Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  11:57:34

Επιδημία «Ο», χωρίς αυταπάτες: Δεν είναι καθόλου απλή νόσος- Θα δοκιμάσει πολύ τους ανεμβολίαστους- Έρχεται χειρότερη μετάλλαξη της, η Ο2- Απλώνεται σαν πυρκαγιά. Κύριο

«Δεν είναι ήπια νόσος» λένε οι ειδικοί και ανησυχούν την Πολιτεία. Η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες σε ανεμβολίαστους με μερικώς εμβολιασμένους πολίτες.

1. Να τελειώνουμε με τις επιπολαιότητες και τις αυταπάτες. Τα πράγματα συνεχίσουν να είναι δύσκολο και η έξοδος από τη δοκιμασία καθόλου εύκολη, με τόσες εκατοντάδες χιλιάδες ανεμβολίαστους και επιπόλαιους. Για την παραλλαγή Όμικρον και τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει σε ανεμβολίαστους και μερικώς εμβολιασμένους πολίτες μίλησαν ο Ηρακλής Τσαγκάρης, καθηγητής Πνευμονολογίας και ο Νίκος Καπραβελος, διευθυντής ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, προειδοποιώντας ότι «είμαστε στην κορυφή του κύματος της πανδημίας». Με πολλές αλυσιδωτές συνέπειες και επικίνδυνες εξελίξεις για τη δημόσια υγεία.

Να αντιμετωπίσουμε τη νέα Επιδημία «Ο», χωρίς αυταπάτες: Δεν είναι καθόλου δεν είναι απλή νόσος- Θα δοκιμάσει πολύ τους ανεμβολίαστους- Έρχεται χειρότερη μετάλλαξη της, η Ο2- Απλώνεται σαν πυρκαγιά, με κρούσματα που πιέζουν πλέον τα νοσοκομεία.

«Για όλους εμάς τους εντατικολόγους αυτό ήταν αναμενόμενο. Η αποτύπωσή του σε νούμερα ήταν αυτή που ήρθε να μας προκαλέσει μια σχετική έκπληξη», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Τσαγκάρης με αφορμή τα τέσσερα περιστατικά νόσησης με την παραλλαγή Όμικρον, σε διασωληνωμένους ασθενείς, στο Αττικόν Nοσοκομείο.
«Οι ηλικίες ήταν από 25 μέχρι 80 χρονών. Αυτό έρχεται να βάλει την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας σε απόλυτη προτεραιότητα, όπως επίσης και την ανάγκη για πλήρη εμβολιαστική κάλυψη όλων μας», τόνισε ο κ. Τσαγκάρης, σχολιάζοντας τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών που παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Η «Όμικρον» επιφέρει εισαγωγές στα νοσοκομεία

Ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής της Β' ΜΕΘ στο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, επισήμανε ότι το μεγάλο μας πρόβλημα είναι οι σκληροί δείκτες, δηλαδή οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις.

«Φαίνεται πως η Δέλτα κάνει πολύ σημαντική δουλειά ακόμη. Εμείς στις ΜΕΘ έχουμε μόνο Δέλτα. Η Όμικρον πιέζει το σύστημα με εισαγωγές στα νοσοκομεία, πολλές από τις οποίες είναι σε βαριά κατάσταση. Δεν είναι εύκολη ούτε ήπια νόσος. Περιμέναμε μια ύφεση της πανδημίας, όμως η εμφάνιση της Όμικρον άλλαξε τα δεδομένα. Η μόλυνση στην κοινωνία είναι μεγάλη. Όλη η ετοιμότητα των νοσοκομείων είναι στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Απρόβλεπτη η εξέλιξη της πανδημίας

Η εμφάνιση της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 σε αρκετές χώρες προβληματίζει τους επιστήμονες. Ο κ. Τσαγκάρης, μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» επισήμανε ότι «η εξέλιξη είναι πραγματικά απρόβλεπτη».
Διευκρίνισε, όμως, ότι στο νοσοκομείο, «δεν έχουμε αποτυπώσει κάποιο περιστατικό για την Όμικρον 2. Ουσιαστικά είμαστε στην κορυφή του κύματος. Έχουμε μεγάλη πίεση στο σύστημα. Τα κρεβάτια που ανοίγουν για περιστατικά Covid-19 αφαιρούνται από τα υπόλοιπα περιστατικά».

Τα ενθαρρυντικά νέα για τη Θεσσαλονίκη

Σε σχόλιό του για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι στην Αθήνα είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη βλέπει αποκλιμάκωση της πανδημίας.

«Δεν πρέπει να αλλάξει το επιχειρησιακό σχέδιο. Ακόμα είναι χειμώνας και η αναζωπύρωση είναι πολύ εύκολη. Η ανοσία δεν μπορεί να επιτευχθεί με αυτά τα δεδομένα. Χρειάζονται, νέα, πολυδύναμα εμβόλια. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε και να μην χαλαρώσει η ετοιμότητα». Ο κ. Καπραβέλος συμπλήρωσε ότι ας ελπίσουμε το επόμενο κύμα της πανδημίας να μη δείξει ανάλογη σφοδρότητα με τα προηγούμενα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline