Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:34:18

Δένδιας με ειλικρίνεια: Υπάρχει, όντως, πρόβλημα η αναβάθμιση των τουρκικών F16 στις ΗΠΑ. Θα θέσουμε το όλο θέμα, τη άλλη εβδομάδα στην επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού. Κύριο

Η Αντιπολίτευση έχει ανάγει το όλο θέμα σε λυδία λίθο, από την οποία θα κριθεί κατά πόσο θα είναι επιτυχές και εθνικά ωφέλιμο το ταξίδι του Κυρ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον.

1. Χειρίστηκε το όλο θέμα και αντέκρουσε με ρεαλισμό και ευθύτητα. Τη θέση της Ελλάδος ότι η έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης για αναβάθμιση των τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών F-16 συνιστά πρόβλημα για τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά της, επανέλαβε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας κατά τη συζήτηση της κύρωσης της Αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος – ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «αυτή την καθαρή άποψη θα διατυπώσουμε και στην Ουάσιγκτον στην επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Για τα αεροσκάφη F-16 θα πω τι ξέρω γιατί δεν είμαι εκπρόσωπος των ΗΠΑ. Οι πληροφορίες που έχουμε και η ενημέρωση, είναι ότι δεν αφορά νέα αεροσκάφη αλλά ραντάρ και πυραύλους. Αν με ρωτάτε ως Έλληνα υπουργό Εξωτερικών αυτό δεν συνιστά τελεσθείσα πράξη. Όμως, όσον αφορά την Ελληνική Δημοκρατία, η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου συνιστά πρόβλημα γιατί η Τουρκία παραβιάζει διαρκώς τα κυριαρχικά δικαιώματα μας. Άρα η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής. Όχι, όχι.

Όπως το ίδιο σαφής είναι και για το θέμα των γερμανικών υποβρυχίων. Όχι, όχι. Αυτή την καθαρή άποψη θα διατυπώσουμε και στην Ουάσιγκτον στην επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Και στηριζόμαστε, είμαι σίγουρος γι' αυτό, ότι θα το κάνουμε με την στήριξη όλης της ελληνικής Βουλής πάνω σε αυτή τη θέση», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στην αντιπολίτευση που κάλεσε την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει πλήρως τη θέση της χώρας μας απέναντι στο κρίσιμο αυτό θέμα σε σχέση με τη στάση των ΗΠΑ ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού.

«Είναι απολύτως απαράδεκτες οι υπερπτήσεις και οι τουρκικές παραβιάσεις και έχουν μια ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Αποτελούν αμφισβήτηση της εθνικής εναέριας κυκλοφορίας και προσπάθεια επιβολής των θέσεων τους με το απαράδεκτο τουρκικό επιχείρημα, περί δήθεν αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών. Την επιθετικότητα της Τουρκίας που εκδηλώθηκε με τις υπερπτήσεις και τον απαράδεκτο όψιμο τουρκικό ισχυρισμό για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, το Στέητ Ντιπάρτμεντ την καταδίκασε. Και σαφέστατα, και η επιστολή Μπλίνκεν και τα αμερικανικά νομοθετήματα και οι ανακοινώσεις του Στέητ Ντιπάρτμεντ, πήραν θέση για το θέμα της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά» υπογράμμισε.

«Ισχυροποιεί την ελληνική θέση και τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Ο υπουργός Εξωτερικών υπεραμύνθηκε της αναβάθμισης της Ελληνοαμερικανικής Συνεργασίας, τονίζοντας ότι διασφαλίζει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε αυτή τη δύσκολη και επικίνδυνη χρονική συγκυρία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και κάλεσε όλα τα κόμματα να την στηρίξουν.

«Δεν νομίζω ότι θα διευκολυνθεί η δουλειά μας στην Ουάσιγκτον αν η Βουλή απέρριπτε την Συμφωνία. Δεν θα γινόμασταν ισχυρότεροι αν δεν την ψηφίσετε αλλά πιο ανίσχυροι. Είναι μια Συμφωνία που ισχυροποιεί την ελληνική θέση και τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η Ελλάδα ποτέ δεν επιδίωξε να στηρίξει την πολιτική του «ουδέτερου». Δεν είναι αυτή η πολιτική μας, η πολιτική που άσκησαν οι μεγάλοι εθνικοί μας ηγέτες οι οποίοι δημιούργησαν την Ελλάδα του σήμερα», τόνισε ο κ. Δένδιας και συνέχισε: «Θα ευχόμουν να μην ερχόταν η Συμφωνία σε μία χρονική στιγμή με άκρως επικίνδυνες καταστάσεις και συνθήκες, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον κόσμο.

Τα σχέδια ψηφίσματος που καταθέτει η Τουρκία υπέρ ισλαμικών κρατών είναι απειλή. Η αδόκιμη προσπάθεια της Τουρκίας να ηγηθεί είναι απειλή για την Ελλάδα. Η ανατροπή κάθε σεβασμού των εδαφικών δικαιωμάτων είναι υπαρξιακή απειλή για την Ελλάδα και ο κατάλογος είναι πολύ μακρύτερος, όπως τα ζητήματα του θερμοκηπίου και της περιβαλλοντικής ασφάλειας. Επιβάλλεται να υποστηρίξουμε αυτές τις θέσεις στη σημερινή γεωπολιτική πραγματικότητα», επισήμανε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline