Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023  23:41:46

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταγγέλλουν δημόσια την Νίκη Κεραμέως για το πείσμα της να μειώσει κατά 9.000 τους εισακτέους στα πανεπιστήμια και να αυξήσει-δυσκολέψει την ύλη των εξετάσεων. Κύριο

Μεγάλο πολιτικό-κοινωνικό κόστος για την Νέα Δημοκρατία, την Κυβέρνηση και την ίδια την Υπουργό από τις ακραίες επιλογές της. Μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ κατά 9.000 σε σχέση με πέρυσι, πριν καν εφαρμοστεί η φετινή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

1. Μέσα σε ένα κλίμα γενικής διαμαρτυρίας σε πανελλήνιο επίπεδο, σφοδρή επίθεση κατά της Κυβέρνησης εξαπέλυσαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ για τη νέα μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια κατά 9.000 λίγο πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις, μετά την μεγάλη αύξηση της διδακτέα και εξεταστέα ύλης από εφέτος σε όλα τα μαθήματα για όλους τους υποψήφιους των ΑΕΙ..

«Απεγκλωβίζει νέους από τα πανεπιστήμια»

Η κυβέρνηση συνεχίζει «να απεγκλωβίζει νέους από τα Πανεπιστήμια» νέους σχολίασε δηκτικά η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μερόπη Τζούφη κάνοντας λόγο για δραματική μείωση του αριθμού εισακτέων στα ΑΕΙ.

«Η μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ κατά 9.000 σε σχέση με πέρυσι, πριν καν εφαρμοστεί η φετινή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και οι νέοι συντελεστές βαρύτητας, επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση της ΝΔ εργάζεται μεθοδικά για τη συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» τονίζει η Μερόπη Τζούφη και προσθέτει:

«Μετά την περσινή εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, τον αποκλεισμό 20.000 υποψηφίων και τις χιλιάδες κενές θέσεις ειδικά στα περιφερειακά Πανεπιστήμια, το υπουργείο Παιδείας «επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος». Η ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων για το 2022, δηλαδή των διαθέσιμων θέσεων, επιφύλασσε μια μείωση-ρεκόρ από το 2011 μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μείωση της τάξης του -11,2% σε σχέση με την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά».

Αποκλεισμός
«Λίγες μόλις ημέρες πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις, το υπουργείο Παιδείας δε διστάζει να αναστατώσει τους μαθητές και τις μαθήτριες, τις οικογένειές τους, αλλά και τα ίδια τα ΑΕΙ, στέλνοντας μήνυμα πως ήδη έχει καταστρώσει τον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων. Μάλιστα, η μείωση των θέσεων κατά 9.021 πρόκειται να αυξήσει περαιτέρω τον αριθμό των νέων που θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» συμπληρώνει η αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισημαίνει, «η υπουργός Παιδείας, με θράσος και μανία απέναντι στα δημόσια ΑΕΙ, έχει δηλώσει πως στόχος είναι «να απεγκλωβιστούν οι νέοι από τα Πανεπιστήμια». Όμως έφτασε η ώρα να απεγκλωβιστεί η δημόσια Παιδεία από την ίδια και την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πρώτο μέλημα της επόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και η αποκατάσταση των συσσωρευμένων αδικιών που επιβλήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης».

Ένα ακόμα ταξικό εμπόδιο

«Δυο εβδομάδες πριν την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων και το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει ακόμα έναν «κόφτη» -ένα νέο ταξικό εμπόδιο- στην προσπάθεια χιλιάδων μαθητών και μαθητριών να εισαχθούν στα πανεπιστήμια, φορτώνοντάς τους με επιπλέον άγχος», επισημαίνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ.

«Μετά την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, μετά την ουσιαστική απουσία βοήθειας στους μαθητές του Λυκείου, μετά την εισαγωγή της Τράπεζας Θεμάτων που έχει συναντήσει την κατακραυγή μαθητών και εκπαιδευτικών, τώρα μειώνει κατά 9.000 τους εισακτέους, κυρίως στα πανεπιστήμια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε συνθήκες επέλασης της ακρίβειας και με τη φοιτητική μέριμνα πλήρως υποβαθμισμένη, η εισαγωγή ιδιαίτερα σε πανεπιστήμια εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας σφίγγει παραπέρα τη θηλιά στη λαϊκή οικογένεια, δημιουργεί νέους ταξικούς εκβιασμούς και αποκλεισμούς», προσθέτει το σχόλιο του κόμματος και καταλήγει:

«Διέξοδος, από τη συνεχόμενη ανακύκλωση ταξικών εμποδίων στη μόρφωση των μαθητών, είναι να ξεμπερδεύουμε με το σχολείο των ταξικών αποκλεισμών και του ανταγωνισμού, με το πανεπιστήμιο που βλέπει τους φοιτητές σαν πελάτες. Με τους αγώνες μας και με ισχυρό ΚΚΕ παντού, να ανοίξει ο δρόμος για την κοινωνία όπου το όνειρο για μόρφωση δεν θα φορτώνει με άγχος, αλλά θα δίνει ελπίδα».

Η ΑΙΣΘΗΤΗ ΜΕΙΩΣΗ, ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Σε μείωση κατά 11,6% των θέσεων στα πανεπιστήμια, την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής Τεχνολογικής Εκπαίδευσης – ΑΣΠΑΙΤΕ (το μοναδικό ΤΕΙ) και τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες προχώρησε φέτος το υπουργείου Παιδείας. Για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 διατίθενται 68.394 θέσεις. Το ζήτημα βέβαια είναι πόσες θέσεις τελικά θα καλυφθούν, καθώς λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) δεν καλύπτονται όλες οι θέσεις – πέρυσι έμειναν 17.000 θέσεις κενές.

Παράλληλα, δεν υπάρχουν αλλαγές με στον πανεπιστημιακό χάρτη με συγχωνεύσεις τμημάτων, παρά τις αρχικές διακηρύξεις της ηγεσίας του υπουργείου. Χωρίς καμία μείωση της αυξημένης ύλης εφέτος όχι μόνο στα Λατινικά και τα Αρχαία αλλά σε όλα σχεδόν τα μαθήματα. Με συνέπεια διπλό πολιτικό κόστος για την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως με την πεισματική, ανελαστική στάση στα θέματα αυτά τα οποία έχουν γίνει βασανιστικά για τους ταλαίπωρους μαθητές, τις οικογένειες τους αλλά και τους καθηγητές..

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ο συνολικός αριθμός θέσεων – το υπουργείο μιλά για «εισακτέους», αλλά λόγω της ΕΒΕ θα εισαχθούν λιγότεροι – στα ΑΕΙ, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ανέρχεται σε 68.394. Σε αυτές τις θέσεις θα προστεθούν και εκείνες στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος). Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι ο αριθμός των υποψηφίων που εισήχθησαν το 2021 σε ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΕΑ ανερχόταν σε 60.070.

Ωστόσο, το 2021 ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός εισακτέων (δηλαδή χωρίς τις σχολές των υπουργείων Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη) ο αριθμός ήταν 77.415. Προκύπτει δηλαδή μείωση του αριθμού κατά 9.021 θέσεις. Παράλληλα, το 2021 λόγω ΕΒΕ έμειναν 17.000 θέσεις κενές.

Από την επεξεργασία των στοιχείων της «Κ» σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό αναλυτή κ. Στράτο Στρατηγάκη προκύπτει ότι ο αριθμός των θέσεων που δίνονται στις περιζήτητες σχολές των κεντρικών ΑΕΙ παραμένει ο ίδιος. Ενδεικτικά, η Ιατρική, η Νομική και το Μαθηματικό του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν 165, 400 και 200 θέσεις αντίστοιχα, χωρίς αλλαγές σε σύγκριση με το 2021. Αντίστοιχα, υπάρχουν μειώσεις σε περιφερειακά ΑΕΙ και την ΑΣΠΑΙΤΕ. Ενδεικτικά, στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης του Διεθνούς Πανεπιστημίου στην Καβάλα από 335 θέσεις που είχαν οριστεί πέρυσι φέτος ορίστηκαν 150. Επίσης, σε όλα τα Τμήμα της ΑΣΠΑΙΤΕ φέτος δόθηκαν 50 θέσεις από 120 πέρυσι.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline