Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022  05:44:27

Η μαρτυρική Μαριούπολη των άλλοτε 150.000 Ελλήνων, «έπεσε» μέσα στα ερείπια με έξοδο σαν το Μεσολόγγι. Βέβαιο ότι θα ξεκινήσει αντάρτικο και μάλιστα δυναμικό, όπως και σε άλλες περιοχές. Κύριο

Παραδόθηκαν οι μαχητές του Azovstal (όχι όλοι λένε κάποιες πληροφορίες),και οι τραυματίες, αιχμάλωτοι των Ρώσων με άγνωστη την σκληρή τύχη τους.

1.Έπειτα από 83 ημέρες άνισου αλλά σκληρού πολέμου, η μαρτυρική Μαριούπολη των 400.000 κατοίκων, με ανάμεσα τους 150.00 Έλληνες, έχει παραδοθεί πια – κατεστραμμένη – στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, κεντρικό μέλημα των οποίων είναι πλέον να «θωρακίσουν» και ει δυνατόν να επεκτείνουν τις κτήσεις τους στον ουκρανικό νότο.

Η μαρτυρική και ιστορική Μαριούπολη, με το ελληνικό όνομα, πόλη των άλλοτε 150.000 Ελλήνων, «έπεσε» μέσα στα ερείπια με έξοδο σαν το Μεσολόγγι. Βέβαιο ότι θα ξεκινήσει αντάρτικο και μάλιστα δυναμικό, όπως και σε άλλες περιοχές.

Με την χθεσινή έξοδο και παράδοση των Ουκρανών μαχητών που μάχονταν επί σειρά εβδομάδων μέσα από την χαλυβουργία Αζόφσταλ, ουσιαστική κλείνει (προσωρινά ή όχι, μένει να φανεί) και ο κύκλος των μαχών για την τύχη της εν λόγω πόλης η οποία περνάει πλέον και επισήμως υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο. Άγνωστο εάν τελικά παραδόθηκαν όλοι οι έγκλειστοι ή όχι..

Δεκάδες Ουκρανοί απομακρύνθηκαν από τη χαλυβουργία και έχουν πια μεταφερθεί σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία, καθώς η Μόσχα κατόρθωσε να ξεπεράσει και αυτόν τον τελευταίο θύλακα αντίστασης εξασφαλίζοντας τον έλεγχο μιας βάσης που συνδέει γεωγραφικά τα ρωσικά σύνορα της ανατολικής Ουκρανίας με τις ακτές της Αζοφικής και την υπό ρωσικό έλεγχο Κριμαία στη Μαύρη Θάλασσα, όπως σημειώνουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Η πιο αιματηρή μάχη του πολέμου στην Ουκρανία ολοκληρώθηκε στη Μαριούπολη την Τρίτη, 17 Μαΐου, καθώς οι τραυματίες Ουκρανοί στρατιώτες που είχαν ταμπουρωθεί στο Αζόφσταλ μεταφέρθηκαν σε υπό ρωσικό έλεγχο εδάφη μέσα σε λεωφορεία που έφεραν το ρωσικό πολεμικό έμβλημα «Z» και οι λοιποί Ουκρανοί μαχητές έλαβαν εντολή από το Κίεβο να εγκαταλείψουν τον αγώνα.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, συνολικά 265 Ουκρανοί μαχητές «κατέθεσαν τα όπλα και παραδόθηκαν» στο Αζόφσταλ, αν και όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές στους New York Times η παράδοση αυτή δεν έχει επί της ουσίας ακόμη ολοκληρωθεί.
Η απόφαση της Ουκρανίας να τερματίσει τις μάχες στο εργοστάσιο χάλυβα Αζόφσταλ, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης των Ουκρανών εντός της Μαριούπολης, έδωσε στη Μόσχα τον πλήρη έλεγχο μιας μεγάλης έκτασης της νότιας Ουκρανίας, που εκτείνεται από τα ρωσικά σύνορα μέχρι την Κριμαία.

Αζόφσταλ: Η Ουκρανία αναμένει ανταλλαγή κρατουμένων, Ρώσος βουλευτής μιλά για θανατική ποινή

Η επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία (βλ. Ντονμπάς) μπορεί να εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες και εμπόδια, οι εξελίξεις στον ουκρανικό νότο ωστόσο φανερώσουν πόσες περιοχές έχει μέχρι στιγμής καταλάβει η Μόσχα, με τον Μαρκ Σαντόρα των New York Times να σημειώνει στο άρθρο του πως θα είναι δύσκολο για τις ουκρανικές δυνάμεις να ανακτήσουν όλες αυτές τις – προς το παρόν χαμένες – εκτάσεις.
Ο λόγος για μια έκταση γης περίπου 800 χιλιομέτρων από το Λουγκάνσκ στα ανατολικά ως τη Χερσώνα στη Μαύρη Θάλασσα, στην οποία πλέον οι Ρώσοι οικοδομούν αμυντικές θέσεις, τοποθετούν δικές τους φιλορωσικές «Αρχές» και κάνουν βήματα που στόχο έχουν τη «ρωσοποίηση» του πληθυσμού.

Στη Ζαπορίζια, δυτικά της Μαριούπολης, ο ουκρανικός στρατός καταγγέλλει πως οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν δρόμους και γέφυρες προκειμένου να επιβραδύνουν τις ουκρανικές αντεπιθέσεις. Τα στρατεύματα της Μόσχας φέρονται να έχουν, επίσης, στήσει τσιμεντένια φράγματα και να έχουν σκάψει τάφρους γύρω από τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, στην ουκρανική πόλη Ενερχοντάρ, την οποία επίσης ελέγχουν.

Αλλά και στη Χερσώνα, που βρίσκεται στα δυτικά της Κριμαίας, οι Ουκρανοί εξαπολύουν αντεπιθέσεις σε μια προσπάθεια να απωθήσουν τους Ρώσους και να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος, χωρίς όμως ακόμη να έχουν καταφέρει πολλά ούτε να έχουν προχωρήσει σε μια μεγάλη αντεπίθεση εκεί, ενώ και οι Ρώσοι από την άλλη πλευρά είναι σαφές πως εάν μπορούσαν θα ήθελαν να πάρουν και την Οδησσό την οποία προς το παρόν βομβαρδίζουν από απόσταση.

2.Το πιο αιματηρό κεφάλαιο του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία «έκλεισε» σήμερα, Τρίτη 17 Μαΐου, στη Μαριούπολη, με εκατοντάδες μαχητές, ανάμεσά τους πολλοί τραυματίες, να εγκαταλείπουν το εργοστάσιο Azovstal και να μεταφέρονται με λεωφορεία που έφεραν το πολεμικό σύμβολο «Ζ» σε εδάφη που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις.
Η εκκένωση της χαλυβουργίας Azovstal δίνει πλέον στη Μόσχα τον πλήρη έλεγχο σε εδάφη της νότιας Ουκρανίας, που εκτείνονται από τα ρωσικά σύνορα έως την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να ενισχύσουν τον έλεγχο σε νότιες περιοχές που είχαν καταλάβει από τα πρώτα στάδια της εισβολής.

Άγνωστη η στάση της Μόσχας

Σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε να απαντήσει εάν οι μαχητές θα θεωρηθούν αιχμάλωτοι πολέμου ή εγκληματίες πολέμου, καθώς η Μόσχα κατηγορεί πολλούς Ουκρανούς στρατιωτικούς, ιδίως εκείνους του Τάγματος Αζόφ της Μαριούπολης, ότι αποτελούν «νεοναζιστικές ένοπλες συμμορίες».

«Υπενθυμίζω τη δήλωση του Πούτιν, θα τύχουν μεταχείρισης σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της ρωσικής Κάτω Βουλής, Βιτσισλάβ Βολόντιν, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στην περίπτωση της Μαριούπολης, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter πως «οι εγκληματίες ναζί δεν πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ανταλλαγής αιχμαλώτων».
«Σε ό,τι αφορά τους ναζί, η θέση μας πρέπει να παραμείνει αναλλοίωτη: Είναι εγκληματίες πολέμου, και πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης», ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, Ρώσος βουλευτής που λαμβάνει μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο δήλωσε πως η Ρωσία πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο της θανατικής ποινής για τους εθνικιστές μαχητές από το ουκρανικό Τάγμα Αζόφ.
Σε συζήτηση στην Κρατική Δούμα ο βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι δήλωσε πως, αν και η Ρωσία εφαρμόζει μορατόριουμ για τη θανατική ποινή, θα πρέπει να «σκεφθεί προσεκτικά» τη θανατική ποινή για τους μαχητές του Αζόφ. «Δεν αξίζουν να ζουν μετά τα θηριώδη εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν και διαπράττονται συνεχώς εναντίον των αιχμαλώτων μας», ανέφερε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline