Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022  06:16:36

Δεν αποτελούν καλή λύση τα επιδόματα για τούς λογαριασμούς ρεύματος από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα. Κάθε μέρα 500 εντολές για διακοπές ρεύματος στην Αττική, από τις ......1200, που εκδίδονται αλλά δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν. Κύριο

Σε σοκ τα νοικοκυριά, εκατοντάδες όσοι ζητούν διακανονισμό μεε δόσεις ή και δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε με αυτό τον τρόπο. Γιγαντώνεται το όλο κοινωνικό πρόβλημα των τεράστιων επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς ΔΕΗ και παρόχων του τελευταίου επταμήνου.

1.Αυξάνονται οι καταναλωτές που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των αυξημένων λογαριασμών ρεύματος. Μόνο στην Αττική 500 εντολές για διακοπές ρεύματος κάθε μέρα. Η μεγάλη αποκάλυψη από συνδικαλιστές της ΔΕΗ είναι ότι εκδίδονται καθημερινά εντολές για 1200 διακοπές ρεύματος, αλλά δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν από τον μηχανισμό της εταιρείας. Βεβαίως με αρκετές χιλιάδες περιπτώσεις διακοπής από ιδιωτικές εταιρείες παρόχους.

Ανεξόφλητες οφειλές, αγωγές και διακοπές ρεύματος συνθέτουν την κατάσταση στην αγορά ενέργειας, με τους καταναλωτές που δεν μπορούν να πληρώσουν τα υπέρογκα ποσά να αυξάνονται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το πρώτο τετράμηνο του έτους οι εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης προς τον ΔΕΔΔΗΕ μόνο στην Αττική φθάνουν τις 500 κάθε ημέρα, αφού, ακόμα και με διακανονισμό, ο λογαριασμός είναι... ασήκωτος για κάθε νοικοκυριό. Οι διακανονισμοί αυξάνονται, όμως το 70% δεν τηρείται.
Υπενθυμίζεται πως την 1η Ιουνίου θα εκδικαστεί η πρώτη συλλογική προσφυγή κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής. Μέχρι στιγμής, πάντως, έχουν εκδοθεί δύο προσωρινές δικαστικές αποφάσεις, που απαγορεύουν τη διακοπή ρεύματος σε ξενοδοχεία που δεν πλήρωσαν τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Και ενώ η εύλογη αδυναμία των πολιτών να πληρώσουν τους αδιανόητους λογαριασμούς που καταφθάνουν, η κυβέρνηση εξαντλείται σε επιδόματα. Επιδόματα που, μάλιστα, έχουν και ημερομηνία λήξης, αφού η δημοσιονομική στενότητα δεν επιτρέπει να δοθούν παραπάνω χρήματα, τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο.
Τελευταίο που θα δοθεί είναι το επίδομα ρεύματος που ανακοινώθηκε, αλλά μάλλον και αυτό θα απογοητεύσει, όπως και το ελάχιστο που κάλυψε το επίδομα καυσίμων. Το Power Pass θα δοθεί, πιθανότητα μέσα στον Ιούνιο, και θα κυμαίνεται από 18 έως και 600 ευρώ.

Ποιοι θα πάρουν 600 ευρώ; Για παράδειγμα, εάν για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο για την οποία θα δοθεί το επίδομα (Δεκέμβριος 2021-Μάιος 2022), η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτανε αθροιστικά τα 1.300 ευρώ και η κρατική επιδότηση ήταν 500 ευρώ, επί των 800 ευρώ της επιβάρυνσης που απομένει από τη διαφορά, ο καταναλωτής θα λάβει έως 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό. Εάν ο λογαριασμός είναι παραπάνω, δεν σημαίνει ότι το ποσό θα αυξηθεί, αφού τα 600 ευρώ είναι ανώτατο ποσό που θα δοθεί στον κάθε καταναλωτή.

Και κάπως έτσι η ενέργεια και η ακρίβεια εξελίσσεται σε βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης, αφού πολλοί είτε έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, είτε τρέμουν για ενδεχόμενο διακοπής της ηλεκτροδότησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες διαβίωσής τους

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline