Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιώργος Προκοπίου: Ο μεγάλος Έλληνας εφοπλιστής, με τους διεθνείς ορίζοντες λύνει το ενεργειακό πρόβλημα της Γερμανίας. Η εντυπωσιακή συμφωνία-λύση και η ανακούφιση των Γερμανών. Κύριο

Στην Ελλάδα τον βασανίζουν με την συμφωνίας για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και φέρεται να έχει αγανακτήσει ολίγον, σύμφωνα με την πρόσφατη ομιλία του στους Δελφούς.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ με τον Έλληνα πλοιοκτήτη, Γιώργο Προκοπίου

1. Διαθέτει πάνω από 120 πλοία, τα 70 δικά του, τα περισσότερα σύγχρονα, με διεθνείς διασυνδέσεις και αναγνωρίσεις, φιλότεχνος, μεγάλη μόρφωση και έχει κάνει επιτυχημένες αξιοποιήσεις δεκάδων ακινητων. Η Lloyd's List τον κατατάσσει στη 12η θέση στη λίστα με τα πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Η Γερμανία «πίνει πλέον νερό στο όνομά του»:

Ο λόγος για τον 76χρονο Ελληνα πλοιοκτήτη Γιώργο Προκοπίου, τον ιδρυτή και πρόεδρο των εταιρειών Dynacom Tankers, Sea Traders και Dynagas, στον οποίο η εφημερίδα Handelsblatt, κάνει εκτενές αφιέρωμα. «Από τον ερχόμενο χειμώνα και μετά ο Γιώργος Προκοπίου σκοπεύει να κάνει τη Γερμανία πιο ανεξάρτητη από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου», γράφει η γερμανική εφημερίδα και εξηγεί: «Η γερμανική κυβέρνηση ναύλωσε δύο «Πλωτές Μονάδες Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (FSRU), του κ. Προκοπίου, που θα προμηθεύουν τη χώρα».

«Πρόκειται για το LNG carrier – FSRU «Transgas Power», που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον Ειρηνικό, κατευθυνόμενο από το Σεντάι της Ιαπωνίας προς το Φρίπορτ στην πολιτεία του Τέξας, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και το αδελφό πλοίο "Transgas Force" , που πλέει από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο με κατεύθυνση τον Βόρειο Ατλαντικό. Τα πλοία ανήκουν στην ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία «Dynagas», του Ελληνα πλοιοκτήτη Γιώργου Προκοπίου. Το δεύτερο εξάμηνο του έτους ,θα χαράξουν πορεία για τη Γερμανία, σημειώνει η Handelsblatt.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που αυτά τα FSRU θα εγκατασταθούν στη Γερμανία και θα παρέχουν στη χώρα φυσικό αέριο, το οποίο τελικά θα επιτρέψει επίσης τη μετάβαση σε ένα μέλλον με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα», λέει ο Γιώργος Προκοπίου.

Από την σχεδία, στα δεξαμενόπλοια

Ο Ελληνας εφοπλιστής αφηγείται την ιστορία του, στην Handelsblatt. Για το πώς σε ηλικία έξι ετών, έφτιαξε μια σχεδία από παλιές σανίδες στην παραλία της Γλυφάδας, και την οδήγησε στον Σαρωνικό. «Όταν ένιωσα τα κύματα, ήξερα τι ήθελα να γίνω», θυμάται ο Προκοπίου. Αγόρασε το πρώτο του πραγματικό πλοίο το 1972: με δύο συνεργάτες, αγόρασε το δεξαμενόπλοιο 55.000 τόνων «Pennsylvania» από την Getty Oil. Σήμερα, ο Προκοπίου, μέσω των εταιρειών του, διοικεί έναν στόλο με περισσότερα από 120 πλοία αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όταν το 2016, ο Ελληνας εφοπλιστής παρήγγειλε τα δύο πλοία από το κινεζικό κρατικό ναυπηγείο Hudong-Zhonghua, ουδείς είχε σκεφτεί ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει πόλεμος στην Ουκρανία έξι χρόνια μετά. Ούτε τέτοιας έκτασης, ενεργειακή κρίση.

«Η παράδοση των δύο πλοίων το φθινόπωρο του 2021 έδειξε ότι ο Έλληνας είχε τη σωστή "μύτη" και γνώριζε το καλό timing: Με τις τιμές του φυσικού αερίου να απογειώνονται, αυξήθηκαν και οι ναύλοι των δεξαμενόπλοιων μεταφοράς LNG. Μέσα σε λίγους μήνες, οι ημερήσιες τιμές στην αγορά spot αυξήθηκαν από 50.000 σε περισσότερα από 300.000 δολάρια. Αυτά τα δύο πλοία, σαν τα οποία υπάρχουν μόνο 48 στον κόσμο, κοστίζουν περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από κύκλους του κλάδου, οι τιμές ναύλωσης είναι περίπου 200.000 δολάρια την ημέρα.

Μαζί με άλλες δύο πλωτές μονάδες FSRU που η Γερμανία μισθώνει από τη νορβηγική ναυτιλιακή εταιρεία Höegh LNG, τα πλοία του Προκοπίου μπορούν να τροφοδοτούν κάθε χρόνο έως και 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο γερμανικό δίκτυο. Αυτό ισοδυναμεί με σχεδόν τα δύο τρίτα της ποσότητας που εισήγαγε πέρυσι η Γερμανία από τη Ρωσία.

Ελληνική κυριαρχία στην μεταφορά LNG

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες κατάλαβαν πολύ νωρίτερα από τους ανταγωνιστές τους από άλλες χώρες, την αυξανόμενη σημασία του LNG στην αγορά φυσικού αερίου. Από τα 640 δεξαμενόπλοια LNG που πλέουν αυτή τη στιγμή στις θάλασσες του κόσμου, τα 135 ανήκουν σε Έλληνες πλοιοκτήτες. Ο Προκοπίου ελέγχει 17 από αυτά. Αλλα εννιά ,έχουν ήδη παραγγελθεί στα ναυπηγεία της Κορέας.

Ο Γιώργος Προκοπίου θεωρείται ένας από τους πιο καινοτόμους Έλληνες εφοπλιστές. Κατέχει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους πλοίων μεταφοράς LNG κατηγορίας 1A στον κόσμο.

Μπορούν να σπάσουν πάγο πάχους έως και 80 εκατοστών.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Γιώργος Προκοπίου κατέχει περισσότερα από 2.000 ακίνητα στη Μεσόγειο, τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία. Ένα από τα «μαργαριτάρια» του, είναι η Βίλα Χριστίνα, στο Πορτοφίνο.

Ωστόσο, ο Ελληνας εφοπλιστής προτιμά να ζει στη θάλασσα: στη θαλαμηγό του μήκους 106 μέτρων «Dream», που είναι συνήθως αγκυροβολημένη στις ακτές της Γλυφάδας. Στον όμιλο εργάζονται οι τέσσερις κόρες του Ιωάννα, Μαριλένα, Μαρίνα και Μαρία-Ελένη.

2.Βολές Προκοπίου για Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: «Να φροντίζουν να πωλούν κατεργασμένα διαμάντια και όχι ακατέργαστα»

Χείμαρρος ο Έλληνας εφοπλιστής ανησυχεί για τα εθνικά θέματα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. «Δεν πήραμε τα ναυπηγεία για να γίνουμε πολέμαρχοι αλλά για να συντηρούμε και να ναυπηγούμε γιοτ. Όμως οι ανάγκες είναι τέτοιες που πρέπει να δούμε πως θα προστατευθούμε. Φανταστείτε να μην είμαστε στην ΕΕ. Μπορεί ότι συνέβη στην Ουκρανία το ίδιο να συμβεί και σε εμάς, στην Ελλάδα».

Τα λόγια ανήκουν στον Γιώργο Προκοπίου ο οποίος μίλησε στο Delphi Forum και ήταν ποταμός όσον αφορά το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ρίχνοντας ευθείες βολές στους υπεύθυνους που δεν τακτοποίησαν πριν βγάλουν στον διαγωνισμό τις εγκαταστάσεις και το οικόπεδο. Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης έχει κολλήσει στο ΣτΕ μετά από προσφυγές του Δήμου Χαϊδαρίου.

«Αγόρασα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά γιατί με τσίγγλισε το όραμα να τα ξαναζωντανέψω και να εστιάσω στις νέες τεχνολογίες και στις νέες δυνατότητες. Να στηριχθούμε στα νέα παιδιά. Να μην δίνουμε τα λεφτά μας στο εξωτερικό για να φτιάχνουμε πλοία και την κρίσιμη στιγμή να βγάζουν τα ηλεκτρονικά τους από την πρίζα.
Έχουμε τα πρωτιά στη ναυτιλία πρέπει αν αποκτήσουμε τα πρωτιά και στη ναυπηγική βιομηχανία».

Για τη διαγωνιστική διαδικασία είπε: «Η διαδικασία ήταν διαφανής. Ενημερωθήκαμε δια τηλεφώνου μόλις οκτώ μέρες πριν εκπνεύσει η διορία και μόλις προλάβαμε να καταθέσουμε τις εγγυητικές. Το Ναυπηγείο το έχουν χωρίσει σε δυο κομμάτια. Έπρεπε να έχουμε δύο άδειες.
«Δεν είναι δυνατόν να σου πωλούν ένα ναυπηγείο που προϋφίστανται 60 χρόνια και να σου λένε μετά ότι δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα αλλά έλα να υπογράψεις και πήγαινε μετά να καθαρίσεις». «Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία» και προσέθεσε: «200 μέτρα από εκεί που θέλει να πηγαίνουν οι πολίτες, στην παραλία τω ναυπηγείων ξεφορτώνουν δεξαμενόπλοια crude oil, πετρέλαιο. Μαυρίζεις πιο γρήγορα».

Ο Γιώργος Προκοπίου υπογράμμισε ότι «πρέπει οι υπηρεσίες όπως το ΕΤΑΔ να λύνει όλες τις εκκρεμότητες: «Να τακτοποιούν τις διαφορές που υπάρχουν σε συνεργασία με το κράτος . Το ΕΤΑΔ θα τα βρίσκει πιο γρήγορα με την κυβέρνηση από ό,τι ο «εχθρός» όπως αντιμετωπίζουν τον επιχειρηματία».

Αναφερόμενος στις επαφές που έχει με τα ξένα ναυπηγεία για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού είπε: «Σε όλους όσοι έρχονται συνοδευόμενοι από πρέσβεις , υπουργούς και ακόμα πιο ανθρώπους που βρίσκονται ακόμη πιο ψηλά τους λέω την ίδια κασέτα:
«Φέρτε άμεσα πλοία, μέσα σε 6 μήνες είτε δανεικά είτε χαρισμένα η λεγόμενη ενδιάμεση λύση για να πάρετε τη δουλειά. Με ρώτησε εκπρόσωπος μεγάλης δύναμης γιατί καθυστερούν οι υπογραφές .

Του είπα: «Φέρε ένα πλοίο στη Χίο και ένα στο Καστελόριζο και θα πάρεις αμέσως τις υπογραφές που θέλεις. Θέλουμε λύση που θα δείχνει ότι εγγυάστε τα ελληνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά, σύνορα της Ευρώπης. Πρέπει η κυβέρνηση να πάρει όσα περισσότερα μπορεί και από το δεύτερο κοντράτο που θα υπογράψει για τον εξοπλισμό του ΠΝ».
Για τα ναυπηγεία είπε ότι έχει σχέδιο για δυο δραστηριότητες
«1. Αμυντική δραστηριότητα. Να κατασκευάζουμε ηλεκτρονικά συστήματα και σύγχρονες τεχνολογίες σε σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού

2. Συντήρηση, μετασκευή και ναυπήγηση γιότ».

Στη συνέχεια ο Γιώργος Προκοπίου διάβασε ένα 10λογο που είχε συντάξει με τα παράλογα που συμβαίνουν όσο αφορά τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Εστίασε δεν και στο γεγονός ότι του ζητάει το κράτος 880.000 φόρο δωρεάς για κάθε ένα εκατομμύριο που φέρνει στην Ελλάδα το οποίο έχει κερδίσει στο εξωτερικό όμως: «Δεν είναι δυνατόν να επενδύσει στην πατρίδα σου κέρδη που αποκόμισες στο εξωτερικό και να σου έρθει φόρος δωρεάς ενώ η νομοθεσία προβλέπει και την έχεις ακολουθήσει κατά γράμμα και όλοι οι υπουργοί, πρωθυπουργοί να σου λένε έχεις δίκαιο και να βασανίζεσαι 5 χρόνια για το αυτονόητο και να σου ζητάνε 880.000 φόρο δωρεάς από κάθε εκατομμύριο που βλακωδώς τα έφερες στην πατρίδα σου».

Στη συνέχεια μίλησε για ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας των υπαλλήλων:

«Η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση όσο αφορά τις επενδύσεις για να ξεμπλοκάρουν πράγματα. Εκείνο όμως που πρέπει να να αλλάξει και είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει, είναι η νοοτροπία των υπαλλήλων στις αρμόδιες υπηρεσίες. Να αφήσουν τις ιδεοληψίες του παρελθόντος. Ο επιχειρηματίας δεν είναι ο εχθρός. Ο επιχειρηματίας είναι ο καταλύτης της προόδου. Η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά βήματα. Όμως το μαχαίρι που κρατάει δεν πρέπει να είναι λαστιχένιο».

Για το αν ανησυχεί για το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας επεσήμανε: «Είμαστε ναυτικό κράτος εδώ και 6.000 χρόνια. Το μέλλον δεν με ανησυχεί. Με ανησυχεί όμως να υπάρχει η ναυτιλία στην Ελλάδα. Να υπάρχει το κατάλληλο νομοθετικό και επενδυτικό πλαίσιο ώστε όχι μόνο να μην φύγουν οι Έλληνες αλλά να έρχονται και οι ξένοι».

Πολυμέσα