Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  02:29:02

Ο Τζόρτζ Τσούνης από χθες νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Η Τζέν Ψάκη αφήνει την Παρασκευή τον Λευκό Οίκο για άλλη καριέρα. Την αντικαθιστά η Καρίν Ζαν Πιερ: «Είμαι ό,τι μισεί ο Τραμπ: Γυναίκα, μαύρη και gay». Κύριο

Χθες τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο Τζέφρι Πάιατ μετά έξι χρόνια θητείας ως πρέσβης στην Ελλάδα και νέος υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, έφθανε στην Ουάσιγκτον, ενώ περίπου την ίδια ώρα θα ξεκινούσε η πτήση του ομογενούς αντικαταστάτη του Τζορτζ Τσούνη με προορισμό την Αθήνα.

1.Η συγκυρία δεν θα επιτρέψει στον κ. Τσούνη πολλές επαφές στην Αθήνα πέρα από τις βασικές (πρωθυπουργό και κάποιους υπουργούς), καθώς στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον ώστε να είναι παρών στην επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο. Η εβδομάδα που πέρασε ήταν γεμάτη από αποχαιρετιστήριες συναντήσεις για τον Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος προτού εγκατασταθεί στην Ουάσιγκτον ως υφυπουργός Εξωτερικών για την Ενέργεια (πιθανότατα μέσα στο καλοκαίρι) θα επιστρέψει για λίγο στον τόπο καταγωγής του, την Καλιφόρνια.

Μέσα στους αποχαιρετισμούς του Τζέφρι Πάιατ δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Οχι λόγω κακής σχέσης μεταξύ τους. Κάθε άλλο. Ομως ο πρώην πρωθυπουργός και ο Αμερικανός πρέσβης είχαν συναντηθεί τον Φεβρουάριο σε ένα εφ' όλης της ύλης τετ α τετ, ενόψει της αποχώρησης του διπλωμάτη από την Αθήνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως εκπροσωπήθηκε στο αποχαιρετιστήριο δείπνο στην πρεσβευτική κατοικία από τον Νίκο Παππά, έπειτα από πρόσκληση.

2.Επικεφαλής της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα θα είναι πλέον ο Τζορτζ Τσούνης με την ολομέλεια της Γερουσίας να εγκρίνει ουσιαστικά τον διορισμό του. Ο διάδοχος του Τζέφρι Πάιατ αποτελεί επιλογή του γνωστού φιλέλληνα γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ. «Ο Γιώργος Τσούνης είναι η προσωποποίηση του αμερικάνικου ονείρου και η ιστορία του αποτελεί μια εντυπωσιακή ιστορία επιτυχίας», είχε πει ο Μενέντεζ κατά την βράβευση του Τσούνη από την Ελληνική Ενωση Δικηγόρων των ΗΠΑ.

Παρά το ολίσθημά του, όταν προτάθηκε για την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Νορβηγία, η μακρόχρονη στήριξη που έχει δείξει στον πρόεδρο Μπάιντεν τον βοήθησε να συνεχίσει να πατά γερά στα πόδια του. Μάλιστα, στην προεκλογική μάχη του 2012 είχε διατελέσει πρόεδρος των «Ελληνοαμερικανών για τον Ομπάμα-Μπάιντεν». Διατηρεί καλές σχέσεις και με τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Παρά το γεγονός ότι συγκαταλέγεται κυρίως στους χορηγούς του Δημοκρατικού Κόμματος, ο ομογενής επιχειρηματίας διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας στο Καπιτώλιο με βουλευτές και γερουσιαστές από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Ο Τζορτζ Τσούνης γεννήθηκε το 1967. Ανατράφηκε και ενηλικιώθηκε με τον ήλιο αυτόν να λάμπει μέσα του, ακόμα και στη μακρινή και διόλου ηλιόλουστη Νέα Υόρκη. Του τον εμφύσησαν οι γονείς του Τζέιμς και Ελένη, μετανάστες πρώτης γενιάς. Εγκατέλειψαν τη Ναύπακτο, και συγκεκριμένα τον Πλάτανο, ένα όμορφο ορεινό κεφαλοχώρι που διατηρεί αναλλοίωτο ακόμα και σήμερα τον παραδοσιακό χαρακτήρα του και πήρε το όνομά του από το μεγάλο πλατάνι που υπάρχει στην κεντρική πλατεία.

Παπαδοπαίδι

Ο Τζορτζ πέρασε την παιδική του ηλικία στο Λονγκ Αϊλαντ, μαζί με τις δύο αδελφές του, Αναστασία και Βίκυ. Μεγαλώνοντας οι αδελφές του έγιναν δασκάλες σε δημόσια σχολεία. Οπως και να 'χει, το σπίτι τους μύριζε Ελλάδα, καθώς αυτή ήταν πανταχού παρούσα. Οι γονείς τους διατηρούσαν με νύχια και με δόντια τους δεσμούς με την πατρίδα που άφησαν πίσω, την ελληνική κληρονομιά και τη γλώσσα. Ο Τζορτζ παρακολουθούσε ευλαβικά το ελληνικό σχολείο, συμμετείχε στην ελληνική παρέλαση ως μαθητής στην κοινότητα της Αγίας Παρασκευής. Δεν έχανε ποτέ τη λειτουργία, στην οποία συμμετείχε και ως παπαδοπαίδι. Παιδάκι ακόμα πήγε με τον πατέρα του να γνωρίσουν και να καλωσορίσουν τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο. Εκείνος, αγχωμένος και κρατώντας το χέρι του πατέρα του, τον ρώτησε: «Μπαμπά, πώς πρέπει να τον προσφωνήσω;».

3.Καρίν Ζαν Πιερ: «Είμαι ό,τι μισεί ο Τραμπ: Γυναίκα, μαύρη και gay» - Ποια είναι η νέα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου

Η Καρίν Ζαν Πιερ είναι η πρώτη μαύρη και ομοφυλόφιλη που αναλαμβάνει εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στη θέση της ομογενούς Τζεν Ψάκι
«Είμαι ότι μισεί ο Ντόναλντ Τραμπ: γυναίκα, μαύρη, ομοφυλόφιλη και μαμά», είχε δηλώσει το 2016 η τότε εκπρόσωπος της εθνικής οργάνωσης «MoveOn», Καρίν Ζαν Πιερ.

Στις 13 Μαΐου, η 44χρονη Καρίν θα διαδεχθεί την ελληνικής καταγωγής, Τζεν Ψάκι ως εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κατακτώντας τον τίτλο της πρώτης μαύρης και δηλωμένης ομοφυλόφιλης στο αξίωμα αυτό.

Με την σύντροφό της, ανταποκρίτρια του CNN, Σουζάν Μαλβό, έχουν υιοθετήσει ένα κοριτσάκι, την Σολέιγ Μαλβό Ζαν Πιερ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το γαλλικό δίκτυο France 24».

Χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι την επέλεξε για εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου καθώς έχει όλα τα προσόντα για τη θέση.

«Η Καρίν φέρνει όχι μόνο την εμπειρία, το ταλέντο και την ακεραιότητα που χρειάζονται για αυτήν τη δύσκολη δουλειά, αλλά θα συνεχίσει να ηγείται της επικοινωνίας για το έργο της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν σε δήλωσή του.

Στις 13 Μαΐου, η Καρίν Ζαν Πιερ θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά της όταν αποχωρήσει η ομογενής καταγωγής Τζεν Ψάκι, η οποία εντάσσεται στο δυναμικό του αμερικανικού δικτύου «MSNBC» ως επιτελικό στέλεχος. Είναι μητέρα δύο παιδιών..

Απέκτησε πολιτική εμπειρία στο επιτελείο του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και υπήρξε συνεργάτιδα της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις κατά την προεκλογική περίοδο του 2020.
Μέχρι σήμερα ήταν αναπληρώτρια της Τζεν Ψάκι και χαίρει της εκτίμησης του προέδρου Μπάιντεν και των κορυφαίων συμβούλων του.

Η 44χρονη Ζαν-Πιερ γεννήθηκε στο Φορτ ντε Φρανς της Μαρτινίκα και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την οικογένειά της σε ηλικία πέντε ετών, όπως αναφέρει το περιοδικό «Forbes».

Μεγάλωσε στο Κουίνς Βίλατζ της Νέας Υόρκης και είναι η μεγαλύτερη από τα τρία αδέρφια της . Η μητέρα της εργαζόταν και ο πατέρας της ήταν οδηγός ταξί.

Καθώς οι δύο γονείς της δούλευαν τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, η Ζαν Πιερ ήταν συχνά υπεύθυνη για την φροντίδα των μικρότερων αδερφών της.
Είναι απόφοιτη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης κι έλαβε το μεταπτυχιακό της από το τμήμα Διεθνών και Δημόσιων Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια.

Εργάστηκε για την προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν το 2020 και είχε προηγουμένως απασχοληθεί στον Λευκό Οίκο κατά τη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα. Έχει διατελέσει επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της οργάνωσης «MoveOn.org».

Στόχος της Καρίν Ζαν Πιερ, όπως λέει, είναι «να αλλάξει τα πράγματα, να κάνει τη διαφορά στον κόσμο».

Αρχικά, ήθελε να γίνει γιατρός.

«Πολλοί γονείς και οικογένειες μεταναστών πιστεύουν ότι αυτό είναι που σε κάνει επιτυχημένο, αυτό σκέφτηκα κι εγώ. Τότε όμως κατάλαβα ότι η ιατρική δεν ήταν για μένα. Και όταν ήμουν στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, βρέθηκα ανάμεσα σε υπέροχους ανθρώπους, εξαιρετικούς μέντορες, που μου έλεγαν «αν θέλεις να κάνεις τη διαφορά, γιατί δεν κάνεις πολιτική; Συνειδητοποίησα ότι αυτό ήθελα να κάνω. Γι' αυτό τώρα λέω πάντα στους ανθρώπους: "Ακολούθησε το πάθος σου, μην ακούς αυτούς που προσπαθούν να αποφασίσουν για σένα! Κάνε αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο».

4.Η 43χρονη Τζένιφερ Ψάκι είναι μία από τις επτά γυναίκες που κατείχαν τις ανώτερες θέσεις στην ομάδα επικοινωνίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ
Μια ελληνοαμερικανίδα, η οποία έχει θητεύσει ξανά στο ίδιο πόστο, επέλεξε ο Τζο Μπάιντεν ως εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου.
H γεννημένη την 1η Δεκεμβρίου του 1978 στο Κονέκτικατ Ψάκι έλκει την καταγωγή της από τη Μεσσηνία, από την πλευρά του πατέρα της, Δημήτρη Ψάκη ο οποίος μέχρι την συνταξιοδότησή του ήταν μεσίτης ακινήτων.

Η Τζένιφερ Ψάκι κατείχε τη θέση της Διευθύντριας Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου από το 2015 έως το 2017. Προηγουμένως, ήταν εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ κατείχε διάφορες σημαντικές θέσεις επικοινωνίας στον Λευκό Οίκο υπό τον Ομπάμα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline