Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  10:42:26

Πανελλήνιες 2022: Τι να προσέξουν οι υποψήφιοι - Αγωνία για τον αριθμό εισακτέων καθώς οι περιζήτητες θέσεις μειώνονται

Στην τελική ευθεία των πανελλαδικών εξετάσεων μπήκαν οι πάνω από 100.000 υποψήφιοι, για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια της χώρας. Μοναδική εκκρεμότητα αλλά εξαιρετικά σημαντική για τους μαθητές, που θα διεκδικήσουν μια θέση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αποτελεί η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων, κάτι, που αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα από το υπουργείο Παιδείας.

Και αυτή η χρονιά είναι πραγματικά εξαιρετικά δύσκολη για τους υποψήφιους οι οποίοι βιώσαν πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω της πανδημίας τόσο στα σχολεία όσο και μέσα στα σπίτια τους, με ασθένειες, αλλά και θανάτους αγαπημένων προσώπων (ακόμη και γονέων), σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ζητήματα δύσκολα στη διαχείριση από τα παιδιά.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, θα πάνε στις πανελλαδικές του 2022 έχοντας ν΄ αντιμετωπίσουν ένα τεράστιο ανταγωνισμό, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, καθώς και την αυξημένη ύλη των εξετάσεων, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έκρινε ότι δεν πρέπει να μειωθεί. Βέβαια, οι συγκεκριμένες εξετάσεις πάντα είναι μεγάλη πηγή άγχους για τα παιδιά αφού κατά κάποιο τρόπο από αυτές κρίνεται το μέλλον τους και η επαγγελματική τους σταδιοδρομία σε ένα κόσμο ο οποίος αλλάζει με τρομερές ταχύτητες.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ για το 2022

Τώρα απομένει η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων η οποία θα επιφέρει και αλλαγές στο μηχανογραφικό δελτίο με καταργήσεις και πιθανές συγχωνεύσεις τμημάτων αλλά και μειώσεις θέσεων σε κεντρικά πανεπιστήμια κάτι που έγινε και πέρυσι, πληροφορίες που είναι σημαντικές για τους μαθητές ώστε να κάνουν τις επιλογές τους μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων. Άλλωστε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως έχει προαναγγείλει μείωση εισακτέων στα κεντρικά Πανεπιστήμια και αύξηση στα περιφερειακά, πολιτική η οποία έχει επιλεγεί πολλές φορές και κατά το παρελθόν. Για παράδειγμα, πέρσι μειώθηκαν οι θέσεις στο ΕΚΠΑ στο Αριστοτέλειο, στο Γεωπονικό, στο Οικονομικό, στο Δυτικής Αττικής, στο Θεσσαλίας και στα πανεπιστήμια Πάτρας και Μακεδονίας. Αντίθετα αυξήθηκαν οι θέσεις στα πανεπιστήμια, Δημοκρίτειο, Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας.

Η προσπάθεια να ανακοινωθούν φέτος νωρίτερα τα αποτελέσματα

Φέτος θα γίνει μια προσπάθεια ώστε τα αποτελέσματα των πανελλαδικών ν΄ ανακοινωθούν νωρίτερα δηλαδή στις αρχές Αυγούστου και όχι στο τέλος όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας έχουν πάρει σχετικές οδηγίες ώστε όλες οι ενέργειες να γίνουν με ταχύτερους ρυθμούς αλλά ακόμη δεν υπάρχουν επίσης ανακοινώσεις σχετικά με το θέμα αυτό.

Τι πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι το διάστημα έως την έναρξη των εξετάσεων
Η περίοδος που ακολουθεί έως τις 3 Ιουνίου είναι «περίοδος των επαναλήψεων». Συνεπώς, καθημερινά πρέπει να υπάρχει ένα τέτοιο πρόγραμμα για ένα ή δύο μαθήματα. Όπως υπογραμμίζουν οι εκπαιδευτικοί, καλό θα ήταν οι υποψήφιοι να αφιερώνουν ένα συνεχόμενο τρίωρο για τον σκοπό αυτό αλλά όχι για όλα τα μαθήματα ταυτόχρονα. Μάλιστα οι καθηγητές επισημαίνουν ότι είναι εξαιρετικά βοηθητικό να ακολουθούν οι υποψήφιοι το ωράριο των εξετάσεων, που έρχονται ώστε να συνηθίσουν στους σχετικούς ρυθμούς.

Δηλαδή να τρώνε καλά και σωστά. Να κοιμούνται νωρίς και ξυπνούν πολύ πρωί, όπως όταν θα δίνουν εξετάσεις ώστε ο οργανισμός τους να συνηθίσει αυτό το ωράριο. Όλοι τονίζουν ότι η σωστή διατροφή, η άσκηση και η καθημερινή ξεκούραση είναι σημαντικό ν΄ ακολουθούνται πιστά. Το εξαντλητικό διάβασμα τώρα δεν βοηθάει αντίθετα καλό θα ήταν να υπάρχει και κάποια ώρα την ημέρα αφιερωμένη σε κάποια ευχάριστη βόλτα με φίλους, χωρίς φυσικά ξενύχτια ή άλλες καταχρήσεις, που μπορεί να κουράζουν το σώμα και το μυαλό. Συζητήσεις με άλλους συμμαθητές για θέματα sos είναι τελείως λάθος και χωρίς νόημα καθώς μόνο άγχος προκαλούν και δεν έχουν ισχύουν ποτέ. Οι ψυχολόγοι μάλιστα συνιστούν στα παιδιά να κάνουν αισιόδοξες σκέψεις καθώς οι εξετάσεις αυτές είναι φυσικά ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής τους όχι όμως και το σημαντικότερο. Όλοι θέλουν να πετύχουν το καλύτερο αλλά στη ζωή υπάρχουν και οι αποτυχίες.

Οι μαθητές πρέπει να ξέρουν ότι πάντα υπάρχουν επιλογές για ένα νέο άνθρωπο ο οποίος έχει όνειρα και φιλοδοξίες και φυσικά η επιτυχία στη ζωή δεν περνά μόνο «μέσα» από τις εξετάσεις αυτές. Οι ίδιες παροτρύνσεις ισχύουν και για τους γονείς αυτή την περίοδο οι οποίοι οφείλουν να παραμείνουν δίπλα στα παιδιά τους με ψυχραιμία και χωρίς να πιέζουν και να αγχώνουν άθελά τους υποψήφιους και να τους «χρεώνουν» με δικές τους επιθυμίες και προσδοκίες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline