Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  02:14:16

Μέτρας ανακούφισης και ικανοποίησης όσα εξαγγέλθηκαν για όλες τις επιχειρήσεις: Μασούτης-Καρανίκας- Καρούνης και άλλοι παράγοντες του εμπορίου και της αγοράς. Κύριο

Μέτρα προοπτικής για πίεση και περισσότερες βελτιώσεις από τις Βρυξέλλες. Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις δεν συνδέουν την εφαρμογή των παρεμβάσεων με τις όποιες αποφάσεις της Ε.Ε.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ενταθεί η πίεση από όλα τα κράτη – μέλη προς τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μία συνολική, «γενναία» και μακροπρόθεσμη λύση στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων της γηραιάς ηπείρου».

1.Μασούτης (ΚΕΕΕ): Το πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας καλύπτει την πλειονότητα των επιχειρήσεων

«Έγινε αποδεκτό το αίτημα της ΚΕΕΕ για πλαφόν στην τιμή του ρεύματος», δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

Δήλωση σχετικά με το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας έκανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Γιάννης Μασούτης.
O πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. τοποθετήθηκε σχετικά με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η καταστροφική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει δημιουργήσει σοβαρές αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία. Η κρίση που έχει δημιουργηθεί, απειλεί και τη χώρα μας, τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, και επιβαρύνει δυσβάσταχτα, τόσο τα νοικοκυριά, όσο και επιχειρήσεις» τόνισε ο κ. Μασούτης.

«Η Ελλάδα υφίσταται τις δυσμενείς συνέπειες μίας γεωπολιτικής και ενεργειακής κρίσης. Η κρίση «ροκανίζει» το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και περιορίζει σημαντικά τους τζίρους των επιχειρήσεων» είπε ο πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. Η κρατική παρέμβαση είναι σημαντική καθώς θα έχει άμεσο αντίκτυπο στους λογαριασμούς, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες προκαλούσαν ... ηλεκτροπληξία στους επιχειρηματίες». «Το νέο πακέτο στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ήταν αναγκαίο, ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα» τόνισε.

Ωστόσο όπως είπε ο κ. Μασούτης «αυτά τα "αναχώματα" είναι σημαντικά αλλά δεν είναι αρκετά». Με δεδομένο τις αυξημένες δυσκολίες των επιχειρήσεων, «απαιτείται και ευρωπαϊκή παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, καθώς η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στην ολότητα της από κάθε κράτος μέλος χωριστά».

Υπενθυμίζεται πως για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120/MWh, το Μάιο, για το σύνολο της κατανάλωσης. Επιπλέον, για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, ενισχύεται με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ/MWh το σύνολο της κατανάλωσης. Έτσι, η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 170 για τον Μάιο. Με το μέτρο αυτό, επιδοτείται το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αφορά σε 1.250.000 εκατ. επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως: εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία και υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο. Συνολικά, το Μάιο το σύνολο της επιδότησης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ.
«Έγινε αποδεκτό το αίτημα της ΚΕΕΕ για πλαφόν στην τιμή του ρεύματος»

Αξίζει να σημειωθεί πως σε συνάντηση την οποία είχε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Γιάννης Μασούτης με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, είχε συζητηθεί το σχετικό ζήτημα. Από πλευράς Κ.Ε.Ε.Ε. είχε τεθεί ως κυρίαρχη προτεραιότητα των επιχειρήσεων, αλλά και των ευάλωτων νοικοκυριών σε όλη τη χώρα, η συνέχιση της κρατικής επιδότησης για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, έτσι ώστε να είναι διαχειρίσιμο το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. είχε πει πως η επιδότηση θα χρειαστεί να αυξομειώνεται, έτσι ώστε σε κάθε περίπτωση το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας να μην υπερβαίνει τα 180 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Ωστόσο, εξετάζεται η δυνατότητα για περαιτέρω μείωση.
«Με παρέμβασή της, πρώτη η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος είχε ζητήσει από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη τη διαμόρφωση της μοναδιαίας τιμής της επιδότησης στις επιχειρήσεις σε 120/MWh. Η Κυβέρνηση υλοποίησε τις προτάσεις της Κ.Ε.Ε.Ε. Δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις» κατέληξε ο κ. Μασούτης.

2.Καρανίκας (ΕΣΕΕ): Η τετραπλή κυβερνητική παρέμβαση απορροφά μεγάλο μέρος των κραδασμών

Είναι σημαντικό ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις δεν συνδέουν την εφαρμογή των παρεμβάσεων με τις όποιες αποφάσεις της Ε.Ε.» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας

«Η τετραπλή κυβερνητική παρέμβαση έρχεται να απορροφήσει μεγάλο μέρος των κραδασμών που προκάλεσαν στην κοινωνία και την επιχειρηματικότητα οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης», ναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας.

«Το γεγονός ότι από τον Ιούλιο και για ένα χρόνο καθιερώνεται «έμμεσο πλαφόν» στη τιμή του ρεύματος αναστέλλοντας στην πράξη τη ρήτρα αναπροσαρμογής αποτελεί καταφατική και ουσιαστική απάντηση στο επίμονο αίτημα του εμπορικού κόσμου και της ΕΣΕΕ.
Δεν ξεχνάμε πως εκτός από το ενεργειακό κόστος, οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνουν συνολικά το κόστος διαβίωσης των πολιτών και θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν τις αντοχές ευάλωτων νοικοκυριών και τη βιωσιμότητα χιλιάδων εμπορικών επιχειρήσεων.

Ωστόσο, πέρα από κάθε αμφιβολία, το συνολικό πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός – με την αναδρομική επιστροφή στους καταναλωτές μεγαλύτερου μέρους των πρόσθετων επιβαρύνσεων, την κάλυψη του 50% της επιβάρυνσης τον Μάιο και τον Ιούνιο για καταναλώσεις ακόμη και πάνω από 300 κιλοβατώρες, καθώς και την φορολόγηση του 90% των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας – μπορεί να επαναφέρει την ηρεμία που έχει ανάγκη η αγορά.
Επίσης, είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις δεν συνδέουν την εφαρμογή των παρεμβάσεων με τις όποιες αποφάσεις της Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ενταθεί η πίεση από όλα τα κράτη – μέλη προς τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μία συνολική, «γενναία» και μακροπρόθεσμη λύση στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων της γηραιάς ηπείρου».

3.Καφούνης (ΕΣΑ): Τα μέτρα θα βοηθήσουν να ανασάνει η πολύπαθη αγορά

«Εισακούστηκε η πρόταση μας για απορρόφηση του 80% της αύξησης των τιμολογίων ενέργειας», ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

Με αφορμή την εξαγγελία των μέτρων για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, δήλωσε:

«Σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία με χαμηλές πωλήσεις και υψηλό κόστος λειτουργίας, ήταν απαραίτητη και αναμενόμενη μια ισχυρή κυβερνητική παρέμβαση με σκοπό την απορρόφηση της αύξησης του ενεργειακού κόστους.
Τα μέτρα δείχνουν ικανά να εξομαλύνουν ένα πρόβλημα που οδηγούσε σε ασφυξία επιχειρήσεις και νοικοκυριά και πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν να ανασάνει η πολύπαθη αγορά.

Τελικά η απορρόφηση του 80% της αύξησης των τιμολογίων ενέργειας για τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως πρώτος είχε ζητήσει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, δεν ήταν ουτοπική διεκδίκηση και χαιρόμαστε που έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline