Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  17:53:50

Δεν βλέπουν έξαρση το καλοκαίρι και καταργούν την μάσκα μέχρι 15/9 σε καταστήματα, αεροπλάνα, πλοία, ΚΤΕΛ, εστιατόρια, καφεμπάρ, γυμναστήρια. Οι τρεις εξαιρέσεις. Κύριο

Θα συνεχισθούν το καλοκαίρι οι εμβολιασμοί για όσους το επιθυμούν ή το έχουν ανάγκη.

1.Δεν ήταν ομόφωνη η εισήγηση των επιστημόνων, με ορισμένες διαφοροποιήσεις μεταξύ τους, όπως λχ. να κανονίσουν οι εταιρείες να φοριούνται μάσκες σε πλοία ή πτήσεις μακράς διαδρομής - Παραμένει σε νοσοκομεία, γηροκομεία και μέσα μαζικής μεταφοράς σε πολεις.

Η υιοθέτηση των νέων μέτρων θα ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μετά από εισηγήσεις αλλά και κάποιες επιφυλάξεις ειδικών για την έκταση της απελευθέρωσης. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη καταργείται η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2022.

Μιλώντας για τις αποφάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ο υπουργός είπε ότι η μάσκα καταργείται και στα αεροπλάνα αλλά και στις υπεραστικές συγκοινωνίες όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία. Η μάσκα καταργείται και για τότε εργαζόμενους στους χώρους αυτούς.

Την άρση της υποχρεωτικότητας χρήσης μάσκας και σε εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου και μέχρι τις 15/9, επισημαίνοντας κάποιες συγκεκριμένες εξαιρέσεις εισηγείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία συνεδριάζει ακόμη. Η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική σε κάποιους συγκεκριμένους χώρους, όπως τα νοσοκομεία, τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ διατηρείται και ως ισχυρή σύσταση, ειδικά όταν υπάρχει συνωστισμός.

Την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί τι θα γίνει με τη μάσκα σε σχολεία και σε πλοία. Να επισημάνουμε επίσης ότι στα ΜΜΜ με αριθμημένες θέσεις καταργείται η μάσκα, όπως πχ στα αεροπλάνα, τα τραίνα και τα ΚΤΕΛ. Αυτό θα ισχύει και για τους εργαζόμενους.

Σχετικά με τις ανακοινώσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη, ο οποίος επεσήμανε χθες ότι "Είμαστε πλέον στις 16 μέρες και έχει μεσολαβήσει και μία εβδομάδα πριν την 1η Μαΐου που ήτανε Πάσχα. Η δυναμική της πανδημίας τους θερινούς μήνες όπως είχαμε προβλέψει με βάση τις συμβουλές των ειδικών, είναι πολύ χαμηλή.

Μετά από 16 μέρες και παρόλο που υπήρχε μία πλήρη απελευθέρωση, δηλαδή δεν υπήρξαν πιστοποιητικά και το μόνο μέτρο το οποίο υπήρχε, ήταν η μάσκα στους κλειστούς χώρους, άρα συνολικά η εστίαση, η διασκέδαση, όλοι οι χώροι μετάδοσης ήτανε ελεύθεροι βλέπουμε ότι συνεχίζεται η φθίνουσα πορεία και των κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών που συνδέονται κυρίως με την επιβάρυνση στο εθνικό σύστημα υγείας. Άρα, πλέον φαίνεται ότι αυτό το οποίο μας συμβούλεψαν και οι ειδικοί έχει βάση, ότι όλοι οι θερινοί μήνες δεν φαίνεται αν δεν αλλάξει κάτι να έχει δυνατότητα επανόδου η πανδημία".

Και συμπλήρωσε ότι σήμερα "Στην Επιτροπή θα συζητηθεί το σκέλος που είχαμε αφήσει ανοιχτό, που έχει να κάνει με τη χρήση της μάσκας από 1η Ιουνίου και θα περιμένουμε να ακούσουμε τις θέσεις των επιστημόνων. Η μάσκα σίγουρα θα παραμείνει σε κάποιους χώρους που θα μας υποδείξει η Επιτροπή.

Σε χώρους εξαιρέσεων όπως νοσοκομεία, χώροι που είναι ευάλωτα άτομα κλπ, αλλά από εκεί και πέρα αν χρειάζεται να είναι παραπάνω ή λιγότεροι οι χώροι αυτό είναι κάτι που θα εισηγηθεί η Επιτροπή όπως αντίστοιχα είμαστε και αρκετά επιφυλακτικοί και έχουμε μιλήσει και με την Υπουργό Παιδείας την κυρία Κεραμέως στο κομμάτι των σχολείων. Γιατί τα σχολεία ολοκληρώνουν στις 15 Ιουνίου άρα καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ λίγος ο χρόνος που απομένει. Και υπάρχουν και οι πανελλαδικές εξετάσεις που εκεί πέρα θέλουμε να έχουμε προστατευμένα τα παιδιά μας".

Θα πρέπει να τονίσουμε βέβαια πως η πανδημία κορονοϊού στην Ελλάδα, βρίσκεται σε φάση ηπιότερης αποκλιμάκωσης καθώς τα νέα κρούσματα να παρουσιάζουν πτώση η οποία είναι της τάξης του 12% σε επίπεδο επταημέρου.
Επίσης και οι νέες εισαγωγές έχουν υποχωρήσει, στις 111 την ημέρα, ενώ λίγο πάνω από τους 1000 είναι πλέον οι συνολικά νοσηλευόμενοι λόγω covid.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline