Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  15:08:11

Πληρώνουν για διατροφή, ενοίκιο και ρεύμα αλλά δεν μπορούν για τους φόρους- ΦΠΑ- ασφάλιση..Φόρους 790 εκατ. ευρώ άφησαν απλήρωτους τον Μάρτιο οι φορολογούμενοι. Κύριο

Για το φετεινό τρίμηνο, το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 3,326 δις, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχε φτάσει τα 2,164 δις (αυξημένο κατά 53,7%), αληθινός πονοκέφαλος για το υπουργείο Οικονομικών, που φοβάται τα χειρότερα για τους επόμενους μήνες. 

Με διάφορα χρέη στην Εφορία εμφανίζονται 4.014.028 φορολογούμενοι με διάφορα ποσά και για διάφορες αιτίες, με πρώτες εκείνες που αφορούν σε ακρίβεια της καθημερινής ζωής,, χαμηλούς μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα και τους μειωμένους τζίρους αγορών και κατανάλωσης.

1.Φοβίζουν το οικονομικό επιτελείο τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τα οποία δείχνουν εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η ενεργειακή κρίση αλλά και η επιστροφή στην κανονικότητα μετά τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, διόγκωσε τα χρέη στην εφορία. Συγκεκριμένα από 800 εκατ. ευρώ που ήταν στα τέλη Ιανουαρίου έφθασαν τα 2,5 δισ. ευρώ δηλαδή αυξήθηκαν κατά 1,7 δισ. ευρώ σε ένα μήνα. Τέτοια εξέλιξη είχε να σημειωθεί από την εποχή των μνημονίων και πιθανόν αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι επιχειρήσεις και νοικοκυριά άφησαν απλήρωτους τις φορολογικές τους υποχρεώσεις για να πληρώσουν το ρεύμα!

«Φέσια» 790 εκατ. ευρώ άφησαν τον Μάρτιο οι φορολογούμενοι ανεβάζοντας το σύνολο των απλήρωτων φόρων στο πρώτο τρίμηνο του έτους στα 3,326 δισ. ευρώ. Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιά και νέα) έχει φθάσει τα 112,852 δις. ευρώ και ο αριθμός των οφειλετών ανέρχεται σε 4.014.028 ΑΦΜ.

exerlixh1

exelixh2

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:
Οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι τον Μάρτιο ανήλθαν σε 790 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 26% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 που είχαν φθάσει τα 626 εκατ. ευρώ.

Για το τρίμηνο, το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 3,326 δις, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχε φτάσει τα 2,164 δις (αυξημένο κατά 53,7%).

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ η αύξηση αυτή ερμηνεύεται από την περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα του προηγούμενου έτους που οδήγησε σε μείωση της βεβαίωσης στις κύριες φορολογικές κατηγορίες (Εισόδημα, ΦΠΑ, ΦΜΥ), περιορισμό των εσόδων, αλλά και περιορισμό των απωλειών δηλαδή του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, σε σχέση με το 2022 οπότε η οικονομική δραστηριότητα έχει επανέλθει σε κανονικά επίπεδα.

Σε επίπεδο τριμήνου, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 3,472 δις, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχαν διαμορφωθεί σε 2,310 δις (αύξηση κατά 50,2%).
Σε ό,τι αφορά το συνολικό «νέο ληξιπρόθεσμο» για το μήνα αναφοράς (Μάρτιο), το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 832εκατ., ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 683 εκατ. (αύξηση κατά 22%).
Πηγή: ΟΤ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline