Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  18:43:43

Τα είπε καλά στο Κογκρέσο και χειροκροτήθηκε θερμά. Στιγμάτισε την επιθετικότητα-ασυνέπεια της Τουρκία, ζήτησε να ηττηθεί ο Πούτιν. Υπερασπίσθηκε την ενότητα της Κύπρου, χωρίς δοξολογίες στις ΗΠΑ. Κύριο

Ο Μητσοτάκης μίλησε για ισότιμες αρχές και σχέσεις και για αμοιβαίο επηρεασμό διαχρονικά Ελλάδος και ΗΠΑ.

1.Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις υπερπτήσεις, στο ΝΑΤΟ να μην ανέχεται την επιθετικότητα της και στο Κογκρέσο να τη λάβει υπόψη όταν αποφασίσει για εξοπλισμούς, έστειλε ο πρωθυπουργός στην κοινή συνεδρίαση Κογκρέσου-Γερουσίας χθες.

«Είμαστε αταλάντευτα υπέρ της Ουκρανίας»

Αναφερθείς στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε τρομοκρατημένος για όσα διαδραματίζονται. «Κοιτάμε προς την Ουκρανία. Για ακόμη μια φορά πρόκειται για ένα λαό που καλείται να υπερασπιστεί το δικαίωμά του στην ελευθερία».
Όπως είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα σε ένα αγώνα που θυμίζει τόσο έντονα τον δικό μας. «Είμαστε αταλάντευτα υπέρ της Ουκρανίας και κατά της επιθετικότητας του Πούτιν» είπε, ξεκαθαρίζοντας πως κανείς δεν έχει κάτι εναντίον του ρωσικού λαού.

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία

«Ο πόλεμος του Πούτιν δεν θα επιτύχει, δεν πρέπει να επιτύχει για να σταλεί το μήνυμα ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν θα γίνει ανεκτός από τη διεθνή κοινότητα των δημοκρατικών κρατών» πρόσθεσε, αναφερόμενος προφανώς -χωρίς να κατονομάζει- στην Τουρκία και τις απειλές της γείτονος.
«Δεν θα δεχτούμε καμιά πράξη επιθετικότητας που θα παραβιάζει την κυριαρχία και τα δικαιώματά μας. Αυτό περιλαμβάνει και τις υπερπτήσεις που πρέπει να σταματήσουν άμεσα» πρόσθεσε. «Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια άλλη πηγή αστάθειας στη ΝΑ πλευρά του ΝΑΤΟ. Η γλώσσα του αναθεωρητισμού, της νοσταλγίας αυτοκρατορίας δεν μπορεί να συνεχιστεί» είπε και κάλεσε το Κογκρέσο να εξετάσει τα εξοπλιστικά προγράμματα με άλλους συμμάχους.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στο Κυπριακό, καλώντας τα μέλη του Κογκρέσου να μην ξεχάσουν μία ανοιχτή πληγή, τη διχοτόμηση της Κύπρου. «Κανείς ποτέ δεν θα δεχτεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

Ειδικότερα,ο Πρωθυπουργός αν και δεν κατονόμασε ευθέως τη γείτονα, τη φωτογράφισε ξεκάθαρα και της έστειλε το μήνυμα ότι πρέπει να σταματήσει προκλητικές ενέργειες, όπως οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Έστειλε όμως μήνυμα και στο ΝΑΤΟ ότι δεν μπορεί τη στιγμή που απαιτείται ενότητα στη Συμμαχία απέναντι στη Ρωσία, να ανέχεται τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Και κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να λάβουν αυτά τα γεγονότα υπόψη όταν θα αποφασίζουν για περαιτέρω πώληση πολεμικού εξοπλισμού.
Εμμέσως δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε το νομοθετικό σώμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ να μην εγκρίνει πώληση νέων F16 στην Τουρκία, την οποία εξετάζει η διακυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά η οποία πρέπει να περάσει και από το Κογκρέσο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Κογκρέσο AFP
Αναφέρθηκε όμως εκ νέου και στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας ότι κανείς δε θα δεχθεί μία λύση δύο κρατών στην Κύπρο.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα χειροκροτήθηκε θερμά σε πολλά σημεία της ομιλίας του, σε βαθμό που σχολίασε ότι δεν δέχεται τέτοιο χειροκρότημα ούτε στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
"Ο Πούτιν δεν πρέπει να επιτύχει - Ο αναθεωρητισμός δεν θα γίνει ανεκτός"

Ο κ. Μητσοτάκης πέρασε στα ελληνοτουρκικά συνδέοντας το θέμα με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Άρχισε με παραλληλισμούς μεταξύ της Ελληνικής Επανάστασης και του αγώνα των Ουκρανών, συγκρίνοντας μεταξύ άλλων τη Μαριούπολη με το Μεσολόγγι.
"Είμαστε στο σωστό πλευρό της Ιστορίας και εμείς αταλάντευτα στεκόμαστε μαζί με την Ουκρανία κατά της επιθετικότητας του Πούτιν", δήλωσε και κατήγγειλε τις εδαφικές διεκδικήσεις στη βάση ιστορικών φαντασιώσεων.

"Ο Πούτιν δεν πρέπει να επιτύχει. Δεν πρέπει να επιτύχει, όχι μόνο για το χατίρι της Ουκρανίας, αλλά για να αποσταλεί ένα μήνυμα σε όλα τα άλλα απολυταρχικά κράτη και ηγέτες ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός και οι πράξεις επιθετικότητας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, δεν θα γίνουν ανεκτά από τη διεθνή κοινότητα των δημοκρατικών κρατών", τόνισε και συνέχισε:

"Μιλώντας για ανοιχτές πράξεις επιθετικότητας, αξιότιμα μέλη του κογκρέσου σας ζητώ να μην ξεχάσουμε μία ανοιχτή πληγή που έχει προκαλέσει στον ελληνισμό έναν ατελείωτο πόνο τα τελευταία χρόνια. Αναφέρομαι σαφώς στην εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου".
Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι: "Αυτό το ζήτημα πρέπει να λυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και φυσικά σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ. Όπως είπα στον Πρόεδρο Μπάιντεν, κανείς δεν μπορεί και κανείς ποτέ δεν θα δεχτεί μία λύση δύο κρατών στην Κύπρο". Στο σημείο αυτό μάλιστα δέχθηκε θερμό χειροκρότημα.

"Οι υπερπτήσεις πρέπει να σταματήσουν"

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι το ίδιο ισχύει και για όλες τις άλλες περιφερειακές διαμάχες. "Η Ελλάδα πάντοτε αναζητούσε την ειρήνη, ενώ ταυτόχρονα τείνει χείρα φιλίας προς τους γείτονές μας. Διότι πάντοτε είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο. Διότι ταυτόχρονα υπάρχει ένα και μόνο πλαίσιο, στο οποίο μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας: Το διεθνές δίκαιο και οι άγραφες αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας", είπε και πρόσθεσε:
"Θα ήθελα να είμαι απολύτως σαφής: Εμείς δεν θα δεχθούμε καμιά ανοιχτή πράξη επιθετικότητας που θα παραβιάζει τη δική μας κυριαρχία και τα εδαφικά μας δικαιώματα. Αυτό συμπεριλαμβάνει και τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά που θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα".

Το μήνυμα στα μέλη του Κογκρέσου για τα τουρκικά F16

Ο κ.Μητσοτάκης στη συνέχεια απευθύνθηκε στο ΝΑΤΟ και στα μέλη του Κογκρέσου.
"Παρακαλώ σημειώστε ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ σε μία εποχή που η προσοχή μας είναι στραμμένη στο να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επιθετικότητα, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι άλλη μία πηγή αστάθειας. Και σας ζητώ να το λάβετε υπόψη όταν θα πάρετε αποφάσεις για εξοπλισμούς".

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις, που κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή την περασμένη Πέμπτη. Ειδική μνεία έκανε στη βάση της Σούδας και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και ως ενεργειακό κόμβο, που θα βοηθήσει ολόκληρη την περιοχή να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline