Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  14:16:39

Στην ελίτ των ειδικών δυνάμεων παγκοσμίως οι Έλληνες αλεξιπτωτιστές

Στελέχη του Αρχηγείου Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ ταξίδεψαν στην Ελλάδα, με το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών του Ελληνικού Στρατού να λαμβάνει την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία.

Τις τελευταίες ημέρες του 2021, μια ελληνική μονάδα ειδικών επιχειρήσεων έλαβε την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία από το ΝΑΤΟ, ως προς τη δυνατότητα ανάληψης αποστολών «Χερσαίας Τακτικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων», σύμφωνα με τα συμμαχικά πρότυπα.

Στελέχη του Αρχηγείου Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NSHQ) ταξίδεψαν στην Ελλάδα, με το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) του Ελληνικού Στρατού να λαμβάνει την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία.

Στη διάκριση αυτή του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών αναφέρεται με δημοσίευμά του το Insider, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη βαθμολογία τοποθετεί το

Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών σε μια ιδιαίτερη λίστα, δίπλα σε δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων όπως η Delta Force και οι SEAL των ΗΠΑ.
Το ΕΤΑ, στο οποίο προσκολλήθηκε και μια Ομάδα Χημικών Βιολογικών, Ραδιολογικών, Πυρηνικών (ΧΒΡΠ) Ουσιών του Ειδικού Λόχου ΠΒΧ για τους σκοπούς της αξιολόγησης, είναι πλήρως οργανωμένο, στελεχωμένο και εξοπλισμένο με σύγχρονα υλικά και μέσα κατά τα διεθνή πρότυπα, σύμφωνα το ΓΕΕΘΑ. Αναπτύχθηκε στο σύνολό του, και σχεδίασε και εκτέλεσε ένα ευρύ φάσμα αποστολών σύμφωνα με υποθετικό σενάριο που προσομοίαζε τις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας που αναδύονται στο διεθνές περιβάλλον, καλύπτοντας ένα φάσμα αποστολών που αναλαμβάνονται από αντίστοιχες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.
Με το πέρας της διαδικασίας, η επιτροπή αξιολόγησε το ΕΤΑ ως «Combat Ready» (έτοιμο για μάχη) για ανάληψη αποστολών Ειδικών Επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντας την απόδοσή του ως «exceptional» (εξαιρετική), ενώ εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας ως προς την υλοποίηση της Συμμαχικής Στοχοθεσίας.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέφθηκε το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών λίγες ημέρες μετά την αξιολόγηση, δημοσιεύοντας φωτογραφίες στο Twitter. Στην ανάρτησή του ανέφερε: «Επίσκεψη στο Στρατόπεδο "Υποστράτηγου Ανδρέα Καλλίνσκη". Τα θερμά μου συγχαρητήρια στο «Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών» για την άριστη επίδοσή του στην αξιολόγηση της Μονάδας από το ΝΑΤΟ Special Operations HQ. Υπερήφανοι ακόμη μία φορά για το Combat Ready ΕΤΑ!».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline