Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg: Εξαιρούνται οι (παντοδύναμοι...) Έλληνες εφοπλιστές από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Κύριο

Αντίδραση προστασίας των Ελλήνων εφοπλιστών στην Ε.Ε. Ανάμεσα τους Οικονόμου, Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος, Μαρινάκης, Τσάκος, Προκοπίου, Φράγκου, Κολάκης, Μαρτίνοι. Κ.

--Η εξαίρεση για τους Έλληνες εφοπλιστές θα αφορά την μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες. Δεσμευμένοι με πολύχρονα συμβόλαια και με μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις, μέσα στον διεθνή ανταγωνισμό οι Έλληνες εφοπλιστές.

12. «Περικοπές» στο έκτο πακέτο κυρώσεων στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου πρόκειται να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από ημέρες διαμάχης γύρω από την απόφαση, ωστόσο στοχεύει να διατηρήσει μια βασική διάταξη για τη ναυτιλία, που θα εμποδίσει την ικανότητα της Μόσχας να εξάγει αργό πετρέλαιο.

Η ΕΕ σκοπεύει να καταργήσει την προτεινόμενη απαγόρευση των πλοίων ιδιοκτησίας της ΕΕ, που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες, σύμφωνα με έγγραφα και πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η Ελλάδα, της οποίας η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ναυτιλία, ήταν μεταξύ των κρατών μελών που ώθησαν στο να αφαιρεθεί η διάταξη για τις εξαγωγές σε τρίτες χώρες - από το έκτο πακέτο κυρώσεων απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - επικαλούμενη την έλλειψη συμφωνίας μεταξύ των G7. Έτσι, οι Έλληνες εφοπλιστές εξαιρούνται από το εμπάργκο.

Η απαγόρευση στα ευρωπαϊκά πλοία να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε οποιονδήποτε προορισμό στον κόσμο θα είχε πιέσει περαιτέρω τις εξαγωγές της Μόσχας - μια ζωτική πηγή σκληρού νομίσματος, σχολιάζει το πρακτορείο.
Ακόμα κι έτσι, οι τρέχουσες προτάσεις θα κάνουν τη ζωή πολύ πιο δύσκολη για τη Μόσχα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υιοθετηθούν. Η απαγόρευση παροχής ασφάλισης - και άλλων υπηρεσιών - στους μεταφορείς θα αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο για τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου.
Welt: 8 Έλληνες εφοπλιστές μετέφεραν το μισό ρωσικό πετρέλαιο τον Απρίλιο

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, αφορά τις κυρώσεις, το ρωσικό πετρέλαιο συνεχίζει και φτάνει στα ευρωπαϊκά λιμάνια και μάλιστα με τάνκερ που έχουν ελληνική σημαία, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Die Welt (παρ' ότι το γερμανικό δημοσίευμα κάνει λόγο για κυρώσεις, είναι γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμα καταλήξει στις κυρώσεις που αφορούν στο ρωσικό πετρέλαιο).
«Οι πετρελαϊκές συμφωνίες των ρωσικών ενεργειακών πολυεθνικών Rosneft και Lukoil συνεχίζουν να διεκπεραιώνονται εντελώς ανεμπόδιστα μέσω των ευρωπαϊκών λιμανιών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Από τις 24 Φεβρουαρίου, περίπου 4,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου – αξίας περίπου 509 εκατομμυρίων δολαρίων εξάγονται καθημερινά από τη Ρωσία – ανέφερε μεταξύ άλλων το λονδρέζικο περιοδικό Lloyd's.

Επικαλούμενο κι άλλα δυτικά ΜΜΕ, η Die Welt αναφέρει ότι οι Έλληνες εφοπλιστές, σε αντίθεση με άλλους ευρωπαίους και Αμερικάνους εφοπλιστές, βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις, καθώς οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στη Ρωσία συνεχίζονται κανονικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis οι Έλληνες εφοπλιστές μετέφεραν προσωπικά στον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη τις ενστάσεις τους ενόψει των επικείμενων κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Δεν μπορούμε να μεταφέρουμε πετρέλαιο από το Ιράν και τη Βενεζούελα λόγω εμπάργκο. Τώρα δεν θα μεταφέρουν και ρώσικο πετρέλαιο, τι θα κάνουμε;», τόνισε χαρακτηριστικά εκπρόσωπός τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

2.ΠΕΜΠΤΗ 5.5.2022---ΝΟΝPAPERNEWS.GR...Αντίδραση προστασίας των Ελλήνων εφοπλιστών στην Ε.Ε. για ναυτικό embargo της Ρωσίας. Ανάμεσα τους Οικονόμου, Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος, Μαρινάκης, Τσάκος, Προκοπίου, Φράγκου, Κολάκης, Μαρτίνοι.

Δεσμευμένοι με πολύχρονα συμβόλαια και με μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις, μέσα στον διεθνή ανταγωνισμό οι Έλληνες εφοπλιστές.
1. Η πρόταση της Επιτροπής, η οποία χρειάζεται την ομόφωνη υποστήριξη και των 27 χωρών για να τεθεί σε ισχύ, περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάργηση των προμηθειών ρωσικού αργού πετρελαίου σε έξι μήνες και προϊόντων διύλισης έως το τέλος του 2022.
Αντιρρήσεις στο νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχουν μόνο οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που είναι εξαρτημένες από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά και οι ναυτιλιακές δυνάμεις, με προεξάρχουσα την Ελλάδα.
Προσχέδιο των ευρωπαϊκών προτάσεων που επικαλούνται οι Financial Times απαγορεύει στα ευρωπαϊκά πλοία να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, κάτι στο οποίο αντιτάχθηκε η Ελλάδα, της οποίας ο στόλος αντιπροσωπεύει το ήμισυ της χωρητικότητας υπό σημαία ΕΕ, ανέφεραν διπλωμάτες.

Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, αντέδρασαν στην πρόταση για απαγόρευση παροχής εταιρικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της λογιστικής, στους Ρώσους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την απαγόρευση μεταφοράς πετρελαίου προς τρίτες χώρες, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα βοηθήσει απλώς τους ανταγωνιστές της Ευρώπης.

Πολυμέσα