Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  13:24:38

Λένε όχι, κατά χιλιάδες, σε δουλειές στον Τουρισμό. Μιλάνε για «γαλέρες και κάτεργα» σε κουζίνα, service και καθαριότητα στα ξενοδοχεία, στις πλαζ και τα εστιατόρια. Κύριο

Σφοδρά παράπονα για έλλειψη ελέγχων και στοιχειώδους προστασίας των εργαζομένων τα καλοκαίρια. Μειωμένοι μισθοί, χωρίς κανονική ασφάλιση, απλήρωτες υπερωρίες, κυριακάτικα και διανυχτερεύσεις, άθλια στέγαση και διατροφή.

Φουντώνει το κύμα αποχωρήσεων νέων από τις θέσεις εργασίας τους

Το πρόβλημα των συνθηκών εργασίας έχει γίνει πλέον σοβαρό και η φήμη πολλών εργοδοτών στους τομείς αυτούς του τουρισμού κακή, απωθητική.

Λένε όχι, κατά χιλιάδες, σε δουλειές στον Τουρισμό.Μιλάνε για «γαλέρες και κάτεργα» σε κουζίνα, service και καθαριότητα στα ξενοδοχεία, στις πλαζ και τα εστιατόρια.

Σχέδιο ανάσχεσης του φαινομένου της μεγάλης παραίτησης α λα ελληνικά, που παρουσιάζεται κατά κύριο λόγο στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού, με περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας να παραμένουν κενές, παρότι η τουριστική σεζόν ξεκινάει φέτος, μέσα στο κλίμα αυτό, το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού.
Το φαινόμενο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και οι αρνήσεις εργασίας πολλές.

Σφοδρά τα παράπονα για έλλειψη ελέγχων και στοιχειώδους προστασίας των εργαζομένων τα καλοκαίρια. Μειωμένοι μισθοί, χωρίς κανονική ασφάλιση, απλήρωτες υπερωρίες, κυριακάτικα και διανυχτερεύσεις, άθλια στέγαση και διατροφή.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», εντός της εβδομάδας ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται να ξεκινήσει κύκλο επαφών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, από τους οποίους θα ζητήσει μάλιστα να καταθέσουν σε ένα κοινό τραπέζι διαλόγου τις προτάσεις τους, προκειμένου στη συνέχεια να εκπονηθούν συγκεκριμένα προγράμματα με στόχο την κάλυψη των κενών θέσεων. Στις συναντήσεις θα συμμετάσχουν, εκτός από την πολιτική ηγεσία των δύο υπουργείων, ο διοικητής της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), εκπρόσωποι των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων. Οι μεγαλύτερες ελλείψεις εντοπίζονται κυρίως στην κουζίνα, στο service αλλά και στον ξενοδοχειακό τομέα, ενώ οι περιοχές που απασχολούν τους περισσότερους εργαζομένους και εκ των πραγμάτων εντοπίζεται η έλλειψη προσωπικού είναι η Χαλκιδική, η Κρήτη, η Ρόδος, η Σαντορίνη και η Μύκονος.

Το πρόβλημα, που λόγω της έντονης εποχικότητας της απασχόλησης στους συγκεκριμένους κλάδους υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια, εμφανίστηκε εντονότερο πέρυσι το καλοκαίρι, όταν και λειτούργησε σχεδόν το 60% των επιχειρήσεων, και μάλιστα έπειτα από μια μακρά περίοδο που οι τουριστικές επιχειρήσεις είχαν βάλει λουκέτο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Φέτος το πρόβλημα εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένο, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που το συνδυάζουν με το φαινόμενο της «μεγάλης παραίτησης». Είναι ενδεικτικό ότι ο αριθμός των απασχολουμένων στον κλάδο του τουρισμού, στην κορύφωση της τουριστικής κίνησης, τον Αύγουστο του 2021, ήταν 175.741 άτομα, όταν δύο χρόνια πριν, το 2019, έτος-ρεκόρ για τον τουρισμό, ήταν 186.575, δηλαδή υπήρχε μείωση κατά 5,8%.

Όπως εξηγεί, μιλώντας στην «Κ», ο γενικός διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας, Ασφάλειας και Ένταξης στην Εργασία του υπουργείου Εργασίας, διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, το γεγονός ότι παρά τη μεγάλη ζήτηση στον τουριστικό τομέα (ξενοδοχεία, εστίαση) υπολογίζεται πως 50.000 θέσεις εργασίας θα μείνουν κενές, επηρεάζει την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου αλλά και της οικονομίας γενικότερα.

Οι αιτίες

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του φαινομένου επικεντρώνονται σύμφωνα με τον κ. Αγραπιδά κυρίως στα παρακάτω σημεία:
• Αφορά κυρίως ειδικότητες χαμηλής εξειδίκευσης.
• Οι εργαζόμενοι αμείβονται με τα κατώτατα επίπεδα αμοιβών.
• Τα ωράρια εργασίας είναι εξοντωτικά, κυρίως στην κορύφωση της τουριστικής κίνησης, προκειμένου να παρασχεθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ζητούμενες υπηρεσίες.
Πολλοί προτιμούν να εισπράττουν το επίδομα ανεργίας και να αμείβονται με «μαύρα», δουλεύοντας λίγες μέρες τον μήνα.
• Η εργασία υποδηλώνεται, υποαμείβεται ή σε πολλές περιπτώσεις είναι μαύρη – ανασφάλιστη εργασία.
• Λόγω της εποχικότητας και της παροχής εργασίας σε άλλον τόπο από αυτόν της διαμονής απαιτείται σε πολλές περιπτώσεις η εκμίσθωση νέου χώρου διαμονής, μειώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα του εργαζομένου.
• Η περίοδος του lockdown και τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των εργαζομένων δημιούργησαν νέες προκλήσεις στην αγορά εργασίας και νέες ευκαιρίες απασχόλησης, και αποτέλεσαν επίσης ευκαιρία να τεθούν νέα ποιοτικά κριτήρια ως προς την επιλογή και την αποδοχή της εργασίας.
• Ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα είναι η μη τήρηση σε πολλές περιπτώσεις των κανόνων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, σε εργασίες που διεξάγονται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, κανόνες υγιεινής).

Τις δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης κατά την εργασία αλλά και την προτίμηση κάποιων εργαζομένων να εισπράττουν το επίδομα ανεργίας παρά να αμείβονται με ορισμένα ημερομίσθια ανά μήνα επισημαίνει μιλώντας στην «Κ» ο δικηγόρος-εργατολόγος που ειδικεύεται στα εργασιακά θέματα Γιάννης Καρούζος.
Συγκεκριμένα, και ειδικά για τον κλάδο του τουρισμού, η μεγάλη παραίτηση από την εργασία οφείλεται σύμφωνα με τον κ. Καρούζο σε έναν ή σε όλους από τους παρακάτω λόγους: Σε δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης κατά την εργασία, στη μη κάλυψη των εξόδων διαβίωσης από τον εργοδότη, στους χαμηλά καταβαλλόμενους μισθούς σε σχέση με το επίδομα ανεργίας, αλλά και στις γραφειοκρατικές διαδικασίες υποστήριξης αυτών των εργαζομένων στη διάρκεια της μη τουριστικής περιόδου.

Ετσι, εκτιμά ο γνωστός εργατολόγος, πολλοί εργαζόμενοι προτιμούν να εισπράττουν το επίδομα ανεργίας, που σήμερα ξεπερνάει τα 400 ευρώ, και να αμείβονται με ορισμένα ημερομίσθια –ανά μήνα– ανασφάλιστης εργασίας, αγγίζοντας ένα σύνολο μισθού που πλησιάζει τον κατώτατο.
Στην ερώτηση πώς μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να προσελκύσουν ξανά τους εργαζομένους, ο διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας Κωνσταντίνος Αγραπιδάς απαντάει πως η ποιότητα στην εργασία, οι καλές αμοιβές μετά την αύξηση κατά 7,5% του κατώτατου μισθού που αποφάσισε η κυβέρνηση, η δυνατότητα σύναψης συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση εργαζομένων.

Η ποιότητα ζωής

Σε έναν κόσμο που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς, υπογραμμίζει, η προσέλκυση των κατάλληλων και ιδιαίτερα των νέων εργαζομένων αλλά και η διατήρησή τους στη θέση εργασίας συνιστά μείζονα πρόκληση για όλους, καθώς η νέα γενιά έχει διαφορετικά πρότυπα, κριτήρια και αξίες στην αξιολόγηση των προϊόντων, των υπηρεσιών, των θέσεων εργασίας που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιωσιμότητα, την ποιότητα ζωής, τη συνεχή αναβάθμιση και εκπαίδευση, αλλά και την κοινωνική διάσταση της επιχειρηματικότητας.

Οι ανάγκες των νέων εργαζομένων είναι πλέον μπροστά στα μάτια όλων και δεν μπορούν να αγνοηθούν, σημειώνει ο κ. Καρούζος, ξεκαθαρίζοντας ότι προκειμένου να διατηρήσουν αυτούς τους πόρους και να επενδύσουν αποτελεσματικά στο ανθρώπινο κεφάλαιο, οι επιχειρήσεις οφείλουν πρωτίστως να μετασχηματιστούν οι ίδιες και στη συνέχεια να προσλάβουν, να εκπαιδεύσουν αλλά και να ανταποκριθούν στις ανάγκες των εργαζομένων τους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline