Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:07:32

Τρία ηχηρά χαστούκια σε Βρυξέλλες- ΗΠΑ- Σκανδιναβία στον θρασύτατο Ερντογάν και στις αξιώσεις του κατά του ΝΑΤΟ και υπέρ της Ρωσίας. Έχει υπερτιμήσει τον ρόλο του και την στρατηγική, όντως θέση, της Τουρκίας. Κύριο

Δεν τον παίρνουν πολύ στα σοβαρά Σουηδία και Φινλανδία-Ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο- Το Κογκρέσο για τον εξοπλισμό στα τουρκικά F-16.

-Ολοφάνερο ότι οι μετοχές του στο διεθνές πολιτικό χρηματιστήριο έχουν πέσει κατά πολύ. Μεγαλομανής και άνισος απειλεί τους πάντες , επαίρεται διαρκώς, άφιλος και ασυνεπής, ένας φαύλος ηγέτης, ισλαμιστής με όνειρα αυτοκρατορίας, έτοιμος να προσκυνήσει κάθε δυνατό ισχυρό, όπως έκαναν όλοι οι Οθωμανοί πασάδες. Θεωρείται αναξιόπιστος και πως είναι πλέον ληξιπρόθεσμος.

1.Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής στo OPEN: Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων θα πει «όχι» στην Τουρκία - Oι εκτιμήσεις για τη συνάντηση Μπάιντεν με Μητσοτάκη

O Eλληνοαμερικανός Πολιτειακός Γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης μίλησε στο OPEN για τη σημασία της επίσκεψης Μητσοτάκη και για τον αγώνα των ελληνοαμερικανών βουλευτών και οργανώσεων να μην εγκριθεί από την αμερικανική Γερουσία ο εκσυγχρονισμός των τουρκικών F-16.

«Θα είναι πολύ καλή η επίσκεψη Μπάιντεν - Μητσοτάκη γιατί είναι φίλοι, πρώτον και δεύτερον με το Κογκρέσο δε θα έχει πρόβλημα γιατί όλο το Κογκρέσο υποστηρίζει την Ελλάδα. Εμείς οι εκλεγμένοι έχουμε τονίσει από χθες με 22 υπογραφές εναντίον του πουλήματος F16 στην Τουρκία, γιατί η Τουρκία δε θα σταματήσει, κάθε μέρα υπάρχουν τα ίδια προβλήματα», δηλώνει χαρακτηριστικά στο OPEN o πολιτειακός γερουσιαστής από το Ρόουντ Άιλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης.

Βέβαιος ότι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τουρκικών F16 δε θα περάσει απ το αμερικανικό Κογκρέσο εμφανίζεται ο πολιτειακός Γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης επισημαίνοντας ότι «το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι η Τουρκία δεν είναι καλός γείτονας ούτε θα πάρει δώρα χωρίς να δώσει πίσω τα S-400. Να είναι σοβαρή και να μην παίζει τα παιχνίδια στο Αιγαίο και να σέβεται τα ελληνικά σύνορα που είναι ευρωπαϊκά σύνορα».

Όπως λέει ο κ. Ραπτάκης, ο Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, που αποτελεί κόκκινο πανί για τους Τούρκους είναι αποφασισμένος να πει για ακόμα μια φορά όχι.

Η Τουρκία δεν είναι καλός γείτονας

«Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι, όλοι το βλέπουν. Η Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες αρχικά δε θέλει να μπει μέσα η Φινλανδία και η Σουηδία και πάει να το ακυρώσει, ο πρέσβης της Τουρκίας έκανε παρέλαση με τον Πούτιν στις 9 Μάιου καμία χώρα ευρωπαϊκή δεν το έκανε αυτό. Ο Ερντογάν δε βάζει ούτε κυρώσεις και πάει να παίξει διπλό παιχνίδι, δεν δίνει τους S-400 και αυτό δείχνει σε πολλά μέλη του Κογκρέσου ότι δεν είναι καλός γείτονας. Αυτό το δείχνει πολύ καλά και το παίρνουμε κι εμείς σοβαρά», αναφέρει.
επόμενο

2.Συνάντηση Μητσοτάκη Μπάιντεν στις ΗΠΑ σήμερα Δευτέρα: Τα 5 θέματα που θα συζητηθούν - Την Τρίτη ο πρωθυπουργός μιλά στο Κογκρέσο

Σήμερα Δευτέρα, 16 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στον Λευκό Οίκο η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συνάντηση είναι πολύ σημαντική και μάλιστα σε πολλά επίπεδα καθώς έρχεται σε μία κρίσιμη γεωπολιτικά συγκυρία.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι εταίροι και σύμμαχοι αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και συνεπή εταίρο, παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή σε μια εποχή αστάθειας και αβεβαιότητας, μία Ελλάδα ισχυρή, αποφασιστική, σταθερή στις θέσεις της. Μάλιστα, ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντας σταθερότητας, επισφραγίζεται και με την προ ολίγων ημερών ψήφιση της τροποποίησης της MDCA (Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ). Τα ίδια πρόσωπα, επισημαίνουν πως η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία αποδεικνύει τον μακροχρόνιο χαρακτήρα στη δέσμευση των ΗΠΑ να επενδύσουν γεωπολιτικά στη χώρα μας, κάτι, που ο πρωθυπουργός θα αναδείξει σε όλες του τις επαφές, επίσημες και ανεπίσημες- που θα έχει αύριο και μεθαύριο στην Ουάσιγκτον.

Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για επίσκεψη ουσίας αλλά και ευρύτερου συμβολισμού των ιστορικών δεσμών Ελλάδας-ΗΠΑ, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ορόσημο, που λόγω της πανδημίας του κορονοϊού δεν κατέστη δυνατό να εορταστεί το 2021 ούτε από τον Λευκό Οίκο, ούτε από το Κογκρέσο.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, πως πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, καθώς είχε συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2020. Μάλιστα, η συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Τζο Μπάιντεν ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί νωρίτερα, αλλά η πανδημία άλλαξε τους σχεδιασμούς, όπως μαρτυρούν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη - Μπάιντεν - Τα 5 θέματα που θα συζητηθούν

Η αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να καλύψει ένα ευρύ φάσμα διμερών και μη ζητημάτων. Στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος-ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του σχήματος 3+1 θα τεθούν επί τάπητος θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία -ζήτημα κρίσιμο για τη Δύση στο οποίο η κυβέρνηση τονίζεται ότι πήρε σαφή και ξεκάθαρη στάση από την πρώτη στιγμή παρέχοντας ανθρωπιστική και αμυντική στήριξη και αποδεικνύοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη της σε εταίρους που απειλούνται, αλλά και εφαρμόζοντας στην πράξη το Διεθνές Δίκαιο στην ευρωπαϊκή και συμμαχική αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επιπλέον, αναμένεται να συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.
Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως θα τεθεί, επίσης, το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται ενότητα.

Επί τάπητος θα τεθεί και το ενεργειακό ζήτημα, καθώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και ως εκ τούτου να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, αλλά και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, ο πλωτός υπεράκτιος τερματικός σταθμός στην Αλεξανδρούπολη αναβαθμίζει τη σημασία της περιοχής όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και ενεργειακά, καθώς και εμπορικά. Περίοπτη θέση στις επαφές του πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα θα έχουν, όπως μεταδίδεται, και οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως αυτές των Pfizer και Microsoft.

Μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικάνο Πρόεδρο θα ακολουθήσει δεξίωση στον Λευκό Οίκο από το ζεύγος Μπάιντεν προς τιμήν του ζεύγους Μητσοτάκη, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως η δεξίωση, που δεν συνηθίζεται και, πάντως, είναι η πρώτη αντίστοιχη που γίνεται επί διοίκησης Μπάιντεν, είναι ενδεικτική του επιπέδου, αλλά και του βάθους και εύρους των σχέσεων, στις οποίες έχει συμβάλει τα μέγιστα και η ελληνική ομογένεια, με την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος διατηρεί παραδοσιακά καλές σχέσεις.

3.Οι πόρτες είναι ανοιχτές για τη Φινλανδία και τη Σουηδία διαμηνύουν ΝΑΤΟ και Γερμανία - Πώς διαμορφώνεται η στάση της Τουρκίας μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών

«Οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές και θα υποδεχτούμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία με ανοιχτές αγκάλες», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και διαβεβαίωσε ότι οι σύμμαχοι θα φροντίσουν για την όσο το δυνατόν συντομότερη διαδικασία επικύρωσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε από την πλευρά του ότι όσο διαρκεί η διαδικασία, η Συμμαχία θα ενισχύσει την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή.

«Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι σαν να έχουν γίνει ήδη μέλη, απλώς δεν έχουν πάρει ακόμη την κάρτα μέλους», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Μπέρμποκ μετά το τέλος της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο, και σήμερα στο Βερολίνο και τόνισε ότι η Ρωσία δημιούργησε ακριβώς την κατάσταση που προσπαθούσε να αποτρέψει - πιθανότατα θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ δύο χώρες οι οποίες πριν από την 24η Φεβρουαρίου δεν το είχαν σκοπό. «Εάν αυτές οι χώρες αποφασίσουν να ενταχθούν, θα πρόκειται για θεμελιώδη αλλαγή στην αντίληψη ασφάλειας και ειρηνευτικής τάξης στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Η υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Γερμανία θα κάνει το παν ώστε η ευαίσθητη μεταβατική φάση να διαρκέσει όσο το δυνατόν λιγότερο και να μην υπάρξει καθόλου «γκρίζα ζώνη». Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, εξήγησε, θα εφαρμόσει «ταχεία διαδικασία» (fast track) και το ίδιο εκτιμά ότι θα κάνει και το Κοινοβούλιο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline