Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  10:38:01

Πάντα Οθωμανός πασάς ο Τ. Ερντογάν- αλαζόνας, δόλιος αλλά και ζήτουλας, έτοιμος να αναδιπλωθεί.. Δίβουλος, εκβιαστής Δύσης- ΝΑΤΟ, υπηρέτης των σκοπών του Πούτιν. Κύριο

-Αυστηρή απάντηση από τις ΗΠΑ για το ΝΑΤΟ και ειρωνικά σχόλια από Φινλανδία- Σουηδία.

1.Κακότυχο το εκβιαστικό « παζάρι» του Ερντογάν με τα F-16 για να μπουν στο ΝΑΤΟ Φινλανδία–Σουηδία - Οι 2 φορές που «σήκωσε ανάστημα» και έχασε

Προκειμένου να ενταχθούν τα δύο κράτη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία απαιτείται ομοφωνία

Ευκαιρία για ένα ακόμα «παζάρι» βρήκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Προκειμένου να ενταχθούν τα δύο κράτη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία απαιτείται ομοφωνία των συμμάχων.

Λέγοντας ότι «δεν βλέπει θετικά» την ένταξη των δυο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ απειλεί εμμέσως πλην σαφώς με βέτο, και επιδιώκει ανταλλάγματα. Πρώτα απ' όλα, με τις δύο αυτές χώρες τις οποίες κατηγορεί ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατική κατά την Άγκυρα κουρδική οργάνωση ΡΚΚ, από την άλλη πλευρά απειλεί το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για να σιγουρέψει τουλάχιστον τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16, καθώς με τα έως τώρα δεδομένα το Κογκρέσο δεν είναι θετικό προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως εξηγεί ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, αναλυτές σχολίαζαν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν στην πρόσφατη ιστορία έχει «υψώσει ανάστημα» δυο φορές - και έχασε.

Την πρώτη φορά με τον πάστορα Μπράνσον, οπότε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον απείλησε ότι θα καταστρέψει την τουρκική οικονομία, και μέσα σε μια μέρα ο Μπράνσον πήγε στις ΗΠΑ, και τη δεύτερη φορά με το αντιαεροπορικό σύστημα S-400, με αποτέλεσμα η Τουρκία να υποστεί μεγάλη ζημιά, καθώς αποκλείστηκε από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35 δεν χρησιμοποιεί τους S-400, και παρακαλάει για τα F-16.

Σημειώνεται μάλιστα ότι ο Ερντογάν κατηγόρησε και τις ΗΠΑ ότι «στηρίζουν την τρομοκρατία» δηλαδή το ΡΚΚ στη Βόρεια Συρία, προειδοποιώντας «να προσέχουν τα βήματά τους».

2.Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Θέλουμε να αποσαφηνίσουμε τη θέση της Τουρκίας για το ενταξιακό Φινλανδίας-Σουηδίας

Ο Μπάιντεν κάλεσε τους ηγέτες Σουηδίας και Φινλανδίας ενόψει υποψηφιότητας για το ΝΑΤΟ - Ο Τούρκος πρόεδρος «εκβίασε» την συμμαχία χαρακτηρίζοντας τις χώρες αυτές ως «ξενώνες τρομοκρατών»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τη θέση της Τουρκίας όσον αφορά την πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Εξωτερικών, που είναι αρμόδια για τις ευρωπαϊκές και τις ευρασιατικές υποθέσεις, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε νωρίτερα ότι η Άγκυρα δεν στηρίζει το αίτημα των δύο χωρών.

Μιλώντας με δημοσιογράφους η Κάρεν Ντόνφριντ είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην σύνοδο υπουργών του ΝΑΤΟ που θα φιλοξενηθεί το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνομίλησε σήμερα με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο, σε ένα τηλεφώνημα που κράτησε λίγο πάνω από μισή ώρα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Ο Φινλανδός πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι «παρουσίασε τα επόμενα βήματα της Φινλανδίας ενόψει της ένταξής» της στο ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι η χώρα του «είναι βαθύτατα ευγνώμων απέναντι στις ΗΠΑ για τη στήριξη» που της παρέχουν.

Η Τουρκία απείλησε σήμερα να μπλοκάρει την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί παρά μόνο εάν εγκριθεί ομόφωνα το αίτημα από όλες τις χώρες-μέλη του Συμφώνου. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι επανέλαβε την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον θα στήριζε το αίτημα ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε έτοιμος να υποδεχτεί τις δύο χώρες «με ανοιχτές αγκάλες».

Εκβιασμοί Ερντογάν στο ΝΑΤΟ για Φινλανδία και Σουηδία

Υπενθυμίζεται πως μετά τις ευθείες απειλές της Ρωσίας πως μία ενδεχόμενη ένταξή τους στη βορειοατλαντική συμμαχία θα μετέτρεπε τις παραπάνω χώρες σε «εχθρούς» της Μόσχας, σειρά είχε σήμερα και ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν να εκφράσει άποψη που έρχεται πιο κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν παρά στο ΝΑΤΟ του οποίου μέλος είναι η Τουρκία.

Συγκεκριμένα, σε μία προσπάθεια να εκβιάσει το ΝΑΤΟ αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για ενδεχόμενη επίσημη «αντίρρηση» της Τουρκίας στην ένταξη της Φινλανδία και της Σουηδία, ο Τούρκος πρόεδρος «θυμήθηκε» να ρίξει τα βέλη του και στην Ελλάδα τονίζοντας πως η Άγκυρα δεν βλέπει θετικά μία κίνηση αυτή. Ο Ερντογάν αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ για τις δύο σκανδιναβικές χώρες τις χαρακτήρισε «ξενώνες τρομοκρατών», και συνέχισε λέγοντας πως η βορειοατλαντική συμμαχία έκανε... λάθος στην περίπτωση της Ελλάδας.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Παρακολουθούμε επί του παρόντος τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική διάθεση. Έκαναν λάθη στο ΝΑΤΟ με την περίπτωση της Ελλάδας στο παρελθόν, οι προηγούμενες διοικήσεις του, γνωρίζετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία, με τη στήριξη του ΝΑΤΟ. Δεν θέλουμε να διαπράξουμε ένα λάθος. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι σαν 'ξενώνες' για τρομοκρατικές οργανώσεις».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline