Τρίτη 19 Μαρτίου 2024  09:36:49

Ο Επίτροπος Οικονομίας Π.Τζεντιλόνι μας προειδοποιεί για δύο εθνικές νάρκες: «Προσοχή στο υψηλό σας Δημόσιο Χρέος και το άνοιγμα στις δημόσιες δαπάνες και παροχές». Αυξήθηκαν πολύ και προβληματίζουν τις Βρυξέλλες. Κύριο

Ήταν στο παρελθόν οι κύριες αιτίες, που μπήκαμε στην εποπτεία και τα μνημόνια. «Η Ελλάδα να είναι προσεκτική με χρέος και δαπάνες».

1.Την ανάγκη η Ελλάδα και όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος να είναι «πολύ προσεκτικά» στη μείωσή του και στον περιορισμό των εθνικά χρηματοδοτούμενων τρεχουσών δαπανών, υπογράμμισε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι. Προειδοποίηση σε διπλωματική αλλά αυστηρή γλώσσα.

«Γενικά, μπορώ να πω ότι η Ελλάδα και όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά στη μείωση του επιπέδου του χρέους και στον περιορισμό των εθνικά χρηματοδοτούμενων τρεχουσών δαπανών. Αυτή είναι μια αρχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος», είπε ο Πάολο Τζεντιλόνι. Ανέφερε επίσης, ότι την επόμενη εβδομάδα που η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις οικονομικές συστάσεις της προς τα κράτη-μέλη, θα ληφθεί υπόψη για την Ελλάδα και η συμμόρφωση για το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2%.

Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Σχετικά με το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), ο Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι θα οριστικοποιηθούν ορισμένα χαρακτηριστικά που συνδέονται με τον κανονισμό του, μέσα από το σχέδιο RepowerEU που θα παρουσιάσει σε δύο ημέρες η Επιτροπή. Ανέφερε ότι περί τα τέλη Ιουνίου θα καθοριστεί η τελική κατανομή του 30% των επιχορηγήσεων. «Μετά από αυτήν την ανακατανομή, αναμένουμε να έχουμε αρκετές προτάσεις για την προσαρμογή των σχεδίων RRF που προέρχονται από τα κράτη-μέλη ειδικά από εκείνα που έχουν σημαντικά λιγότερες επιχορηγήσεις», είπε ο Επίτροπος Οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια του RRF, ο Π. Τζεντιλόνι ανέφερε ότι πάνω από 200 δισ. ευρώ σε δάνεια δεν έχουν ζητηθεί από τα κράτη-μέλη, ωστόσο η Ισπανία και η Πολωνία είναι πρόθυμες να υποβάλουν σχετικό αίτημα (περίπου 70 δισ. ευρώ δάνεια αναμένεται να ζητήσει η Ισπανία και 25 δισ. ευρώ η Πολωνία). Υπενθύμισε, τέλος, ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να υποβάλουν αίτημα για δάνεια ως τον Αύγουστο του 2023.

2.Φρένο» σε κάθε συζήτηση για οικονομικά μέτρα υπέρ της ανακούφισης των νοικοκυριών που έχουν αντιμετωπίσουν το τεράστιο κύμα ακρίβειας στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης και στην ενέργεια βάζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος αυτή τη στιγμή». Ωστόσο, η διαρροή έρχεται την ώρα που το ΥΠΟΙΚ ανακοινώνει αυξημένα έσοδα από φόρους τον Απρίλιο

3..Η Ελλάδα είχε με διαφορά το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο τρίτο τρίμηνο του 2021, το οποίο διαμορφώθηκε στο 200,7% του ΑΕΠ έναντι 207,3% στο δεύτερο τρίμηνο και 200% στο τρίτο τρίμηνο του 2020.
Advertisement

Στ σύνολο της Ευρωζώνης, το χρέος υποχώρησε στο 97,7% του ΑΕΠ από 98,3% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ ήταν αυξημένο σε σχέση με το 96,6% στο τρίτο τρίμηνο του 2020.
Το μεγαλύτερο χρέος, μετά την Ελλάδα, είχαν η Ιταλία (155,3% του ΑΕΠ), η Πορτογαλία (130,5%), η Ισπανία (121,8%) και η Γαλλία (116%), ενώ πάνω από 100% χρέος είχαν και το Βέλγιο και η Κύπρος.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, η μείωση του ελληνικού χρέους ως ποσοστό στο ΑΕΠ σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο οφείλεται αποκλειστικά στον υψηλό ρυθμό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας καθώς σε απόλυτα νούμερα το χρέος συνέχισε να αυξάνεται.

Συγκεκριμένα, αυξήθηκε στα 357,3 δισ. ευρώ έναντι 354 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο (μεταβολή 3,3 δισ. ευρώ ) και 337,7 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2020 (μεταβολή 19,6 δισ. ευρώ).

Αντίστοιχα, όμως, και στην Ευρωζώνη η μείωση του χρέους οφείλεται μόνο στην αύξηση του ΑΕΠ, ενώ σε απόλυτα νούμερα αυξήθηκε περαιτέρω λόγω των μέτρων στήριξης της οικονομίας από την πανδημία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline