Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:59:40

Θαυμάστρια προοπτικής για τα εθνικά μας θέματα η πρόεδρος του Κογκρέσου Νάνσι Πελόζι.- Ενημέρωση παρρησίας του Νίκου Δένδια στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Κύριο

«Μοναδικής έμπνευσης η ομιλία Μητσοτάκη» δήλωσε η Νάνσι Πελόζι.

«Μία ομιλία, μου έχει μείνει στο μυαλό εδώ και δεκαετίες. Αναφέρομαι σε μια ομιλία του Βάτσλαβ Χάβελ, με θέμα τη δημοκρατία, πριν από 30 χρόνια. Η ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού είναι αυτής της κατηγορίας. Τόσο αξιόλογη, τόσο επίκαιρη».

1.Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο συγκίνησε στοχαστικά τη Νάνσι Πελόζι, όπως η ίδια παραδέχτηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό.
«Άλλη μια φορά συγκινήθηκα τόσο. Ήταν στην ομιλία του πρώην προέδρου της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ», είπε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του.

Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν ήταν υπέροχη η ομιλία; Θεωρώ πως ήταν μοναδικής έμπνευσης! Είπα και στον πρωθυπουργό, αμέσως μετά, πως έχω ακούσει πολλές ομιλίες στην Κοινή Σύνοδο του Κογκρέσου. Όλες τους ιστορικής σημασίας, ενδιαφέρουσες και εξαιρετικές. Μία από αυτές, όμως, μου έχει μείνει στο μυαλό εδώ και δεκαετίες. Αναφέρομαι σε μια ομιλία του Βάτσλαβ Χάβελ, με θέμα τη δημοκρατία, πριν από 30 χρόνια. Η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού είναι αυτής της κατηγορίας. Τόσο αξιόλογη, τόσο επίκαιρη».

Η Νάνσι Πελόζι τόνισε ότι, μιλώντας με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, «συμφωνήσαμε πως όταν αναφέρθηκε στους ανθρώπους, λέγοντας πως πρέπει να απολαμβάνουν τα οφέλη της δημοκρατίας, το μήνυμα αυτό ήταν τόσο εμψυχωτικό για όλους μας. Υπάρχει ένα ποίημα, δεν το έχω μαζί μου εδώ, αλλά το ποίημα αυτό λέει πως 'ο καθένας μας είναι η σοδειά του άλλου'.

Στην Αμερική, θερίζουμε τα οφέλη της δημοκρατίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα, τα μαθήματα, τα αρχαία διδάγματα της δημοκρατίας. Και στη συνέχεια, στην Ελλάδα θερίζουν τα πλεονεκτήματα της δικής μας δημοκρατίας. Επομένως, κατά κάποιον τρόπο, όλοι μας είμαστε η σοδειά του άλλου. Για το λόγο αυτό, οι δημοκρατίες μας έχουν μια πολύ στενή σχέση».

«Με αυτά», κατέληξε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, «θα ήθελα να χαιρετίσουμε τον πρωθυπουργό, να κάνουμε μια πρόποση για αυτόν. Να τον ευχαριστήσουμε για την ηγετική στάση που έχει επιδείξει, την έμπνευση, το θάρρος του, και όλα όσα έχει κάνει. Να τον ευχαριστήσουμε που μας τίμησε με την παρουσία του, που μοιράστηκε μαζί μας τη σοφία του. Τον ευχαριστούμε που είναι ένας καλός φίλος των ΗΠΑ».
Μητσοτάκης: «Ευχαριστώ για όλη τη στήριξή σας προς την Ελλάδα»

Στην αντιφώνησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε την κυρία Πελόζι, ενώ της απένειμε, εκ μέρρους της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής.

Η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά. Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, κυρία πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων, για τη μοναδική ευκαιρία που μου δώσατε να απευθυνθώ στο Κογκρέσο. Ήταν μια ευκαιρία για μένα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις σχετικά με το επίπεδο της σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες μας, αλλά και να μιλήσω ευρύτερα για το πού βαδίζει η δημοκρατία σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς.«

»Και δράττομαι της ευκαιρίας, εκ μέρους της Προέδρου της Δημοκρατίας, να σας απονείμω τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής. Η σχετική απόφαση ελήφθη ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή πριν από την απόφασή σας να διοργανώσετε αυτή την εξαιρετική εκδήλωση.«
»Σας ευχαριστώ για όλη τη στήριξή σας προς την Ελλάδα. Σημαίνει πολλά για εμάς. Σας ευχαριστώ».

3.Συνάντηση Δένδια με Μπλίνκεν-Τον ενημέρωσε για την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο
Όπως ανέφερε σε δήλωσή του πριν από τη συνάντησή τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Για παράδειγμα, τόνισε ο Ν. Δένδιας, το σχήμα συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ +ΗΠΑ) έχει τεράστια σημασία για την Ελλάδα και επισήμανε πως θα ήθελε να συζητήσουν για την ενίσχυσή του.

Για την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να είναι πιο παρούσες στην περιοχή, ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του πριν από τη συνάντησή τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Για παράδειγμα, τόνισε ο Ν. Δένδιας, το σχήμα συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ +ΗΠΑ) έχει τεράστια σημασία για την Ελλάδα και επισήμανε πως θα ήθελε να συζητήσουν για την ενίσχυσή του.

Επίσης, όπως δήλωσε ο Ν. Δένδιας, θα συζητήσουν για τις προκλήσεις στη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να καταλάβουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν πρέπει να αφεθεί κανένα έδαφος στις ρεβιζιονιστικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να αλλάξουν αυτή τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

Σημειώνεται πως ξεκινώντας τη δήλωσή του, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντας ιστορική, ενώ παράλληλα είπε πως ήταν εντυπωσιακή η χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσινγκτον(AP Photo/Manuel Balce Ceneta, Pool)
Τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, αλλά και τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου για το κλίμα Τζον Κέρι κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, σχολιάζουν διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε ενδελεχώς τον Αμερικανό ομόλογό του για την έξαρση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, τονίζοντας την πάγια θέση της χώρας μας για την προώθηση των διμερών σχέσεων στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, αρχές τις οποίες ασπάζεται πλήρως η Αμερικανική πλευρά.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης λεπτομερώς στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεχίζουν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline