Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  10:40:11

Κρέμασαν τις ποδιές ή έφυγαν στο εξωτερικό οι μισοί μάγειρες της χώρας. Μεγάλες οι αρνήσεις σε γκαρσόνια και - καμαριέρες να δουλέψουν στον τουρισμό, χωρίς καλύτερους μισθούς, υπερωρίες- νυχτερινά,ασφάλιση και καλύτερη διαμονή. Κύριο

Για χρόνια δεν λειτουργούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το καθεστώς «γαλέρας» και εκμετάλλευσης φαίνεται να τελειώνει σε πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ στα τουριστικά μέρη.

1.Αργησε αλλά ήλθε με την πρώτη ανάκαμψη η κρίση στη δήθεν βαρειά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό, που είναι γεμάτη μικρομάγαζα κερδοσκοπίας και ανομίας, με ιδεολογία της αρπαχτής, της φοροκλοπής και της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Μεγάλες οι αρνήσεις σε μαγείρους, γκαρσόνια και καμαριέρες να δουλέψουν στον τουρισμό, χωρίς καλύτερους μισθούς, υπερωρίες-νυχτερινά,ασφάλιση και καλύτερη διαμονή. Να μην είναι πλέον εργαζόμενοι τρίτης κατηγορίας.

Για χρόνια δεν λειτουργούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το καθεστώς «γαλέρας» και εκμετάλλευσης φαίνεται να τελειώνει σε πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ στα τουριστικά μέρη.

2.«Σεφ για Κομοτηνή σε wine bar με δημιουργική κουζίνα μισθός 2.000 – 2.300, δυνατότητα για συνεργασία όλο το χρόνο. Υπεύθυνος κουζίνας για Πόρτο Ράφτη για ταβερνάκι μισθός 1.700 ευρώ, συζητήσιμη τιμή, δυνατότητα για όλο το χρόνο. Σεφ για Ζάκυνθο μισθός 4.000 ευρώ. Α' μάγειρας για Μήλο μισθός 2.200 ευρώ για εστιατόριο με δημιουργική κουζίνα. Α' μάγειρας για Μεσσηνία μισθός 1.800 ευρώ. Εννοείται σε όλα τα προβλεπόμενα. Όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά τηλέφωνο στο...».

Ο σεφ Βασίλης Σπέρτος ανέλαβε να βοηθήσει φίλους επαγγελματίες εστίασης που ψάχνουν προσωπικό αλλά δεν βρίσκουν, ποστάροντας στον τοίχο του στο Facebook κενές θέσεις εργασίας για τη φετινή σεζόν. Βροχή αγγελιών στον χώρο της εστίασης έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο χωρίς όμως την αναμενόμενη ανταπόκριση. Πεντάστερα τουριστικά καταλύματα στη Μύκονο αναζητούν καμαριέρες προσφέροντας μέχρι και 1.500 ευρώ μηνιαίο μισθό δίχως όμως ανταπόκριση. Προτιμούν να μείνουν στην Αθήνα όπου οι δουλειές στον τουρισμό «άνοιξαν» και ο ανταγωνισμός μεγάλωσε.

Μεγαλύτερες ελλείψεις σε μάγειρες, ζαχαροπλάστες και σερβιτόρους

Η δεξαμενή του τουρισμού καταγράφει τρομακτικές ελλείψεις φέτος σε μάγειρες, ζαχαροπλάστες και σερβιτόρους με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις Κυκλάδες όπου η σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει. «Με τους μισθούς που έδιναν οι επιχειρηματίες στην αρχή της σεζόν, πολλοί έμπειροι σεφ δεν πήγαν και σε κάποια εστιατόρια κάποιος που ήταν Α' μάγειρας αναγκαστικά γίνεται φέτος και... σεφ με μόλις τρία χρόνια εμπειρίας» εξηγεί στο ethnos.gr o κ. Σπέρτος ο οποίος βρίσκεται πίσω από τους πάγκους της κουζίνας από το 2006. Από την άλλη, όπως λέει, ήδη κάποιες επιχειρήσεις που δεν έβρισκαν προσωπικό έχουν ανεβάσει τους μισθούς και ορισμένοι που ήδη έπιασαν δουλειά στην αρχή της σεζόν με λιγότερα χρήματα τις αφήνουν για να πάνε σε άλλη με καλύτερη αμοιβή....

«Για χρόνια δεν λειτουργούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας»

Όπως εξηγεί στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος Τάσος Ζησόπουλος μέσα στην τελευταία τριετία και με δεδομένο την εκρηκτική εξίσωση που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας- λιγότερος τουρισμός, μικρότερες αποδοχές, άσχημες συνθήκες διαμονής, κακές συνθήκες πληρωμής, υπερβολικές ώρες εργασίας- οδήγησε αναγκαστικά το 40-50% που ασχολούνταν με την μαγειρική και την ζαχαροπλαστική να αλλάξει επάγγελμα, είτε να φύγει στο εξωτερικό αλλά και πολλούς που έμειναν εδώ να το ξανασκεφτούν και να πουν 'δεν πάω φέτος να δουλέψω'».

Για πολλά χρόνια, όπως λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων, οι συμβάσεις εργασίας δεν τηρούνται, που σημαίνει ότι θα δουλέψεις 8ωρο, θα πληρωθείς την υπερωρία σου και την αργία της Κυριακής με 75%. «Αυτό το κομμάτι οπωσδήποτε δεν λειτουργούσε για πολλά χρόνια. Αντίθετα γίνονταν συμφωνίες 'πάρε τόσα, δίνουμε τα χέρια και προχωράμε'». Αν εξασφαλίσει η κυβέρνηση την υποχρεωτικότητα εφαρμογής της σύμβασης, πολλοί εργαζόμενοι από αυτήν την δεξαμενή θα γυρίσουν πίσω και θα ξαναδοκιμάσουν την τύχη τους εκτιμά ο κ. Ζησόπουλος.

Κάποιοι βολεύονται με το επίδομα ανεργίας

Από κει και πέρα, όπως λέει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του επαγγελματικού επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γεώργιος Γκιλής το πρόβλημα είναι ότι και κάποιοι που έχουν μείνει στη χώρα σίγουρα έχουν βολευτεί με τα επιδόματα ανεργίας με αποτέλεσμα να μην θέλουν να εργαστούν γιατί την ΄βγάζουν και έτσι'. «Κάποια στιγμή στη χώρα μας πρέπει να αρχίσει να επιδοτείται όχι η ανεργία, αλλά η εργασία. Μόνο έτσι θα λύσουμε το πρόβλημα. Γιατί μερικές φορές μας αρκεί μια πρόσθετη βοήθεια και το ταμείο ανεργίας και δεν πάμε να δουλέψουμε» προσθέτει από την πλευρά του ο πρόεδρος του επαγγελματικού επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος.
Λιγότεροι και οι Βαλκάνιοι που έρχονται να δουλέψουν για σεζόν φέτος στην Ελλάδα

Το πρόβλημα με την εύρεση προσωπικού γίνεται ακόμη μεγαλύτερο φέτος καθώς και οι Βαλκάνιοι που έρχονταν παραδοσιακά κυρίως στη Χαλκιδική για να δουλέψουν 'σεζόν' είναι φέτος λιγότεροι. «Και αυτοί οι άνθρωποι, ενδεχομένως, να έχουν ψάξει λόγω της πανδημίας και κάπου αλλού και να έχουν βρει ένα καλύτερο επαγγελματικό περιβάλλον σε άλλη χώρα. Για αυτό και αυτοί είναι λιγότεροι φέτος.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι ένας που θέλει να εργαστεί 'σεζόν' είτε είναι στη Χαλκιδική, είτε είναι στη Μύκονο, είτε στο Μονακό 'σεζόν' θέλει να δουλέψει ο άνθρωπος. Άρα όπου του δίνουν περισσότερα χρήματα θα πάει εκεί» τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.
Σε Σαντορίνη και Μύκονο τα μεγαλύτερα προβλήματα

«Το πρόβλημα με τους εργαζόμενους στα νησιά είναι τεράστιο και σε μεγαλύτερη έκταση από ποτέ. Εντοπίζεται και εμφανίζεται στην Μύκονο και την Σαντορίνη αυτήν την περίοδο γιατί έχει ξεκινήσει ήδη η σεζόν. Αφορά πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που δυσκολεύεται να βρει προσωπικό και οι πληροφορίες μας είναι ότι αποβαίνουν άκαρπες οι ενέργειες και στα υπόλοιπα νησιά που δεν έχει ξεκινήσει η σεζόν-ακόμη και σε μικρά νησιά» δήλωσε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη γεωγραφική περιοχή του οποίου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline