρόδωσε. Κύριο

Μια έρευνα διάρκειας έξι χρόνων σχετικά με την ανεξιχνίαστη υπόθεση του προσώπου που πρόδωσε την Άννα Φρανκ, οδήγησε σε έναν ύποπτο-έκπληξη για τον θάνατο της έφηβης συγγραφέως του διάσημου ημερολογίου.

Μια έρευνα διάρκειας έξι χρόνων σχετικά με την ανεξιχνίαστη υπόθεση του προσώπου που πρόδωσε την Άννα Φρανκ, οδήγησε σε έναν ύποπτο-έκπληξη για τον θάνατο της έφηβης συγγραφέως του διάσημου ημερολογίου. Η Φρανκ ανακαλύφθηκε στις 4 Αυγούστου του 1944 στην κρυψώνα της δίπλα σε κανάλι του Άμστερνταμ όπου κρυβόταν για δύο χρόνια και πέθανε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί Μπέργκεν – Μπέλζεν το 1945 σε ηλικία 15 ετών.
Η ομάδα που περιλάμβανε τον συνταξιούχο πράκτορα του FBI Βίνσεντ Πάνκοκ και περίπου 20 ιστορικούς, εγκληματολόγους και ειδικούς δεδομένων κατονόμασε τον Εβραίο συμβολαιογράφο Άρνολντ βαν ντεν Μπεργκ, ένα πρόσωπο που δεν είναι πολύ γνωστό.

Περισσότερα από 75 χρόνια μετά την επιδρομή των ναζί στο κτίριο του Άμστερνταμ αλλά και από την έκδοση του «Ημερολογίου της Άννα Φρανκ» που παραμένει ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στον κόσμο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως είναι «πολύ πιθανόν» ο βαν Ντεν Μπεργκ να κατέδωσε την οικογένεια Φρανκ προκειμένου να σώσει τη δική του οικογένεια. Αυτές τις πληροφορίες έδωσε τη Δευτέρα στην εφημερίδα NBC ο Πίτερ βαν Τουίσκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η Μιπ Γκις, μια από τους βοηθούς της οικογένειας, κρατούσε το ημερολόγιο της Άννας σε ασφαλές μέρος μέχρι που αυτό δημοσιεύθηκε από τον πατέρα του κοριτσιού Ότο, το 1947. Το ημερολόγιο έχει μεταφραστεί σε 60 γλώσσες.
Η προσπάθεια να προσδιοριστεί η ταυτότητα του προδότη δεν είχε σκοπό να οδηγήσει στην άσκηση δίωξης, αλλά να επιλύσει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην Ολλανδία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Πώς βρέθηκε ο ύποπτος

Με τη χρήση τεχνικών ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων, δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων με καταλόγους από συνεργάτες των ναζί, πληροφοριοδότες, ιστορικά έγγραφα, αστυνομικά αρχεία και προηγούμενες έρευνες προκειμένου να αποκαλυφθούν νέα στοιχεία.
Δεκάδες σενάρια και θέσεις υπόπτων οπτικοποιήθηκαν σε έναν χάρτη προκειμένου να αναγνωριστεί ο προδότης, βάσει της γνώσης της κρυψώνας, του κινήτρου και των ευκαιριών που υπήρχαν.

Τα ευρήματα της νέας έρευνας αναμένεται να δημοσιευθούν στο βιβλίο της Καναδής συγγραφέως Ρόζμαρι Σάλιβαν με τίτλο «Ο προδότης της Άννας Φρανκ», που θα κυκλοφορήσει στις 18 Ιανουαρίου.
Δεκάδες ύποπτοι είχαν κατονομαστεί τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά ποτέ πριν δεν είχαν εφαρμοστεί τόσο εκτεταμένα σύγχρονες ερευνητικές τεχνικές για την αναγνώριση ενός υπόπτου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολυμέσα