Σάββατο 28 Μαϊου 2022  10:17:00

Ενδεκα κορυφαίοι καταψήφισαν με επικεφαλής Τσακαλώτο, Βούτση, Σκουρλέτη, Φίλη, Βίτσα, Δρίτσα. Διχασμός στον ΣΥΡΙΖΑ για τις προτάσεις Τσίπρα ότι σκοπεύουν σ' ένα αρχηγικό κόμμα. Κύριο

Πλειοψήφησαν με 16 ψήφους οι προεδρικοί αλλά δεν φαίνεται εύκολο να περάσει η πρόταση «συνολικής ανανέωσης» και ψηφοφορίας για τους πάντες στον ηγετικό ΣΥΡΙΖΑ, από τη λαϊκή βάση με γενίκευση της σταυροδοσίας και σταυροσυλλογής.

1.Στη δέσμη προτάσεων που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου συμπεριλαμβάνεται και η πρόταση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να εκλέγονται εφεξής από τη βάση του κόμματος και όχι από τα μέλη του Συνεδρίου.

Σημειώνεται ότι η εκλογή θα γίνει -εφόσον περάσει η πρόταση Τσίπρα- από τα μέλη του κόμματος και όχι από τους φίλους.

Ο κ. Τσίπρας, με τον τρόπο αυτόν, υιοθετεί την πρακτική που πρώτος άνοιξε το 2004 ο Γιώργος Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ και ακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και πρόσφατα το ΚΙΝΑΛ, με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος.

Η πρόταση Τσίπρα, όπως αναμενόταν, δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον σκληρό κομματικό πυρήνα και, κυρίως, από την πλευρά της λεγόμενης «Ομπρέλας».

Στη διάρκεια του πολύωρου Πολιτικού Συμβουλίου, τα στελέχη της «Ομπρέλας» αντέδρασαν έντονα, μιλώντας ακόμη και για «αντιδημοκρατική» πρόταση.

Η πιο έντονη και κάθετη αντίδραση ήταν του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ σε ανάλογους τόνους κινήθηκαν ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Βούτσης, με βασικό επιχείρημα ότι δημιουργείται ένα αρχηγο-κεντρικό κόμμα, ότι καταργείται η λογοδοσία και αυτονομούνται πλήρως ο αρχηγός και η ηγετική ομάδα.

«Φτιάχνουμε κόμμα star system» ήταν μία από τις φράσεις που ακούστηκαν, ενώ και τα τρία στελέχη τόνισαν πως πρόκειται για μοντέλο που κινείται έξω από τις παραδόσεις της Αριστεράς και «ρευστοποιεί το κόμμα», όπως αναφέρει και το φιλικό σάιτ στον ΣΥΡΙΖΑ, tvxs.

Η κίνηση των «11»
Στον αντίποδα, η εισήγηση Τσίπρα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τα ΠΑΣΟΚογενή στελέχη και τελικά εγκρίθηκε με 27 ψήφους υπέρ και 11 κατά. Καταψήφισαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Βίτσας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Ράνια Σβίγγου, Εφη Καλαμαρά, Πάνος Λάμπρου και ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Βλαχάκης.

Τον τελικό λόγο επί της πρότασης θα τον έχει πλέον το συνέδριο, το οποίο θα γίνει στις 31 Μαρτίου και το οποίο θα κληθεί να την εγκρίνει. Το συνέδριο θα κληθεί να εγκρίνει και τις υποψηφιότητες για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ (αν υπάρξουν) και την Κεντρική Επιτροπή, ενώ η ψηφοφορία για την εκλογή θα διεξαχθεί αμέσως μετά το συνέδριο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline