Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:22:05

Τα υπερκέρδη από τα φουσκωμένα τιμολόγια, μόνο Οκτωβρίου-Μαρτίου, τα βρήκε 925 εκατ. ευρώ η ΡΑΕ (αντί 1,5 δις του ΣΥΡΙΖΑ). Τα μείωσε σε 592 αλλά σε λιγότερα θα επιβληθεί ο φόρος του 90%. Πόσα ακριβώς άγνωστο. Κύριο

Θα πάνε στα δημόσια έσοδα γενικώς, αντί να επιστραφούν στους λεηλατημένους καταναλωτές και μάλιστα μικρομεσαίους καταστηματάρχες και οικογενειάρχες.

1.Την καταρχήν εκτίμηση πως δεν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης των τιμών στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, δηλαδή συμφωνημένα καρτέλ διατύπωσε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Θανάσης Δαγούμας, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής για θέματα αρμοδιότητας της ΡΑΕ.

ΟΙ πάντες επιβάλλουν ελεύθερα « ρήτρα προσαρμογής», δηλαδή φορολόγησης και σε ποσά εξωφρενικά και αδικαιολόγητα πλήρως. Γι αυτό αναγκάσθηκαν μετά την κοινωνική κατακραυγή να κάνουν...μειώσεις και εκπτώσεις., Γι αυτό και θα φορολογηθούν με το ποσοστό του 90%.

Ο κ. Δαγούμας τόνισε πως από την έρευνα που πραγματοποίησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκύπτει ότι δραστηριότητα της παραγωγής ηλεκτρις μού στην Ελλάδα παρουσιάζει κέρδη, ενώ η λιανική ζημιές.

Σύμφωνα με τον ίδιο στο διάστημα των έξι μηνών από τον Οκτώβριο του 2021 έως το Μάρτιο του 2022 τα κέρδη των εταιρειών παραγωγής ανήλθαν σε 927 εκατ. ευρώ. Παράλληλα η ΡΑΕ πήρε στοιχεία για εκπτώσεις ύψους 335 εκατ. ευρώ αλλά και για έμμεσες εκπτώσεις υπό την έννοια των σταθερών συμβολαίων.

Όπως είπε, η ΡΑΕ καταγράφει ανά δραστηριότητα την συνολική κερδοφορία, η οποία μπορεί με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να απομειωθεί ανάλογα με τις εκπτώσεις που έχουν γίνει.
Για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ο πρόεδρος της ΡΑΕ ανέφερε ότι αποτελεί μέρος μιας κυμαινόμενης χρέωσης ενώ η ενεργοποίησή της αποτελεί καθαρά εμπορική απόφαση της κάθε εταιρείας. Σημείωσε δε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 4 σημεία στον κώδικα προμήθειας που προβλέπεται η ρήτρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΡΑΕ οι τιμές του ηλεκτρισμού στη χώρα μας, βρίσκονταν στο πρώτο εξάμηνο του 2022 στο μέσο όρο της ΕΕ, ωστόσο η θέση της χώρας αυξομειωνόταν ανάλογα με το ύψος των επιδοτήσεων. Το Δεκέμβριο η Ελλάδα εμφανιζόταν στις πιο ακριβές, ενώ τον Απρίλιο λόγω της αυξημένης επιδότησης, η χώρα μας συγκαταλεγόταν στις πιο φθηνές.
Αναλυτικά, όπως ανέφερε ο κ. Δαγούμας, οι τιμές της ενέργειας στην Ελλάδα βρίσκονται κοντά στο μέσο όρο τιμών των χωρών του Νότου, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν υψηλότερα κόστη σε σύγκριση με τις χώρες του Βορρά.

Παράλληλα, ανέφερε πως σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν μέσω της παρακολούθησης της εσωτερικής, χονδρεμπορικής αγοράς, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν διαπιστώνει ενδείξεις χειραγώγησης τιμών. Όμως, όπως χαρακτηριστικά προσέθεσε, «η λειτουργία της αγοράς με ακραίες τιμές μπορεί να οδηγήσει σε υπερκέρδη. Αυτή νομίζω είναι η βάση της συζήτησης. Οι αγορές λειτουργούν και παράγουν αυξημένα έσοδα στους παραγωγούς λόγω της κρίσης και οφείλει η πολιτεία να τα παίρνει προς όφελος των καταναλωτών».

Έτσι, σκοπός τους πορίσματος της ΡΑΕ ήταν να εντοπίσει αυτά τα συγκυριακά πλεονάζοντα έσοδα από τον Οκτώβριο του 2021 έως και τον Μάρτιο 2022, τα οποία και η πολιτεία προτίθεται να φορολογήσει. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα, το πόρισμα είναι «άρτια τεχνοκρατικά δουλειά, δίκαιη όσον αφορά τα αποτελέσματά της». Σύμφωνα δε με το πόρισμα αυτό, κερδισμένοι ήταν οι ηλεκτροπαραγωγοί, οι οποίοι παρήγαγαν κέρδη, ενώ αντίθετα ο κλάδος της προμήθειας είχε ζημίες κατά την επίμαχη περίοδο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline