Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  16:35:09

Παντού πληθαίνουν τα δυστυχήματα αλλά στον Κηφισό περισσεύουν.. Γιατί είναι συχνά τα τροχαία ατυχήματα στην «αστική εθνική»; Κύριο

Κατά πόσο φταίει η όλη δομή και κατασκευή της, η μεγάλη κίνηση των τελευταίων καιρών, η οδηγική μας συμπεριφορά.

1.Η Λεωφόρο. Κηφισού, εθνική αστική οδός πλέον, ενσωματωμένη στην καθημερινότητα μας,είναι ένας από τους πλέον επιβαρυμένους οδικούς άξονες της Αττικής, καθώς εξυπηρετεί χιλιάδες οχήματα καθημερινά, ενώ συχνό φαινόμενο είναι τα ατυχήματα που δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση

Ανήσυχη και άνιση εθνική λεωφόρος με άνοιγμα και κλεισίματα, με απότομα ανοίγματα και πλάγιες εισβολές αυτοκινήτων από διάφορες κατευθύνσεις , με πολλούς παραβάτες κάθε είδους , με εναλλασσόμενες λωρίδες κι τόσα άλλα προβληματικά.
Με μήκος περίπου 14 χιλιομέτρων, η Λεωφόρος Κηφισού -η οποία έχει κατασκευαστεί επί του ομώνυμου ποταμού- αποτελεί κεντρικό άξονα του Λεκανοπεδίου της Αττικής, συνδέοντας τον βόρεια τομέα της Αθήνας με τον Πειραιά.

Πρόκειται για έναν από τους πλέον επιβαρυμένους οδικούς άξονες της Αττικής, καθώς εξυπηρετεί χιλιάδες οχήματα καθημερινά, διατρέχοντας πλήθος συνοικιών από την περιοχή της Κηφισιάς έως και τον Φαληρικό όρμο, όπου συνδέεται με τη Λεωφόρο Ποσειδώνος. Παράλληλα, συνδέεται με άλλους κύριους οδικούς άξονες της πρωτεύουσας, όπως η Αττική Οδός, η Λεωφόρος Αθηνών και η Ιερά Οδός.

Παρά τα όποια βελτιωτικά έργα στη Λεωφόρο Κηφισού στο παρελθόν -κυρίως την περίοδο προ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004- τα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στον συγκεκριμένο άξονα είναι καθημερινά, με φόντο και την εφαρμογή -τους τελευταίους μήνες- του δακτυλίου, που έχει επιβαρύνει την κίνηση στους δρόμους πέριξ των ορίων του.

Και ενώ η Λεωφόρος Κηφισού παραμένει ο μεγάλος «ασθενής» του κυκλοφοριακού προβλήματος της πρωτεύουσας, συχνό φαινόμενο είναι τα ατυχήματα που δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση για χιλιάδες οδηγούς. Μόλις χθες, κατεγράφησαν πέντε ατυχήματα στον συγκεκριμένο οδικό άξονα.

Σε ό,τι αφορά το 2021, δεν υπάρχει ακόμη συγκεντρωτική εικόνα για τον αριθμό των τροχαίων, τα οποία πάντως μέχρι και το 2020 παρουσίασαν πτώση, στη σκιά των απαγορεύσεων στην κυκλοφορία εξαιτίας του κορωνοϊού και την επακόλουθη μείωση του αριθμού των χιλιομέτρων που διανύονται.

Γιατί έρχεται συχνά στην επιφάνεια η Λ. Κηφισού;

Γιατί, όμως, έρχεται συχνά στην επιφάνεια ο συγκεκριμένος οδικός άξονας; Όπως εξηγεί, μιλώντας στο kathimerini.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ) Παναγιώτης Παπαντωνίου, η Λεωφόρος Κηφισού έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τόσο στην υποδομή της, όσο και στην κυκλοφορία, που τη διαφοροποιούν από άλλους οδικούς άξονες της Αττικής.

Αρχικά, πρόκειται για έναν δρόμο πολύ κοντά στο αστικό κέντρο της Αθήνας, στον οποίο αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες, δεν υπάρχουν φανάρια και καταγράφεται υψηλή ροή οχημάτων. Άρα, ένα πρώτο χαρακτηριστικό είναι η ταχύτητα που μπορεί να αναπτυχθεί.
Ένα δεύτερο στοιχείο αφορά τον τύπο των οχημάτων που κυκλοφορούν. Όπως εξηγεί ο κ. Παπαντωνίου, στον Κηφισό κυκλοφορούν πολλά βαρέα οχήματα σε σύγκριση με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο, κάτι που προσδίδει διαφορετικά χαρακτηριστικά στην κυκλοφορία.

Τρίτον, η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Κηφισού είναι υψηλή, τόσο κατά τις ώρες αιχμής, αλλά και πέραν αυτών, καθώς ο Κηφισός καλύπτει μεγάλες αποστάσεις και μετακινήσεις που σε μεγάλο βαθμό δεν καλύπτονται από Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Συνεπώς, δεδομένης της αυξημένης κυκλοφορίας, όταν γίνει κάποιο ατύχημα, υπάρχει μεγάλη επίπτωση στην κυκλοφορία.

Ακόμη όμως και σε περίπτωση ατυχήματος, είναι μεγαλύτερος ο χρόνος ανταπόκρισης σε ό,τι αφορά την προσέγγιση της οδικής βοήθειας και την απομάκρυνση των ακινητοποιημένων οχημάτων. Όπως εξηγεί ο κ. Παπαντωνίου, αυτό συμβαίνει επειδή η Λεωφόρος Κηφισού δεν είναι σε αστικό κέντρο, με αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερος ο χρόνος προσέγγισης και τελικά να επιβαρύνεται η κατάσταση.

Πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί η κατάσταση;

Προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος απομάκρυνσης των ακινητοποιημένων οχημάτων, σημαντική θεωρείται η βελτίωση του χρόνου ανταπόκρισης της οδικής βοήθειας. Ο κ. Παπαντωνίου έφερε ως παράδειγμα αυτοκινητόδρομους, στους οποίους υπάρχουν βαν που κινούνται συνεχώς και μπορούν να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση ακινητοποίησης κάποιου οχήματος.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων έχει προτείνει να υπάρχει μια διαχείριση της κυκλοφορίας στον Κηφισό παρόμοια με αυτή των αυτοκινητοδρόμων, δηλαδή βαν της περιφέρειας, κινούμενα πάνω-κάτω, να βρίσκονται κοντά σε πιθανά σημεία ατυχημάτων, ώστε να μειωθεί ο χρόνος ανταπόκρισης.

Πώς θα αποσυμφορηθεί η κατάσταση στην Αττική;

Σε ό,τι αφορά τη συμφόρηση που επικρατεί γενικά στην Αττική, ο κ. Παπαντωνίου επισημαίνει ότι δεν υπάρχει μαγική λύση, αλλά μια δεσμίδα μέτρων θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση.

Περιγράφοντας ορισμένα άμεσα μέτρα, στάθηκε στη βελτίωση της σηματοδότησης σε κόμβους όπου καταγράφονται προβλήματα. Παράλληλα, στην αποκλιμάκωση της πίεσης στους κύριους οδικούς άξονες θα συνέδραμε η ενίσχυση των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου, η βελτίωση των υποδομών, όπως οι επεκτάσεις στην Αττική Οδό και οι νέες στάσεις του μετρό, αναμένεται να δώσουν μεγάλη ανάσα συνολικά στο Λεκανοπέδιο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline