Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:00:09

Νέα Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ. Άνετοι νικητές προεδρικοί- καιροσκόποι πράσινοι. Πρωτιές Πολάκη, Αχτσιόγλου, Γεροβασίλη, Τζάκρη, Δούρου, Νοτοπούλου. Πόλεμος σε κάθε αντιπολίτευση, με ...17ο τον Ε. Τσακαλώτο. Κύριο

Η πρωτιά εναλλάσσονταν μέχρι την τελευταία στιγμή, με φήμες για κατευθυνόμενη σταυροδοσία, παράτυπες εγγραφές και πολεμική σε κάθε κριτική και διαφοροποίηση απέναντι στην αρχηγία και τις επιλογές του Αλ.Τσίπρα και την ηγετική του ομάδα στο κόμμα και τους μηχανισμούς του.

Τελικά οι πρωτιές άλλαξαν αρκετές φορές στις λίστες του κόμμστος, Με διάφορες φήμες να κυκλοφορούν και να γράφονται διάφορα σχόλια. ΗΈφη Αχτσιόγλου κατέλαβε την πρώτη θέση για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με την Ρένα Δούρου να την ακολουθεί. Η «μάχη» ανάμεσα στις δυο γυναίκες ήταν αμφίρροπη αφού η πρώτη θέση άλλαζε κάθε στιγμή χέρια.
Πάντως η πρώην υπουργός Εργασίας κατέλαβε την πρώτη θέση σχεδόν σε όλα τα εκλογικά τμήματα της Αττική.

Οι δέκα πρώτοι
Τα νέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θα ανακοινωθούν μέσα στη μέρα και τα όργανα του κόμματος πρόκειται να συγκληθούν το προσεχές διάστημα. Η δεκάδα των «πρώτων» είναι η εξής:
Έφη Αχτσιόγλου, Ρένα Δούρου, Διονύσης Τεμπονέρας, Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης και Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Οι «53»
Σε χαμηλότερες θέσεις εξελέγησαν οι υποψήφιοι της ομάδας των «53», με γραμμή να καταψηφισθούν, . Έτσι είχαμε, 15ο τον Νίκο Φίλη, 16ο τον Νίκο Βούτση, 17ο Τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, 23ο τον Πάνο Σκουρλέτη, 27ο τον Δημήτρη Βίτσα και 29η τη Ράνια Σβίγγου.

Κανένα στέλεχος από την «Ομπρέλα» δεν μπήκε στην πρώτη δεκάδα των υποψηφίων που εκλέγονται στην Αττική.

Όπως όλα δείχνουν, η κυριαρχία των «προεδρικών» είναι αδιαμφισβήτητη σε όλους τους πανελλήνιους πίνακες.

Καθώς η Αττική είναι η μεγαλύτερη περιφέρεια, στην οποία εκλέγονται συνολικά 150 μέλη, 75 άνδρες και 75 γυναίκες – με βάση την απόφαση του Συνεδρίου, ισχύει η ισόποση εκπροσώπηση των φύλων, αλλά πρέπει να εφαρμοστούν και οι ποσοστώσεις για τις συμμετέχουσες συλλογικότητες – προκύπτει «μάχη» γένους θηλυκού για την πρωτιά.

Η βουλευτής και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, βρέθηκε στην πρώτη θέση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, ωστόσο την ακολούθησε σε απόσταση αναπνοής η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, προεδρική, αποτυχούσα πολλαπλά περιφερειάρχης Αττικής και με δικαστικές εκρεμμότητες. Πρωτιές στη Δυτ. Μακεδονία της Ε. Τζάκρη, στη Κρήτη του Π.Πολλάκη και άλλων κομματικών παλαιάς νοοτροπίας και «πράσινων καιροσκόπων», δίνουν το αληθινό στίγμα της νέας Κ. Ε.

Γενικά, στην Αττική είναι εξαιρετικά δυναμική η παρουσία των γυναικών στην πρώτη πεντάδα, καθώς εκτός από τις Έφη Αχτσιόγλου και Ρένα Δούρου, καλές επιδόσεις καταγράφει και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Παράλληλα, πολύ ψηλά σε σταυρούς προτίμησης είναι ο Διονύσης Τεμπονέρας, γιος του δολοφονηθέντος Νίκου Τεμπονέρα, η επιτυχία του οποίου σηματοδοτεί και το άνοιγμα του κόμματος σε φρέσκα πρόσωπα.

Πτώση για την «Ομπρέλα»

Την ίδια στιγμή, τα αποτελέσματα δείχνουν σαφή πτώση της δυναμικής των στελεχών της «Ομπρέλας», καθώς κορυφαία στελέχη της, που στο Συνέδριο του 2016 είχαν καταλάβει τις πρώτες θέσεις, υποχώρησαν στη δεύτερη δεκάδα, με αρκετούς σταυρούς διαφορά από τους πρώτους.

Με βάση τη μέχρι γενική, αλλά προβληματική-αμφιλεγόμενη καταμέτρηση, κανένα στέλεχος από την «Ομπρέλα» δεν μπήκε στην πρώτη δεκάδα των υποψηφίων που εκλέγονται στην Αττική. Στη δεύτερη δεκάδα βρίσκονται στελέχη, όπως ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η περιφέρεια της Αττικής θεωρούταν η πιο «δυνατή» για την «Ομπρέλα», καθώς εκεί έδιναν τη μάχη τα πιο προβεβλημένα στελέχη της.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline